Φέρτε πίσω τα χρυσά στη Ρόδο!..


ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ σήμερα τα 3.000 χρυσά νομίσματα που εντόπισε ο δικός μας δύτης Βασίλης Μαντικός στο βυθό του εμπορικού λιμανιού της Ρόδου...
Τα νομίσματα αυτά βρέθηκαν πριν πέντε χρόνια και οι αρμόδιοι της Υπηρεσίας Εναλίων Αρχαιοτήτων τα μετέφεραν στην Αθήνα και έκτοτε ούτε φωνή, ούτε ακρόαση!.. Και το πιο σημαντικό είναι ότι –δυστυχώς-κανένας από τους τοπικούς παράγοντες δεν ενδιαφέρθηκε να επιστραφούν τα χρυσά νομίσματα στη Ρόδο ,που είναι η φυσιολογική τους θέση !... 

Η ιστορία είναι λίγο πολύ γνωστή. Τον Νοέμβριο του 2007 ο δύτης Βασίλης Μαντικός εντόπισε και υπέδειξε στους αρχαιολόγους ένα σκαρί ξύλινου πλοίου, που οι εξετάσεις στο Δημόκριτο το χρονολόγησαν μεταξύ του 1200 και του 1300 μ.Χ. δηλαδή στην περίοδο της ιπποτοκρατίας στη Ρόδο. Και πάλι ο ίδιος δύτης στις αρχές του 2008, υπέδειξε και δεύτερο αρχαίο ναυάγιο στο εμπορικό λιμάνι και ακριβώς δίπλα πολλούς αμφορείς, οθωμανικούς καπνοσύριγγες και άλλα αντικείμενα της εποχής. 

Η έρευνα δεν σταμάτησε εκεί. Ο Βασίλης Μαντικός εντόπισε και χρυσά νομίσματα !.. Και χωρίς κανένα δισταγμό έσπευσε να ειδοποιήσει τους αρχαιολόγους. Ιδού πώς περιγράφει το σπουδαίο αυτό γεγονός, η δρ. Καλλιόπη Πρέκα-Αλεξανδρή, προϊσταμένη της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων: 
«Κατά την διάρκεια έρευνας για τον εντοπισμό του δευτέρου ναυαγίου, ο έμπειρος δύτης της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων κ.Λ. Ζ. Μερσενιέ, ερευνώντας τη γύρω περιοχή εντόπισε θησαυρό χρυσών οθωμανικών κυρίως νομισμάτων, που προέρχεται πιθανώς από το τρίτο ναυάγιο του 17ου και 18ου αιώνα. Ανάμεσα στα νομίσματα, που ταυτίστηκαν για να προσδιοριστεί χρονολογικώς ο θησαυρός, συγκαταλέγονται οθωμανικά του Μαχμούτ Α (1730-1754) κομμένα στο Αλγέρι και την Κωνσταντινούπολη και οθωμανικά του Μουσταφά Γ (1757-1774) που κόπηκαν στο Κάιρο της Αιγύπτου και στην Κωνσταντινούπολη.» 
Περαιτέρω η κ.Πρέκα-Αλεξανδρή αναφέρει τα εξής αποκαλυπτικά¨ 

«Στην περιοχή των χρυσών νομισμάτων αποκαλύφτηκαν καρφιά, πιθαμφορέας, πρόχοι, και διάφορα άλλα θραύσματα αγγείων. Σε κοντινή με τα νομίσματα περιοχή φαίνεται πιθανόν, από διάφορες ενδείξεις, ότι υπάρχουν άλλα δύο βυζαντινά ναυάγια. Στο πρώτο από αυτό σώζονται ξύλινα τμήματα του σκαριού, ενώ από το δεύτερο ανελκύστηκαν και παραδόθηκαν από τον κ. Β. Μαντικό, τρεις μαγαρικοί αμφορείς βυζαντινών χρόνων, που είχαν αποκαλυφθεί εξ αιτίας των περιδινήσεων πλοίου. Ξύλινα τμήματα από τα νέα ναυάγια έχουν σταλεί στον Δημόκριτο για χρονολόγηση.» 

ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ 
Όμως τα αρχαία ευρήματα στη Ρόδο δεν είναι μόνο αυτά. Η κ. Πρέκα –Αλεξανδρή αναφέρει ακόμη ότι το 1982 στη Λίνδο εντοπίστηκαν δύο αρχαία ναυάγια, μάλιστα δε το ένα σχεδόν ακέραιο του 4ου αιώνα π.Χ. με αμφορείς κορινθιακού τύπου και το δεύτερο της παλαιοχριστιανικής περιόδου του 5ου αιώνα μ.Χ. Την ίδια περίοδο ανακαλύπτονται στην Κάμειρο άλλα δύο αρχαία ναυάγια, το ένα με κεράμους και το άλλο με αμφορείς βυζαντινών χρόνων. 

Ακόμη-πάντα η κ.Πρέκα-Αλεξανδρή- αποκαλύπτει ότι σε υποβρύχια έρευνα που έγινε στον επιθαλάσσιο πύργο του Ναγιάκ, βρέθηκε πλήθος τμημάτων οξυπύθμενων εμπορικών αμφορέων. Επίσης, τον Αύγουστο του 2003 με υπόδειξη των συμπολιτών μας Π. Ιωαννίδη και Κ. Καφάρου εντοπίστηκε στο Πρασονήσι ναυάγιο με τάλαντα, που φέρουν εγχαράξεις κυκλικού σχήματος.

Τέλος τον Σεπτέμβριο του 2003 με υπόδειξη και πάλι του δύτη Βασίλη Μαντικού, εντοπίστηκε στο εμπορικό λιμάνι της Ρόδου ναυάγιο βυζαντινών χρόνων που χρονολογείται στον 10ο με 11ο μ.Χ. αιώνα !... 

ΦΕΡΤΕ ΠΙΣΩ ΤΑ ΧΡΥΣΑ 
Όπως αποδεικνύεται από όλα τα παραπάνω, πρόκειται για ένα πραγματικό θησαυρό που έκανε φτερά από τη Ρόδο και παραμένει άγνωστο πού βρίσκεται. Υπάρχει μια πληροφορία ότι τα 3.000 χρυσά νομίσματα που βρέθηκαν στο εμπορικό λιμάνι, είχαν εκτεθεί πριν δύο χρόνια, από την Υπηρεσία Εναλίων Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού, σε κάποιο νησί του…Αργοσαρωνικού !... Μάλιστα πρόσφατα η διευθύντρια της Υπηρεσίας Εναλίων Αρχαιοτήτων κ. Σίμοση σε εκδήλωση που έγινε στην Αθήνα, μίλησε για τα 3.000 χρυσά νομίσματα και τα άλλα σημαντικά ευρήματα στη Ρόδο, αλλά απέφυγε επιμελώς να πει εάν θα επιστραφούν στο νησί μας. 

Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι όχι μόνο τα νομίσματα αλλά και όλα τα άλλα ευρήματα, αποτελούν «κτήμα» του ροδιακού λαού και θα πρέπει να μεταφερθούν στο νησί μας για να εκτεθούν στο Αρχαιολογικό μας Μουσείο ή σε άλλο κατάλληλο χώρο. ʼλλωστε στην οδό Ιπποτών, υπάρχει έκθεση της Υπηρεσίας Εναλίων Αρχαιοτήτων, που εκεί θα μπορούσαν να εκτεθούν τουλάχιστον τα 3.000 χρυσά νομίσματα. Είναι πάντως περίεργο ότι τόσα χρόνια δεν βρέθηκε κανένας από τους άρχοντες μας να ενδιαφερθεί για το θέμα αυτό… 

Χρέος, λοιπόν, όλων των τοπικών αρχών είναι αρχικά να εντοπίσουν πού βρίσκεται σήμερα ο θησαυρός αυτός και στη συνέχεια να αξιώσουν με δυναμικό τρόπο την επιστροφή του στη Ρόδο όπου και δικαιωματικά ανήκει.




Φέρτε πίσω τα χρυσά  στη Ρόδο!..

ΓΙΩΡΓΟΣ ΖΑΧΑΡΙΑΔΗΣ. 
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου