Στον Ανακριτή 43χρονος Καρπάθιος...

ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΞΕΠΛΥΜΑ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΚΟΓΛΥΦΙΑ...
Το κατώφλι του Ανακριτή Πλημμελειοδικών Ρόδου θα περάσει το πρωί της Δευτέ­ρας ένας 43χρονος Καρπάθι­ος που βαρύνεται με τα αδική­ματα της τοκογλυφίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήμα­τος.
Ο κατηγορούμενος καλείται ενώ­πιον του Ανακριτή προκειμένου να απολογηθεί με «μειωμένο» το κα­τηγορητήριο, αφού αρχικά του απο­δίδονταν οι επιπλέον κατηγορίες της παθητικής και ενεργητικής δω­ροδοκίας, της μη απόδοσης ΦΠΑ, αλλά και της παροχής εικονικών φορολογικών στοιχείων.
Ο μεσήλικας Καρπάθιος κατηγο­ρείται πως δάνεισε σε ζευγάρι συν­δημοτών του το χρηματικό ποσό των 3.000 ευρώ και ζητούσε τα δι­πλά – δηλαδή 6.000 ευρώ – προκει­μένου να διαγράψει το χρέος τους. Παρ’ όλα αυτά οι Καρπάθιοι φέ­ρονται να έχουν υποστηρίξει στις απολογίες τους πως ο δανειστής τους, τους ζήτησε 6.000 ευρώ, διό­τι πέραν από τις 3.000 που δάνεισε στον έναν εκ του ζευγαριού, δάνει­σε ακόμη 3.000 ευρώ στην αδελφή του.
Ο 43χρονος κατηγορείται συγκε­κριμένα πως τέλεσε το αδίκημα της τοκογλυφίας καθώς κατά την παρο­χή προθεσμίας απόδοσης δανείων επεδίωξε την είσπραξη τοκογλυφι­κών ωφελημάτων. Το αδίκημα δε, που τον βαρύνει περιλαμβάνει τις επιβαρυντικές διατάξεις του κατ’ επαγγέλματος και της κατά συνή­θειας. Ο Καρπάθιος φέρεται την 1η Δεκεμβρίου έτους 2009, να χορή­γησε σε δύο κατοίκους του νησιού το χρηματικό ποσό των 3.000 ευ­ρώ, αλλά αιτήθηκε να του επιστρα­φεί το ποσό των 6.000 ευρώ.
Με βάση τα ανωτέρω κατηγορείται πως «επεδίωξε την είσπραξη τοκο­γλυφικών ωφελημάτων που υπερ­βαίνουν το νόμιμο θεμιτό ποσοστό τόκου με εξαιρετικά υψηλό επιτό­κιο που ανερχόταν στο 200% το έτος. (…) Το συγκεκριμένο επιτό­κιο χαρακτηρίζεται ως τοκογλυφικό δεδομένου ότι το μέτρο σύγκρισης για συναλλαγές μεταξύ ιδιωτών εί­ναι το οριζόμενο από την Τράπεζα της Ελλάδος «Δικαιοπρακτικό κατ’ ανώτατο όριο» το οποίο για την εξε­ταζόμενη περίοδο 01/12/2009 έως 31/12/2009 ανερχόταν σε 6,75% για το συγκεκριμένο μήνα, ενώ το αντίστοιχο επιτόκιο «Υπερημερί­ας κατ’ ανώτατο όριο» – που απο­τελεί και την οροφή των συναλλα­γών μεταξύ ιδιωτών – ανερχόταν σε 21,58%».
Τον 43χρονο εκπροσωπεί νομικά ο δικηγόρος Κώστας Διακονής.
proodos.
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου