Σε ιδιώτες το Ακταίον

Σε ιδιώτες θα αναγκαστεί να δώσει το εμπορικό του κομμάτι ο Δήμος από το 2014, όπως για παράδειγμα το Ακταίον, εάν τα πράγματα...
συνεχίσουν να είναι όπως σήμερα με τις δυσκολίες πρόσληψης εποχικού προσωπικού αλλά, κυρίως, της υποχρέωσης των Εταιριών των Δήμων, όπως είναι οι «Πηγές Καλλιθέας» της Ρόδου, να υπόκεινται στον έλεγχο του Επιτρόπου! 

Το παραπάνω δήλωσε, χθες, ο Δήμαρχος κ. Στάθης Κουσουρνάς, αναφερόμενος στις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν φέτος για να ανοίξουν τα υποκαταστήματα της Εταιρίας, δηλαδή το Ακταίον, τα εμπορικά καταστήματα στην Κοιλάδα των Πεταλούδων αλλά και οι καντίνες. Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, αναμένεται να ανοίξουν μέσα στις επόμενες ημέρες έστω και με λίγο προσωπικό. 

Καταρχήν, ο Δήμαρχος αναφέρθηκε στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ όπου έθεσε το θέμα, ότι, δηλαδή, πρέπει η κυβέρνηση να αποφασίσει εάν οι Δήμοι μπορούν να έχουν επιχειρηματικότητα ή όχι και είπε: «Διότι, οι θέσεις εργασίας που ζήτησε η Εταιρία μας από την κυβέρνηση, δεν έχουν εγκριθεί ακόμα. 

Όποτε, καταλαβαίνετε ότι, αν δεν υπήρχαν αυτές οι 28 θέσεις που ήταν εγκεκριμένες από πέρυσι, δεν θα μπορούσαν να ανοίξουν όλα αυτά που διαχειρίζεται η Εταιρία. Και προβληματιζόμαστε πάρα πολύ τι πρέπει να κάνουμε το 2014». 

Ανέφερε, ακόμη: «Ναι, έχουμε καθυστερήσει πάρα πολύ-δεν οφείλεται σε εμάς, όταν ακόμα και η προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ αυτών των 28 ατόμων έκανε σαράντα μέρες για να μας εγκριθεί ενώ προβλέπει ο νόμος δέκα ημέρες και ύστερα από δύο τηλέφωνα του Δημάρχου για να τις εγκρίνουν, καταλαβαίνετε ότι, πια, οι Εταιρίες και η επιχειρηματικότητα στους Δήμους είναι σαν μη θέλουν να υπάρχει. Και αν δεν το ξεκαθαρίσουμε, πρέπει και εμείς για το 2014 όλα αυτά που διαχειριζόμαστε να δούμε αν θα πρέπει να πάνε στον ιδιώτη». 

Στη συνέχεια, είπε ότι έχουν ζητήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό, με αίτηση, από την Εφορία Νεωτέρων Μνημείων να κάνουν διάφορες παρεμβάσεις στο Ακταίον-που χθες επρόκειτο να περάσει από το τοπικό αρχαιολογικό συμβούλιο-παρ’ όλα αυτά, όμως, είναι έτοιμη η Εταιρία, εντός των ημερών να λειτουργήσει και μέρος των καντινών στη Ρόδο και των περιπτέρων στις Πεταλούδες και το Ακταίον, με το λίγο κόσμο που έχει στη διάθεσή της. 

«Πρέπει να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα γιατί, δυστυχώς-δίκαια αγανακτεί ο κόσμος-αλλά δεν μπορεί να είναι Α.Ε,. και συγχρόνως να υπάρχει δημόσιο λογιστικό, Επίτροπος δηλαδή. Δεν συνδυάζονται αυτά τα πράγματα!», τόνισε και ανέφερε ότι υπάρχει η δέσμευση από τον Υπουργό ότι θα το αποφασίσει γρήγορα. 

Ο κ. Κουσουρνάς εμφανίστηκε γνώστης της δυσαρέσκειας που υπάρχει από τους πολίτες και τόνισε ότι αν το γνώριζαν αυτό από νωρίς, ότι, δηλαδή, δεν θα εγκρίνονταν οι θέσεις ή θα καθυστερούσαν θα είχαν λάβει άλλες αποφάσεις για την αξιοποίηση. 

Ερωτηθείς, πάντως, προκειμένου να αποφευχθεί και του χρόνου το ίδιο πρόβλημα, αν η Δημοτική Αρχή προτίθεται να δώσει, τα υποκαταστήματα της Εταιρίας, σε ιδιώτες, απάντησε ξεκάθαρα ο Δήμαρχος: «Ε, βέβαια, είναι μέσα στις προοπτικές μας. Δηλαδή, γιατί να μη λειτουργούν; Θα μας υποχρεώσουν να τα δώσουμε σε ιδιώτες. Ίσως, παρά τη θέλησή μας για κάποια πράγματα. Δηλαδή, εγώ δεν θα ήθελα το Ακταίον να το δώσουμε σε ιδιώτη, θα το προτιμούσα να το έχουμε εμείς. Αλλά να λειτουργεί όλο το χρόνο, με προσωπικό που μπορεί να σερβίρει και όχι μέσα από κριτήρια ΑΣΕΠ»! 

Το πράσινο 
Ο Δήμος έχει κάνει, επίσης, έναν διαγωνισμό για ανάθεση σε ιδιώτη κάποιων έργων του τομέα Πρασίνου, ύψους 70 χιλιάδες ευρώ, πριν από αρκετό καιρό, και αναδείχθηκε προσωρινός μειοδότη. Βρίσκονται εν αναμονή της έγκρισης από την Αποκεντρωμένη, που μόλις τους δοθεί θα αναθέσουν ένα μέρος, δηλαδή να καθαριστούν δενδροστοιχίες, πάρκα κτλ. διότι, όπως είπε, «δεν μπορούμε με τις ίδιες δυνάμεις να ανταποκριθούμε». 

Όπως είπε ο κ. Κουσουρνάς ο Δήμος έχει μόνο 33 άτομα προσωπικό και μόνο ο Δήμος Ροδίων πριν τρία χρόνια, απασχολούσε 53 και δεν προβλέπονται προσλήψεις σε μόνιμο προσωπικό, δεν τους δίνουν εποχικό «ε, κάτι δεν πρέπει να κάνουμε;», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: 

«Μας οδηγούν, εκ των πραγμάτων, και για το Πράσινο να ζητήσουμε βοήθεια από τους ιδιώτες αλλά αυτό το κάνουν πάρα πολλοί Δήμοι σε όλη τη χώρα. Η εικόνα που έχω στην πόλη για το Πράσινο δεν με ικανοποιεί, δεν είναι καλή και δεν πρέπει να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Αφού δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα άλλο θα ζητήσουμε τη βοήθεια του ιδιώτη και ήδη το κάνουμε». 

Όσο αφορά στην τομέα της Καθαριότητας, όπως ενημέρωσε ο κ. Κουσουρνάς, τελείωσε η διαδικασία με τον ιδιώτη, έχουν γίνει οι εγκρίσεις και πάνε στο Ελεγκτικό και, αν όλα πάνε καλά, σε ενάμιση μήνα θα υπάρχει ο ιδιώτης στην καθαριότητα και τότε περιμένει ποιοτική βελτίωση «σε έναν τομέα που θέλω πραγματικά να αναστραφεί η κακή εικόνα που έχουν οι δημότες για τη Δημοτική Αρχή», όπως είπε. 

Έκανε, επίσης, γνωστό ότι, προχθές, υπεγράφη και η σύμβαση για τη φύλαξη της Παλιάς Πόλης. 

Τέλος, ο Δήμαρχος ανέφερε ότι η προκήρυξη που έχουν κάνει για το εποχικό προσωπικό, λήγει την ερχόμενη Παρασκευή και καλούν όσους ενδιαφέρονται να καταθέσουν αιτήσεις καθώς δεν θα υπάρξει καμία παράταση, έχουν κατατεθεί, ήδη, αρκετές αιτήσεις αλλά υπάρχουν κενά σε μερικούς τομείς, όπως οι οδηγοί απορριμματοφόρων, χειριστές μηχανημάτων και προσωπικό που θα είναι συνοδοί στα απορριμματοφόρα και σαρωτές.
http://www.rodiaki.gr/article.php?id=255245&catid=5&maincatid=1

Share on Google Plus

About Ποσειδωνία Ρόδος

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου