Το προλαμβάνειν καλύτερα του θεραπεύειν

Το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν, επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο σύλλογος προστασίας περιβάλλοντος Ρόδου, με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά στη Νότια Ρόδο...
 Ειδικότερα, αναφέρει τα εξής: 
«Οι πολίτες απορούν πόσο εύκολα και γρήγορα βρίσκονται τα λεφτά για την αποκατάσταση και πόσο δύσκολα για την πρόληψη. Γιατί κανείς δεν απαντά σ΄αυτό;

Απροστάτευτα δυστυχώς παραμένουν ακόμη και σήμερα τα λιγοστά δάση της Ρόδου που έχουν απομείνει μετά την λαίλαπα των λαθροϋλοτόμων κατά την διάρκεια του χειμώνα και τώρα από την νέα καταστροφική πυρκαγιά η οποία έρχεται να προστεθεί στις δεκάδες εξίσου μεγάλες και καταστροφικές φωτιές τα τελευταία χρόνια.

Εκ του αποτελέσματος βέβαια κρίνεται η επάρκεια ή η ανεπάρκεια των μέτρων ή των πράξεων αυτών που έχουν την κύρια ευθύνη της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος της Ρόδου ενός νησιού που ζει και επιβιώνει «πουλώντας» το φυσικό του περιβάλλον (δάση και παραλίες) εδώ και πολλές δεκαετίες.

Το ανησυχητικό όμως είναι ότι σχεδόν καθημερινά εκδηλώνεται και μία πυρκαγιά και αυτό πρέπει να προβληματίσει και να αντιμετωπισθεί επειγόντως από τις διωκτικές Αρχές της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και του Δασαρχείου.

Υπάρχει άραγε δόλος; Υπάρχει κάποιο σκοτεινό σχέδιο πρόκληση ζημιάς στον τουρισμό με την καταστροφή των δασών ή και ακόμα άλλων εγκληματικών πράξεων; Ή όλα είναι τυχαία; Και τι γίνεται με όσους αποδεδειγμένα προκαλούν πυρκαγιές;

Αυτά είναι τα σοβαρά θέματα που προκύπτουν αυτήν την ώρα και πρέπει να αντιμετωπισθούν σύντομα παράλληλα βέβαια με την αποκατάσταση των ζημιών που εξυπακούεται ότι πρέπει να γίνει.

Εύλογα αναρωτιέται όμως ο απλός πολίτης πόσο εύκολα και γρήγορα βρίσκονται λεφτά για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές και πόσο δύσκολα βρίσκονται για την πρόληψη αυτών όπως π.χ. για την φύλαξη των δασών, για έργα καθαρισμού των δασικών δρόμων από τις πευκοβελόνες, την διάνοιξη και άλλων ζωνών διευκόλυνση της πυρόσβεσης, δεξαμενών και αντλιών νερού, οχήματα κ.α.

Ψηλά στις προτεραιότητες πρόληψης των πυρκαγιών πρέπει να είναι και η οργάνωση των δομών πρόληψης σε συνεργασία και με τους εθελοντές οι οποίοι για άλλη μια φορά έδωσαν το βροντερό παρόν και φέτος.

Το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας πρέπει να αναβαθμιστεί και να στελεχωθεί, αφού προς το παρόν απασχολεί ένα(!) μόνο άτομο. Να προχωρήσει η σύσταση και εκπαίδευση της Εθελοντικής Ομάδας Πολιτικής Προστασίας ανά Δημοτική Ενότητα και να αξιοποιηθούν στο έπακρο όλα τα χρήματα που διατίθενται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Όμως οι κινητές πυριτιδαποθήκες εξακολουθούν να υπάρχουν στα δάση μας. Μία επίσκεψη αυτή την στιγμή σε δασική έκταση στη Ρόδο, όπως π.χ. στον Προφήτη Ηλία, θα σας πείσει για τα προληπτικά μέτρα που υπάρχουν ή μάλλον που δεν έχουν παρθεί.

Υπάρχουν σωροί από κομμένα ξερά κλαδιά και δένδρα μέσα στο δάσος, έτοιμη καύσιμη ύλη, οι δρόμοι είναι γεμάτοι από πευκοβελόνες και κλαδιά ώστε με ένα τσιγάρο ή άλλη πηγή θερμότητας να θρηνήσουμε νέα καταστροφή.

Τα πυροφυλάκια είναι άδεια, ρημαγμένα, ούτε ένα δασικό ή πυροσβεστικό όχημα να βρίσκεται κάπου κοντά σταθμευμένο για άμεση επέμβαση σε περίπτωση φωτιάς. Πρόχειρα μαντριά από παλιόξυλα και κλαδιά, άλλα σε κατάσταση εγκατάλειψης και άλλα με κατσίκια να βόσκουν ελεύθερα παντού γύρω μέσα στο δάσος.

Είναι άραγε το δάσος του Προφ. Ηλία βοσκότοπος όταν είναι χαρακτηρισμένο «ειδική ζώνη προστασίας χλωρίδας και πανίδας» ή οι αρμόδιες υπηρεσίες απλά κλείνουν τα μάτια σε παράνομες πράξεις που εγκυμονούν όμως κινδύνους; Δεν θα έπρεπε και οι κτηνοτρόφοι να γνωρίζουν πού και πως πρέπει να βόσκουν τα ζώα τους;

Από την άλλη πλευρά η ανεξέλεγκτη απόρριψη σκουπιδιών στην ύπαιθρο μπορεί ανά πάσα στιγμή να προκαλέσει μια πυρκαγιά αφού υλικά όπως γυαλί και αλουμίνιο, βοηθούν να αναπτυχθούν μεγάλες θερμοκρασίες και να κάνουν τη ξερή αυτή την εποχή βλάστηση να αρπάξει φωτιά η οποία μεταδίδεται πολύ γρήγορα.

Έχουμε την πεποίθηση ότι το πρόβλημα είναι πολύ πιο σύνθετο απ’ ότι νομίζουν μερικοί και μόνο η συνεργασία σε όλα τα επίπεδα πρόληψης και έγκαιρης επέμβασης μπορεί να δώσει αποτελέσματα.

Αυτή τη στιγμή θεωρούμε ότι τα μέτρα είναι ελλιπή και επείγει η άμεση λήψη σοβαρότερων μέτρων πρόληψης για την αντιμετώπιση τυχόν νέας πυρκαγιάς. Και όπως λέει ο λαός μας κάλιο γαϊδουρόδενε παρά γαϊδουρογύρευε
Για το ΔΣ
Μιχάλης Κουλούμπρης» 







Το προλαμβάνειν καλύτερα του θεραπεύειν
Το προλαμβάνειν καλύτερα του θεραπεύειν
http://www.rodiaki.gr/article.php?id=258870&catid=5&maincatid=1
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου