Τελεσίγραφο ΣΔΟΕ σε 180 Ροδίτες

ΕΝΤΟΠΙΣΤΗΚΑΝ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΑΝΩ ΤΩΝ 100.000 ΕΥΡΩ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΤΟΥ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ.
Περισσότερους από 180 Ροδίτες, οι οποίοι...
εντοπίστηκαν σε πρώτη φάση, να έχουν προχωρήσει σε καταθέσεις ποσών άνω των 100.000 ευρώ, σε τράπεζες του εξωτερικού, απέστειλε το ΚΕΠΥΟ, καλώντας τους έτσι μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2013 να προσκομίσουν στοιχεία και παραστατικά από τα οποία θα προκύψει ότι τα ποσά αυτά αποκτήθηκαν νόμιμα! 

Η υπόθεση, δεν έχει σχέση με τους ελέγχους που αντίστοιχα έχει ξεκινήσει το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος σε συνεργασία με τα υποκαταστήματα των τραπεζών, αλλά αφορά αποκλειστικά και μόνο περιπτώσεις συμπατριωτών μας, οι οποίοι εντοπίστηκαν μέσα από τις διασταυρώσεις του ειδικού τμήματος του Υπουργείου των Οικονομικών να έχουν βγάλει μικρά ή μεγάλα ποσά καταθέσεων στο εξωτερικό. 

Οι 180 αυτές περιπτώσεις, αφορούν κατοίκους της περιοχής μας, οι οποίοι είχαν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό την τελευταία τριετία. 

Το υπουργείο με κατεπείγουσα διαδικασία, κοινοποίησε ήδη στους συμπατριώτες μας, επιστολές βάσει των οποίων καλούνται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2013 (αρχικά η προθεσμία έληγε στις 20 του μήνα αλλά δόθηκε παράταση) να δικαιολογήσουν μπαίνοντας ηλεκτρονικά στον φορολογικό τους λογαριασμό που διατηρούν (TAXIS) το πώς αποκτήθηκαν τα χρηματικά αυτά ποσά. 

Μάλιστα, για να μπορέσει να υποστηριχθεί με τον καλύτερο τρόπο αυτή η διαδικασία, έχει ανοιχτεί ειδική εφαρμογή στο σύστημα TAXIS του υπουργείου των Οικονομικών, με ειδική φόρμα που θα πρέπει να συμπληρώσει ο κάθε φορολογούμενος – ελεγχόμενος, για να δικαιολογήσει τα ποσά του! 

Στις επιστολές αυτές, δεν φαίνεται το ύψος των ποσών για τα οποία θα ελεγχθούν οι φορολογούμενοι, ούτε και οι χώρες ή οι τράπεζες στις οποίες κατατέθηκαν, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι όσοι έχουν πάρει τέτοιες επιστολές έχουν χρήματα κατατεθειμένα σε λογαριασμούς του εξωτερικού. 

Και οι 180 φορολογούμενοι, αξίζει να σημειωθεί ότι ανήκουν στη Δ.Ο.Υ Ρόδου και ότι στην πλειοψηφία τους ανήκουν στον επιχειρηματικό, εμπορικό τομέα, είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, ενώ περιλαμβάνονται στη σχετική λίστα και μισθωτοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα. 

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ 
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η «Ροδιακή» οι συγκεκριμένοι που ελέγχονται, θα βρεθούν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση αν δεν μπορέσουν να δικαιολογήσουν τις πηγές των εισοδημάτων τους! Στην περίπτωση δηλαδή που δεν δικαιολογούνται τα χρήματα αυτά που φαίνεται ότι έβγαλαν με καταθέσεις τους στο εξωτερικό από τις φορολογικές τους δηλώσεις των τελευταίων ετών, θα κληθούν να πληρώσουν εξαιρετικά τσουχτερά πρόστιμα, με απευθείας καταλογισμούς που θα γίνουν από την κεντρική υπηρεσία του Υπ. Οικονομικών. 

Πιο συγκεκριμένα, καταθέτης που βρέθηκε να έχει σε ξένη τράπεζα ποσό της τάξης των 200.000 ευρώ, και δεν μπορέσει να δικαιολογήσει το πώς κατάφερε να αποκτήσει τα χρήματα αυτά, τότε το πρόστιμο που θα καταλογιστεί σε βάρος του με βάση την εγκύκλιο που ήδη έχει σταλεί σε όλες της Δ.Ο.Υ της χώρας θα είναι της τάξης των 90.000 ευρώ! 

Έτσι, σε πρώτη φάση οι 180 ελεγχόμενοι που ανήκουν στη Δ.Ο.Υ Ρόδου, θα πρέπει σε συνεργασία με τους φοροτεχνικούς τους να μπουν στο TAXIS με τους κωδικούς που έχουν και να δηλώσουν οι ίδιοι χρησιμοποιώντας την ειδική φόρμα που υπάρχει, για το πώς απέκτησαν τα χρήματα που βρέθηκαν κατατεθειμένα σε τράπεζες του εξωτερικού και τα οποία έφυγαν με εμβάσματα από τις δικές μας τράπεζες. 

ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΘΑ ΑΠΑΛΛΑΓΟΥΝ ΑΜΕΣΑ 
Οι ίδιες πληροφορίες, που συγκέντρωσε η «Ροδιακή» αναφέρουν ότι κανένα μέτρο επιβολής προστίμων και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να ισχύσει αν ο ελεγχόμενος, είτε ως φυσικό πρόσωπο, είτε ως επιχειρηματίας ή έμπορος, έχει δραστηριότητα στο εξωτερικό και έχει συναλλαγές με εταιρίες του εξωτερικού, είτε ως εισαγωγέας, είτε ως επαγγελματίας που δραστηριοποιείται με δοσοληψίες που γίνονται μέσω ευρωπαϊκών τραπεζών. 

Ζητείται δηλαδή να αποδείξουν αν το έμβασμα που έγινε ήταν εμπορικό και ποιες δαπάνες θα κάλυπτε συγκεκριμένα. Αν κάτι τέτοιο συμβαίνει τότε απαλλάσσονται επειδή πρόκειται για ενδοκοινοτικές συναλλαγές στις οποίες υπάρχει ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων χωρίς έλεγχο του ποσού. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τα στοιχεία αυτά θα περάσουν από το «ψιλό» κόσκινο του υπουργείο των οικονομικών. 
Η διαδικασία αυτή, εφαρμόζεται για πρώτη φορά στη χώρα μας και μάλιστα προβλέπεται στην περίπτωση που υπάρξουν αποκλίσεις, αδικαιολόγητη καθυστέρηση στις απαντήσεις και δεν θα τεκμηριώνονται στοιχεία τέτοια που να φανερώνουν ότι τα ποσά αυτά αποκτήθηκαν νόμιμα, να γίνεται άμεσα ο καταλογισμός των προστίμων, τα οποία αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως τσουχτερά. 

Σε δεύτερη φάση, το Υπουργείο θα αποφασίσει (αφού αξιολογηθούν τα στοιχεία που θα καταθέσουν οι φορολογούμενοι ηλεκτρονικά) ποιοι από αυτούς θα κληθούν εκ νέου στις Εφορίες για να καταθέσουν πρόσθετα στοιχεία. 
Όλα αυτά θα γίνουν το αργότερο μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου όπου υπολογίζεται να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι σχετικές διαδικασίες. 

Αξίζει να σημειωθεί τέλος ότι σύνολο του ποσού για το οποίο ελέγχονται οι περιπτώσεις αυτές, κρατείται πάντως ως επτασφράγιστο μυστικό από το Υπουργείο Οικονομικών και κανείς σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες, δεν το γνωρίζει ακόμα. 

ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ 
Στο πλαίσιο αυτό, δεκάδες είναι οι συμπολίτες μας, οι οποίοι ανήκουν σε αυτή τη λίστα, που αυτές τις μέρες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου σε διάφορα υποκαταστήματα τραπεζών της περιοχής μας, για να μπορέσουν να δικαιολογήσουν τα ποσά που έκαναν ανάληψη την τελευταία τριετία! 

Στο πλαίσιο αυτό, αναζητούν στοιχεία, παραστατικά, εισοδήματα, παλαιά δάνεια, ενοποιήσεις λογαριασμών και διάφορα άλλα στοιχεία προκειμένου να αποδείξουν ότι τα χρήματα τα απέκτησαν νόμιμα στη χώρα μας. 
Στις περιπτώσεις αυτές, περιλαμβάνονται ποσά που ξεκινούν από 100.000 ευρώ και φθάνουν έως και τα 2.300.000 ευρώ που εντοπίστηκαν σε πρώτη φάση από τους αντίστοιχους ελεγχόμενους. 

Συγκλίνουσες εκτιμήσεις πάντως, αναφέρουν ότι ο αριθμός αυτός, θα αυξηθεί κατακόρυφα δεδομένου ότι οι τράπεζες, μετά από τις εντολές που έχουν λάβει, αναζητούν, καταγράφουν και στην συνέχεια προωθούν αντίστοιχες περιπτώσεις και παλαιοτέρων ετών, στην ειδική κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου των Οικονομικών.
Μιχάλης Μαστής
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου