Αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ

Αυξάνονται ολοένα και περισσότερο τα περιστατικά καθυστέρησης πληρωμής και εξόφλησης των λογαριασμών των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων της περιοχής μας προς τη ΔΕΗ. 
Το τελευταίο δίμηνο, σε δεκάδες υπολογίζονται οι συμπολίτες μας, που αδυνατώντας να εξοφλήσουν στο σύνολο τους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ζήτησαν να προχωρήσουν σε διακανονισμό, καταβάλλοντας έτσι ότι ποσό μπορούσαν. 

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, τα χρέη αυτά, (υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύρια ευρώ) αντιστοιχούν στην συντριπτική τους πλειοψηφία σε μικρομεσαίους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος, σε επιχειρήσεις, καταστήματα αλλά και πολλές οικίες. 

Οι εντολές που έχουν δοθεί στους αρμόδιους τεχνικούς της ΔΕΗ του νησιού μας, είναι πάντως να προχωρούν άμεσα στις διακοπές ηλεκτροδότησης όλων των οφειλετών, που αμέλησαν να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν τα χρέη τους και ειδικά για τις τουριστικές επιχειρήσεις. 

Από τις διακοπές αυτές, φαίνεται να εξαιρούνται σε πρώτη φάση, νοικοκυριά με οφειλόμενο ποσό μικρότερο των 500 ευρώ! 

Η καθυστέρηση αυτή, στην εξόφληση των λογαριασμών, εκτιμάται ότι οφείλεται στην γενικότερη οικονομική συγκυρία που επικρατεί και επιδεινώνεται και στην αγορά της Ρόδου και μάλιστα θεωρείται βέβαιο ότι το ζήτημα να πάρει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. 

Με αφορμή τις μαζικές διακοπές ρεύματος σε όσους δεν έχουν εξοφλήσει τους λογαριασμούς τους, ο έλεγχος που ζητείται από τους αρμόδιους είναι εκτός των άλλων και για τις περιπτώσεις εκείνες που αφορούν την ηλεκτροδότηση. 

Αν δηλαδή γίνεται βάσει των σχεδίων και μελετών που έχουν υποβληθεί στη ΔΕΗ και τέλος πόσες κατοικίες και επιχειρήσεις, λειτουργούν επί μία σχεδόν δεκαετία με εργοταξιακό ρεύμα (αν και έχουν αποπερατωθεί) με αποτέλεσμα να υπάρχει απώλεια εσόδων και προς την ΔΕΗ και προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και προς την ΔΕΗ αντίστοιχα. 
Σε αυτή την περίπτωση, ευθύνη (και μάλιστα σε ποινικό επίπεδο) φέρουν άπαντες. 

Διοικητικοί υπάλληλοι της ΔΕΗ, τεχνικοί που έχουν κληθεί να επιδιορθώσουν βλάβη (άρα είδαν ότι δεν πρόκειται για ημιτελές κτίσμα) και βέβαια ο ίδιος ο ιδιοκτήτης. Ουσιαστικά από «ψιλό κόσκινο» θα περάσουν και όλες οι περιπτώσεις των συνδέσεων που ανήκουν στην κατηγορία των εργοταξιακών. 

Εκτός των άλλων αναζητούνται και συγκεκριμένες περιπτώσεις που αφορούν «αλλοιώσεις» των ενδείξεων των μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. 

Παρόμοιες περιπτώσεις που έχουν εντοπιστεί τα τελευταία δέκα χρόνια στο νησί της Ρόδου, ήταν πραγματικά απίστευτες. 

Οι αρμόδιοι υπάλληλοι, σε περισσότερες από 50 περιπτώσεις την τελευταία δεκαετία, εντόπισαν και παρέπεμψαν στην δικαιοσύνη, τριάντα τουλάχιστον άτομα, τα οποία βρέθηκαν να… έχουν παραβιάσει τον καταμετρητή του ηλεκτρικού ρεύματος μπλοκάροντας έτσι το ειδικό «ρολόι» χρέωσης. 

Σε όλες τις περιπτώσεις, κινήθηκε η διαδικασία της παραπομπής στην δικαιοσύνη και επιβλήθηκαν αντίστοιχα και τα σχετικά πρόστιμα που προβλέπονται από τις διατάξεις του νόμου. 

Αντίστοιχη παραπομπή στην δικαιοσύνη, έγινε επίσης και με τις περιπτώσεις εκείνες που καταναλωτές, για να αποφύγουν πρόστιμα και προσαυξήσεις, αποφάσισαν να επανασυνδέσουν από μόνοι τους, το ηλεκτρικό ρεύμα που τους είχε κόψει η ΔΕΗ! 

Σε άλλες περιπτώσεις, βρέθηκαν επίσης ιδιώτες καταναλωτές ή επιχειρήσεις, να έχουν κάνει αυθαίρετες παρεμβάσεις στους καταμετρητές, χρησιμοποιώντας αιχμηρά αντικείμενα (από καρφίτσα έως και ειδικό λεπτό σύρμα). 

ʼλλη μέθοδος που χρησιμοποιείται είναι με την δημιουργία μαγνητικού πεδίου που μπλοκάρει την καταγραφή! 

Οι ίδιοι, είχαν τρυπήσει τους μετρητές και στην συνέχεια, κατάφεραν να μπλοκάρουν τα ψηφία ή ακόμα και να αλλοιώσουν (μειώνοντας στο ελάχιστο) την ένδειξη, για να επιβαρυνθούν με το ελάχιστο δυνατό κόστος.

http://www.rodiaki.gr/article.php?id=255438&catid=5&maincatid=1
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου