Μειωμένη η αγοραστική κίνηση


Μειωμένη εμφανίζεται η αγοραστική κίνηση στη περιοχή μας, ακόμη και για τους βασικούς «πρωταγωνιστές» του Πασχαλινού τραπεζιού, δηλαδή τα αμνοερίφια και τα οπωροκηπευτικά... 
Παρά το γεγονός πως υπάρχει πληθώρα αγαθών στην αγορά, και οι τιμές κυμαίνονται περίπου στα ίδια επίπεδα με πέρυσι (με μικρή αύξηση ίσως της τάξης του 5% σε συγκεκριμένα προϊόντα), εντούτοις δύο μόλις ημέρες πριν το Πάσχα η αγοραστική κίνηση παραμένει υποτονική και οι καταναλωτές φειδωλοί στις αγορές τους.

Η οικονομική κρίση είχε αντίκτυπο και στις Πασχαλινές αγορές με αποτέλεσμα ακόμη και χθες η κίνηση να είναι περιορισμένη καθώς αρκετοί από τους καταναλωτές, προτιμούν να αφήσουν τις αγορές τους για το τελευταίο διήμερο της Μεγάλης Εβδομάδας, θεωρώντας ότι ίσως έτσι καταφέρουν να βρουν τα προϊόντα σε καλύτερη τιμή. Κάποιοι άλλοι δε – σε αντίθεση με παλαιότερα χρόνια- προμηθεύονται όση ποσότητα χρειάζεται να καταναλώσουν τις ημέρες αυτές και αποφεύγουν να κάνουν περιττά έξοδα.

Χαρακτηριστικό της όλης κατάστασης που επικρατεί στην αγορά είναι η γκρίνια από όλες τις πλευρές για την γενικότερη οικονομική κατάσταση στη χώρα μας.
Οι κρεοπώλες και παραγωγοί πάντως δηλώνουν πως όλα τα είδη διατίθενται στα ίδια περίπου επίπεδα με πέρυσι, και εντούτοις οι πωλήσεις τους εμφανίζουν σημαντική μείωση!

Συγκεκριμένα οι κρεοπώλες επισημαίνουν πως υπάρχει σημαντική μείωση στην αγορά ολόκληρων αμνοεριφίων που προορίζονται για σούβλα, καθώς ελάχιστοι είναι πλέον οι συμπολίτες μας που τηρούν το έθιμο του σουβλιστού οβελία και αυτό λόγω του αυξημένου κόστους που απαιτείται για τη προετοιμασία ενός τέτοιου γεύματος!

Αντίθετα οι περισσότεροι πλέον περιορίζονται στην αγορά μικρής ποσότητας κατσικιού ή αρνιού.
«Πάνε οι εποχές που ο πελάτης αγόραζε δύο ή και τρία ρίφια ή αρνιά, τώρα με το ζόρι θα πάρει μισό» λένε χαρακτηριστικά!

Οι ίδιοι ωστόσο διευκρινίζουν πως μπορεί οι ποσότητες να έχουν μειωθεί όμως οι καταναλωτές έχουν κάνει «στροφή» στα ντόπια κρεοπωλεία, γεγονός που είναι ενθαρρυντικό για την ανάπτυξη της τοπικής οικονομίας.

Αλλά και οι παραγωγοί στη λαϊκή εκφράζουν το προβληματισμό και τη δυσαρέσκειά τους τονίζοντας πως τα προηγούμενα χρόνια τέτοιες μέρες οι καταναλωτές έκαναν «ουρές» στους πάγκους τους για να ψωνίσουν από νωρίς μάλιστα το πρωί. Φέτος όμως όχι μόνο δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο αλλά αντίθετα ακόμη και τις μεσημεριανές ώρες που θεωρούνται ώρες «αιχμής» για τη λαϊκή αγορά, οι πελάτες είναι …μετρημένοι!

Πάντως και οι καταναλωτές διαμαρτύρονται υποστηρίζοντας πως χρόνο με το χρόνο, και λόγω των αυξανόμενων φόρων τους απομένουν όλο και λιγότερα χρήματα για το Πασχαλινό τραπέζι.

Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει και με τα κουλούρια και τα τσουρέκια, τα οποία οι νοικοκυρές προκειμένου να εξοικονομήσουν χρόνο και χρήμα αλλά και να γλιτώσουν τη ταλαιπωρία (καθώς οι περισσότερες είναι εργαζόμενες) καταφεύγουν στα ζαχαροπλαστεία και στους φούρνους για την αγορά τους.

Πάντως σε ότι αφορά τα τσουρέκια κοστίζουν από 4,75 ευρώ (σε σούπερ- μάρκετ και φούρνους) έως και 12 ευρώ (στα ζαχαροπλαστεία).

Τα αμνοερίφια
Σε πολύ συμφέρουσες και οικονομικές τιμές διατίθενται προς πώληση τα αμνοερίφια στη περιοχή μας καθώς όλοι οι κρεοπώλες έλαβαν κοινή απόφαση η τιμή αυτή να είναι πολύ χαμηλότερη από άλλες χρονιές.

Παράλληλα φέτος αναρτάται σε εμφανή σημείο στα κρεοπωλεία το έγγραφο πιστοποίησης στο οποίο αναγράφεται, ο έλεγχος που έχει γίνει από τον αρμόδιο κτηνίατρο, το όνομα του παραγωγού, η ποσότητα αμνοεριφίων που έχει παραληφθεί και το σφαγείο όπου έγινε η σφαγή. Έτσι ο καταναλωτής μπορεί να «ελέγξει» την προέλευση των αμνοεριφίων που προμηθεύεται αλλά και το αν έχουν γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι.

Οι τιμές για τα αρνιά και για τα κατσίκια κυμαίνονται στα κρεοπωλεία της περιοχής μας από 7,50 έως και 8,90 το κιλό, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί πως και στα σούπερ- μάρκετ διατίθενται αμνοερίφια από 6,90 ευρώ το κιλό.

Σε ότι αφορά τα κεφαλάκια και τις συκωταριές, σύμφωνα με τις διατάξεις του σχετικού νόμου αυτά θα πρέπει να δίνονται μαζί με τα αμνοερίφια, ενώ αν κάποιος θελήσει να προμηθευτεί επιπλέον ποσότητες, θα του κοστίσουν όσο και η τιμή πώλησης των αρνιών και των κατσικιών. Επίσης στην αγορά διατίθενται πατσαδάκια, ποδαράκια και εντεράκια, τα οποία οι καταναλωτές μπορούν να προμηθευτούν καθαρισμένα στη τιμή από 6 ευρώ το κιλό.

Σε ότι αφορά τα διάφορα «μεζεδάκια» που θα στολίσουν το Πασχαλινό τραπέζι, οι καταναλωτές θα τα βρουν περίπου στις ίδιες τιμές με τα αμνοερίφια καθαρισμένα έτοιμα.
Πιο συγκεκριμένα, από 9 έως 9,80 ευρώ το κιλό πωλείται το έτοιμο για τη σούβλα κοκορέτσι και τα γαρδουμπάκια, ενώ στην τιμή από 6,90 έως 7,50 ευρώ το κιλό κυμαίνονται το κοντοσούβλι κ.α.

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει ο σύλλογος Κρεοπωλών Ρόδου, όλα τα μέλη τους διαθέτουν αμνοερίφια αποκλειστικά από τη Ρόδο και τα υπόλοιπα νησιά του νομού μας.

Τα οπωροκηπευτικά
Απαραίτητο συμπλήρωμα για το Πασχαλινό τραπέζι τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία ήδη από τις προηγούμενες εβδομάδες βρίσκονται στις πρώτες προτιμήσεις των καταναλωτών, λόγω της νηστείας.

Σύμφωνα με τους παραγωγούς, οι τιμές κυμαίνονται σε λογικά για την εποχή επίπεδα και υπάρχουν αρκετές ποσότητες για να καλύψουν τις ανάγκες.
Έτσι χθες στη λαϊκή, οι ντομάτες πωλούνταν από 1,50 έως 2 ευρώ το κιλό όλες ντόπιας καλλιέργειας, τα αγγουράκια 0,70 έως 1 ευρώ το κιλό, οι πιπεριές από 1 έως 1,70 ευρώ το κιλό, το μαρούλι από 0,50 έως 0,60 ευρώ το τεμάχιο, το λάχανο Ρόδου για σαλάτα 0,80 ευρώ το κιλό, τα κολοκυθάκια από 0,50 ευρώ το κιλό, το σπανάκι από 1,50 έως 2 ευρώ το κιλό, οι μελιτζάνες από 1,80 έως 2 ευρώ το κιλό, οι πατάτες Ρόδου από 1,20 το κιλό, πατάτες Αιγύπτου από 0,90 ευρώ το κιλό, τα λεμόνια Ρόδου από 0,80 έως 1 ευρώ το κιλό, το κουνουπίδι από 0,50 το κιλό, τα φρέσκα κρεμμύδια, ο μαϊντανός, το σέλινο, η ρόκα και ο άνηθος πωλούνται από 0,40 ευρώ το τεμάχιο (ματσάκι), τα φασολάκια από 2,50 έως 3 ευρώ το κιλό, τα πράσα 0,80 έως 1 ευρώ και τα καρότα της Ρόδου από 1 έως 1,50 ευρώ το κιλό.

Επίσης ο αρακάς Ρόδου προς 3,50 ευρώ το κιλό, οι αγκινάρες από 0,40 το τεμάχιο, τα κρεμμύδια τα ξερά από 0,70 ευρώ το κιλό, τα σέσκουλα, τα αντίδια, και τα ραδίκια από 1 έως 1,50 ευρώ το κιλό, τα παντζάρια από 0,50 έως 1,30 ευρώ το κιλό, τα ραπανάκια προς 0,50 ευρώ το ματσάκι, πιπεριές Φλωρίνης προς 2,90 ευρώ το κιλό, σκόρδα φρέσκα προς 6 ευρώ το κιλό, σκόρδα από τα Καλαβάρδα προς 7 ευρώ το κιλό, σέλερι προς 1 ευρώ το κιλό, αμπελόφυλλα από 4,50 έως 6 ευρώ το κιλό, ελιές πράσινες τσακιστές προς 3,5 ευρώ το κιλό, ελιές μαύρες προς 6 ευρώ.

Επίσης τα μήλα από 1,30 το κιλό, τα πορτοκάλια από 1 έως 1,30 ευρώ το κιλό και οι φράουλες από 1,50 ευρώ το κεσεδάκι, τα αχλάδια από 1,80 ευρώ το κιλό, τα μήλα προς 1,30 ευρώ, τα φιρίκια προς 1,80 ευρώ το κιλό, οι μπανάνες από 1,80 ευρώ το κιλό, τα ακτινίδια προς 1,80 ευρώ το κιλό, τα γκρέιπ φρουτ προς 0,80 ευρώ το κιλό, ενώ τα πεπόνια Κρητηνίας προς 3 ευρώ.


Μειωμένη η  αγοραστική κίνηση
Μειωμένη η  αγοραστική κίνηση
Ελευθερία Πελλού.

Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου