Ανοίγει το Ακταίον και δεν πρόκειται να δοθεί σε ιδιώτη

Την αδιέξοδη κατάσταση στην οποία, όλο το προηγούμενο διάστημα, είχε βρεθεί η Εταιρία του Δήμου «Πηγές Καλλιθέας» (σ.σ. ΔΕΡΜ Α.Ε.), λόγω...
των απανωτών εμποδίων που βάζει η Κεντρική Διοίκηση και η οποία είχε ως αποτέλεσμα τις πρωτοφανείς δυσκολίες να λειτουργήσει τα υποκαταστήματά της και κυρίως το ιστορικό «Ακταίον», περιέγραψε, χθες, σε μία από τις σπάνιες συνεντεύξεις τύπου που παραχώρησε, ο Πρόεδρός της κ. Γιάννης Περδίκης ο οποίος δεν απέφυγε να σχολιάσει όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αφήνοντας αιχμές για σκοπιμότητες και, από την άλλη πλευρά, εγκαλώντας ακόμη και υπηρεσίες για…επιλεκτική ευαισθησία! 
Αρχικά, λοιπόν, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα τελευταία δημοσιεύματα για διάφορα θέματα που αφορούν τους τομείς στους οποίους προΐσταται, δηλώνοντας: «Πάρα πολλά από αυτά, είναι ψευδή, είναι αναληθή, χωρίς αυτό να είναι ευθύνη φυσικά των δημοσιογράφων-ίσως ορισμένων να είναι και ευθύνη γιατί ίσως να εξυπηρετούν και κάποιους λόγους που τα γράφουν, αλλά καθόλου δεν εκπορεύονται ούτε από την Αντιδημαρχία ούτε από την Προεδρία». 

Ενημερώνοντας, λοιπόν, για το πως έχει η κατάσταση, καταρχήν, ανέφερε ότι την προηγούμενη εβδομάδα συνήλθε το Δ.Σ. της Εταιρίας και ενέκρινε τα αποτελέσματα χρήσης του 2012 που, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά και παρά τα προβλήματα των διαδοχικών εκλογών και των καθυστερήσεων που αντιμετώπισαν, ήταν κερδοφόρα για την Εταιρία και κατ’ επέκταση για τον Δήμο, με καθαρά κέρδη που κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2011. 

Και είπε: «Αυτό ίσως θεωρηθεί πρωτόγνωρο για δημοτική επιχείρηση αλλά ίσως και…να στεναχωρεί πολλούς που τα πάμε καλά, που υπάρχουν κέρδη, συνηθισμένοι από ζημιογόνες χρήσεις ετών και από συσσώρευση ζημιών, μέσα σε τρία-τέσσερα χρόνια, από νεοσύστατες δημοτικές επιχειρήσεις οι οποίες έχουν φέρει και αποτελέσματα και έχουν οδηγήσει και σε πολλά αδιέξοδα μέχρι σήμερα με τις εκκαθαρίσεις και με τις λύσεις οι οποίες επίκεινται γι’ αυτές τις επιχειρήσεις». 

»Ο πήχης-συνέχισε-τον οποίο βάζουμε εμείς για αυτή τη νέα δημοτική επιχείρηση του ενιαίου Δήμου, είναι πάρα πολύ ψηλός και θα συνεχίσει να είναι ψηλός ούτως ώστε να είναι μία πρόκληση για τους επόμενους να τον διατηρήσουν, αν όχι στα ίδια επίπεδα, τα οποία θα είναι υψηλά-και θα πρέπει να προσέξουν πάρα πολύ καλά για να μην…γκρεμοτσακιστούν!-και μακάρι να τα πάνε ακόμα πιο ψηλά τα αποτελέσματα και να μην έχουν τα προβλήματα τα οποία έχουμε εμείς τα δύο πρώτα χρόνια αυτά της λειτουργίας». 

Αναφερόμενος, όμως, στην τρέχουσα χρονιά, ο Πρόεδρος, ευθύς εξ’ αρχής τόνισε ότι τα προβλήματα είναι πάρα πολλά και είναι εμφανή. Ενημέρωσε, λοιπόν, ότι το 2011 η επιχείρηση του Δήμου λειτουργούσε με 70 άτομα με εγκρίσεις από το Υπουργείο, με διαδικασία ΑΣΕΠ, το 2012 με 64 άτομα τα οποία πήραν με δίμηνες συμβάσεις λόγω των διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων και της καθυστέρησης έγκρισης από το ΑΣΕΠ ενώ φέτος χρησιμοποίησαν μία έγκριση του 2012 που ήρθε τον περασμένο Δεκέμβριο και αφορούσε σε 28 άτομα, δηλαδή το ένα τρίτο της δυναμικότητας που απαιτείται για να μπορέσει να δουλέψει η δημοτική επιχείρηση. 

Εάν, μάλιστα, από αυτά αφαιρέσουν τα άτομα που προορίζονται για το λογιστήριο, το διοικητικό και τους εργάτες γενικών καθηκόντων και καθαριότητας και αν αφαιρέσουν μετά το πέρας του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ που από τα 28 άτομα οι μισοί έχουν παραιτηθεί, «για να έρθει και η αποστομωτική απάντηση σε πολλούς οι οποίοι βιάστηκαν να χαρακτηρίσουν τη διαδικασία διαβλητή, ότι εμείς γνωρίζαμε πρόσωπα και πράγματα και πήραμε προσωπικό που μπορεί να γνωρίζαμε», όπως είπε, αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι οι μισοί που έχουν περάσει δεν αποδέχθηκαν τις θέσεις και έχουν παραιτηθεί. 

Για το Ακταίον 
Έτσι, λοιπόν, συνέχισε ο κ. Περδίκης, μέχρι σήμερα βρίσκονται σε μία…συνεχή αναζήτηση προσωπικού από τους επιλαχόντες με τη σειρά κατάταξής τους και διαβεβαίωσε ότι, μέχρι και χθες, εκτός από δέκα-δώδεκα άτομα που έχουν τοποθετηθεί σε διάφορες θέσεις και έχουν ξεκινήσει εργασία, τα υπόλοιπα…αναζητούνται. 

Από αυτά, μάλιστα, όσοι έχουν περάσει σε ειδικότητες σερβιτόρων-βοηθών σερβιτόρων, έχουν δηλώσει αδυναμία γνώσης της δουλειάς ενώ οι θέσεις αυτές θα κάλυπταν κυρίως το Ακταίον. «Δυστυχώς, δεν είμαστε μία ιδιωτική επιχείρηση να πάρουμε τους καλύτερους που υπάρχουν στην αγορά, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να παίρνουμε ανέργους διότι αυτοί είναι που έχουν και τα πολλά μόρια», είπε χαρακτηριστικά. 

Ο ίδιος, αναφέρθηκε στον προβληματισμό για το Ακταίον, χαρακτηρίζοντάς το ως μία επιχείρηση «πρώτης γραμμής» για την Εταιρία, ένα «εμβληματικό κτίριο στην καρδιά της Ρόδου» αλλά όχι από πλευράς εσόδων. «Να αποφασίσουμε αν θα το ανοίξουμε ή όχι», όπως είπε. Έτσι, αποφασίστηκε, εδώ και τέσσερις-πέντε ημέρες να γίνει μία εκπαίδευση προσωπικού για να μάθει τα στοιχειώδη, να μπορεί δηλαδή να εξυπηρετεί τους πολίτες. 

Εκτός, όμως, από το προσωπικό, πρόβλημα ανέκυψε και με τις προμήθειες μετά την ψήφιση του τελευταίου μεσοπρόθεσμου που λέει ότι μόνο ο Δήμος μπορεί να κάνει προμήθειες για είδη υγειονομικού ενδιαφέροντος, για όλα τα Νομικά Πρόσωπα και για τις Επιχειρήσεις. Αυτό, όμως, ξεπεράστηκε με διάφορες παρεμβάσεις τους και τη δική του μετάβαση στην Αθήνα. 
Ένα τρίτο θέμα, τώρα, που προέκυψε με το Ακταίον, ήταν μια εργολαβία η οποία ανατέθηκε με διαγωνισμό και αφορούσε την ανακαίνιση του υπαίθριου χώρου του ιστορικού κτιρίου. 

Αυτή προέβλεπε την κατασκευή νέας τέντας, φωτιστικών σωμάτων και ένα ξύλινο δάπεδο. Παράλληλα, έχει γίνει διαγωνισμός για προμήθεια νέου εξοπλισμού τραπεζοκαθισμάτων τα οποία είναι ήδη εδώ, όμως, όπως είπε ο Πρόεδρος, μετά από προφορική συνεννόηση και έγκριση των σχεδίων και από τη Διεύθυνση Μεσαιωνικής Πόλης και μετά από κάποιες καταγγελίες, όπως τους αναφέρθηκε, ιδιωτικών συμφερόντων και πιέσεις προς την προϊσταμένη Αρχή Νεωτέρων Μνημείων, υπήρξε ένα προσωρινό σταμάτημα των εργασιών με το αιτιολογικό ότι δεν επιθυμούσαν να τοποθετηθεί το ξύλινο δάπεδο στον αύλειο χώρο του Ακταίον. 

Όπως είπε, τελικά, μετά από την επιμονή του Δημάρχου κατέθεσαν μία άλλη πρόταση για τοποθέτηση δαπέδου που να είναι σε μία συνάφεια με τις πλάγιες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή. Ωστόσο, στη συνέχεια, ο κ. Περδίκης έθεσε ένα μεγάλο δικό του ερώτημα, όπως είπε: 

«Πώς είναι δυνατόν η υπηρεσία των Νεωτέρων Μνημείων, να έχει επιτρέψει, στον αύλειο χώρο του Ακταίον την κατασκευή παιδικής χαράς υπερυψωμένης κατά ενάμιση μέτρο και με πλαστικό τάπητα; Πώς είναι δυνατόν, αυτή η υπηρεσία, το μισό από τον αύλειο χώρο του Ακταίον να έχει επιτρέψει να είναι αυτή η κατασκευή αλλά, παράλληλα, να υπάρχουν εγκατεστημένα και παιχνίδια που όλοι μπορείτε να δείτε. 

Εάν το πρόβλημα ήταν το ξύλινο δάπεδο στον αύλειο χώρο του Ακταίον ή το πρόσχημα ότι το πρόβλημα ήταν αυτό, θα μπορούσα να το καταλάβω εάν υπήρχε μία απόφαση δική τους να καθαρίσει όλος ο αύλειος χώρος από κάθε κατασκευή. Αυτό το αφήνω στην κρίση τη δική σας και στην κρίση των πολιτών». 

«Όσο είμαι εγώ δεν θα δοθεί σε ιδιώτη»! 
Και συνέχισε ο Πρόεδρος: 
«Πολλοί ίσως θέλουν-όχι εμείς, διότι δεν είμαστε…τρελοί, να το θέλουμε κλειστό (σ.σ. το Ακταίον)-ίσως κάποιοι άλλοι να το θέλουν κλειστό γιατί εξυπηρετεί τις δικές τους επιχειρήσεις ή τα δικά τους ιδιωτικά συμφέροντα. Ίσως πολλοί να πιστεύουν ότι η Δημοτική Αρχή ακολουθεί μία τακτική γιατί ενδιαφέρεται να δώσει σε ιδιώτες κάποια ακίνητά της. 

Έχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή που έχω αναλάβει ότι, όσο θα είμαι στην Προεδρία αυτής της Επιχείρησης και μέχρι να λήξει η θητεία μου, κανένα ακίνητο, κανένα υποκατάστημα των δημοτικών επιχειρήσεων δεν θα δοθεί σε κανέναν ιδιώτη. Θα προτιμήσουμε να τα κρατήσουμε κλειστά»! 

Ανέφερε, ακόμη, ότι με το Ακταίον θα ξεκινήσουν μία προσπάθεια και θα το ανοίξουν την προσεχή Τρίτη, με το προσωπικό που έχουν και ό,τι μπορέσει αυτό να μάθει σε λίγες μέρες, και δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει, στη συνέχεια, λέγοντας: «Όμως, ξέρω ότι, αυτοί οι οποίοι σήμερα βγαίνουν και κατηγορούν τη Δημοτική Αρχή ότι το Ακταίον είναι κλειστό, είναι αυτοί οι οποίοι δεν πατάνε το πόδι τους στο Ακταίον και είναι αυτοί οι οποίοι, την επόμενη εβδομάδα, με τα πρώτα προβλήματα που θα αντιμετωπίσει αυτή η Επιχείρηση με το προσωπικό-διότι, απ’ ό,τι φαντάζομαι, η παροχή υπηρεσιών και το σέρβις δεν θα είναι στα επιθυμητά επίπεδα-αυτοί θα είναι που θα βγουν πάλι και θα αρχίσουν να κατηγορούν»! 

Στη συνέχεια, δήλωσε κατηγορηματικά ότι αν υπάρξουν φαινόμενα που οι ίδιοι θα διαπιστώσουν πρώτοι ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν, πρώτοι θα πάρουν την απόφαση να το κλείσουν οριστικά και θα διοχετεύσουν το προσωπικό είτε στην Κοιλάδα των Πεταλούδων που υπολειτουργεί είτε στις παραλίες, είτε στο Συσσίτιο το οποίο θα παραμείνει κλειστό ή και στο Μνημείο των «Πηγών». Και είπε, ακόμη: 

Ο κ. Περδίκης, τόνισε αρκετές φορές ότι το Ακταίον είναι σημείο αναφοράς για τους Ροδίτες και, μάλιστα, ανέφερε ότι είναι μία επιχείρηση η οποία έχει υψηλές ανελαστικές δαπάνες, μεγάλο μισθολογικό κόστος και χαμηλά έσοδα αφού αντιπροσωπεύει μόλις το 10% των εσόδων της Εταιρίας αλλά δεν είναι αυτό το κριτήριό τους.
http://www.rodiaki.gr/article.php?id=255795&catid=5&maincatid=1

Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου