Στο στόχαστρο οι «βρωμιάρηδες»

Στα «μαλακά» πέρασε από το δημοτικό συμβούλιο ο νέος κανονισμός καθαριότητας του Δήμου Ρόδου, ο οποίος προβλέπει «τσουχτερά» πρόστιμα σε όσους βρωμίζουν το νησί...
Η ψήφιση του κανονισμού καθαριότητας ίσως να αποτελούσε και ένα στοίχημα για τον δήμαρχο Ρόδου Στάθη Κουσουρνά το οποίο κέρδισε, αποδεικνύοντας ότι οι συνεργάτες του παρά τις όποιες προσωπικές διαφορές μπορεί να έχουν εξαιτίας των εκλογών της ΕΠΣΔ, πρόταξαν την ενότητα και την συνοχή της παράταξης.
Για το καλό της δημοτικής πλειοψηφίας ακόμη και οι δημοτικοί σύμβουλοι με εξαίρεση τον χωρικό αντιδήμαρχο Δώρο Κωνταντίνου, που είναι δυσαρεστημένοι με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας Γιάννη Περδίκη και τον εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο για τις παραλίες Βασίλη Ψυλλάκη λόγω των όσων ελέχθησαν για τι εκλογές της ΕΠΣΔ ψήφισαν τον κανονισμό καθαριότητας.
Να σημειωθεί ότι ο κ. Κωνσταντίνου πριν ξεκινήσει η ονομαστική ψηφοφορία του κανονισμού καθαριότητας με διακριτικό τρόπο αποχώρησε από την αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, προφανώς για να μην φέρει με τη στάση που θα τηρούσε σε δύσκολη θέση τον κ. Κουσουρνά , καθώς ήταν πολύ πιθανόν να μην έδινε την θετική ψήφο του.

Πάλλας κατά Περδίκη
Επίσης «καρφιά» εναντίον του κ. Περδίκη πέταξε και ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος υπεύθυνος για τις δημοτικές ενότητες Καμείρου και Αταβύρου Αγαπητός Πάλλας, ο οποίος στις εκλογές της ΕΠΣΔ συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο του κ. Κωνσταντίνου.
Ο κ. Πάλλας αναρωτήθηκε αν ο κανονισμός αφορά όλο το νησί ή την πόλη αφήνοντας αιχμές ότι τα χωριά είναι παραγκωνισμένα από τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας. «Με τον κανονισμό απαιτούμε από τους πολίτες να τον τηρήσουν, δίχως εμείς να είμαστε έτοιμοι για να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις που έχουμε. Ζήτησα από τον κ. Περδίκη να έρθει στα χωριά για να συζητήσουμε την καθαριότητά τους και δεν μας τίμησε. Δίνεται έμφαση στην πόλη και όχι στα χωριά».
Ο νέος κανονισμός καθαριότητας θα εφαρμοστεί από την 1η Σεπτεμβρίου, αφού προηγηθεί πλατιά ενημέρωση των πολιτών για τις υποχρεώσεις που έχουν και τις ποινές που θα επιβάλλονται στους παρανομούντες. Ουσιαστικά, ο κανονισμός θα αποτελέσει για τη δημοτική αρχή το εργαλείο για να επιβάλει την τάξη στην καθαριότητα με έμφαση στα ογκώδη αντικείμενα, που αποτελούν την κύρια πληγή του προβλήματος που υφίσταται.
Για ακόμη μία φορά τονίστηκε η ανάγκη βελτίωσης της εικόνας που παρουσιάζει το νησί στον τομέα της καθαριότητας και εκφράστηκε η επιφυλακτικότητα κατά πόσο τελικά, τα μέτρα αστυνόμευσης θα αποφέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα από την στιγμή που ο Δήμος δεν έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του απέναντι στους πολίτες και δεν είναι συνεπής σε σχέση με τις δεσμεύσεις που ανάλαβε.

Αυστηρή κριτική από τον Γ. Χατζημάρκο
Πάντως κριτική προς την δημοτική αρχή για το χάλι με τα σκουπίδια που επικρατεί στο νησί και την αδυναμία της να προσφέρει προς τους πολίτες τις υπηρεσίες άσκησε ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του δημοτικού συμβουλίου Γιώργος Χατζημάρκος. Επίσης εμμέσως πλην σαφώς, κάλεσε τον κ. Περδίκη να ζητήσει συγνώμη από τους Ροδίτες τους οποίους είχε αποκαλέσει «Μαυριτανούς» αναφερόμενος στον τρόπο συμπεριφοράς τους στον τομέα της καθαριότητας.
«Ποινές επιβάλλεις όταν εσύ είσαστε ετοιμότητα να προσφέρεις την υπηρεσία και έχεις στήσει έναν μηχανισμό ο οποίος προσφέρει αυτό για το οποίο αμείβεται. Οι ποινές που προβλέπονται είναι “χουβαρνταλήδικες” και θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο να επιβάλλονται αυτές στον πολίτη όταν ο Δήμος δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις του. Το νησί έχει πνιγεί στο σκουπίδι και εμείς ψηφίζουμε για τις υποχρεώσεις των πολιτών όταν μάλιστα δεν είμαστε και συνεπείς απέναντί τους», τόνισε ο κ. Χατζημάρκος.

Υπεραμύνθηκε του κανονισμού ο δήμαρχος
Υπεραμύνθηκε την ανάγκη εφαρμογής νέου κανονισμού καθαριότητας στο νησί ο κ. Κουσουρνάς ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος της δημοτικής αρχής δεν είναι η τιμωρία των πολιτών, αλλά η επιβολή της τάξης στην καθαριότητα.
«Ο κανονισμός ανταποκρίνεται στο θεσμικό πλαίσιο και τις τοπικές ανάγκες. Η εικόνα που επικρατεί στον τομέα της καθαριότητας δεν μας ικανοποιεί και κάνουμε αγώνα για να γίνει καλύτερη. Ο κανονισμός είναι για να δουν την πόλη πιο καθαρή οι πολίτες και μπορεί να είναι αυστηρός, αλλά δεν θα επιβάλουμε πρόστιμα στους δημότες μόλις τοποθετήσουν τα κλαδιά δίπλα στον κάδο» είπε ο κ. Κουσουρνάς.
Πάντως στην δευτερολογία του ο κ. Χατζημάρκος διερωτήθηκε αν η δημοτική αρχή προτίθεται να τιμωρήσει επιβάλλοντας το πρόστιμο που προβλέπει ο κανονισμός, στο μέλος της που μετέτρεψε 6.000 τ.μ στεγασμένο χώρο και 15 στρέμματα εξωτερικού χώρου, στην περιοχή Αφάντου σε σκουπιδότοπο.
proodos.net
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου