Θησαυροί σε ναυάγια στη Δωδ/σο


Καραβοκύρηδες οι αρχαίο πρόγονοι, εξ ου και το «δέκα Ρόδιοι, δέκα νήες». Πολύτιμα ευρήματα της Εφορίας Εναλίων Αρχαιοτήτων...
Εξερεύνηση ναυαγίων σε μεγάλα βάθη, συνεργασίες με ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια και ινστιτούτα εντοπισμός ναυαγίων στις ελληνικές θάλασσες, που
έχουν δώσει πολύτιμα αρχαία αντικείμενα αλλά και εξίσου σημαντικές πληροφορίες για την αρχαιότητα συνιστούν το έργο της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων για την σπουδαιότητα του οποίου αναφέρθηκε κατά την ομιλία της στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο η προϊσταμένη της δρ Αγγελική Σίμωση. Ούτε μία ούτε δύο αλλά 23 περιπτώσεις επέμβασης της Εφορείας σε όλη τη χώρα κατά την τελευταία πενταετία παρέθεσε η κυρία Σίμωση αποδεικνύοντας το εύρος του έργου που επιτελείται.
Η προκαταρκτική υποθαλάσσια έρευνα στον εμπορικό λιμένα της Ρόδου αποκάλυψε τα ξύλινα σκαριά τριών ναυαγίων (11ος, 13ος, 15ος - 16ος αιώνας) και εντόπισε θησαυρό περίπου 4.000 χρυσών νομισμάτων οθωμανικής κοπής. Στη θέση «Καρακόνερο» της Ρόδου επίσης εντοπίστηκαν λίθινα βλήματα που πιθανόν προέρχονται από την πολιορκία του Δημήτριου Πολιορκητή κατά της Ρόδου. Και την Τήλο, στον όρμο των Λιβαδίων επαναπροσδιορίστηκε η θέση δύο γνωστών από το παρελθόν ναυαγίων.
Στα βορειοανατολικά της Σάμου βρέθηκε φορτίο ναυαγίου με αμφορείς από τη νήσο Κω, που χρονολογείται στον 3ο π.Χ. αιώνα ενώ υπολείμματα ενός δευτέρου εντοπίστηκαν στα ανατολικά του νησιού. Η επίχωση του κλειστού πολεμικού λιμένα της Σάμου εξάλλου, έκρυβε σημαντικά κινητά ευρήματα διαφόρων χρονολογικών και γεωγραφικών προελεύσεων, που δείχνουν την συνεχή χρήση του λιμανιού μέσα στους αιώνες.
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου