Λιγότερη είναι η καμένη έκταση

Λιγότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις είναι η καμένη έκταση στην πυρκαγιά της Νότιας Ρόδου... 
Αυτό υποστηρίζει με ενημερωτικό δελτίο που εξέδωσε η εταιρεία Inforest Ερευνητική από την ανάλυση που έκανε από δορυφορικές εικόνες. 
Στη σχετική ανακοίνωση τονίζονται τα εξής: 
«Η μεγάλη πυρκαγιά της Ρόδου (26-27/7/2013) εκτιμήθηκε αρχικά από δορυφορικές εικόνες χαμηλής ανάλυσης Modis (pixel 250X250m) και η καμένη επιφάνεια προσδιορίστηκε σε 41.000 στρέμματα (Inforest 31-7-13). 

O νέος δορυφόρος παρατήρησης Γης Landsat 8 που καταγράφει εικόνες στο οπτικό, υπέρυθρο και θερμικό τμήμα του ηλεκτρο-μαγνητικού φάσματος με διάσταση pixel 30X30m από τον περασμένο Μάιο, μας έδωσε τη δυνατότητα για μια πολύ καλύτερη εκτίμηση της έκτασης που κάηκε. 

Έτσι χρησιμοποιώντας την ίδια μεθολογία (σύγκριση και αφαίρεση εικόνων), επαναπροσδιορίστηκε η επιφάνεια σε 35.950 στρέμματα αντί των 41.000 που εκτιμήθηκαν κατά την αρχική ανάλυση με εικόνες μέσης διακριτικής ικανότητας». 

Η εκτίμηση της επιφάνειας που κάηκε από την πρόσφατη πυρκαγιά στο νότιο τμήμα της Ρόδου έγινε με την ανάλυση-σύγκριση δορυφορικών εικόνων Modis, που λήφθηκαν στις 26-7-2013 και 31-7-2013. 

Η εργασία πραγματοποιήθηκε από την Inforest Ερευνητική την Τετάρτη 31/7 και τα αποτελέσματα που προέκυψαν στάλθηκαν άμεσα στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, στη Διεύθυνση Δασών Δωδεκανήσου και στο WWF Ελλάς. 

Από το συνδυασμό με τα δεδομένα του συστήματος ταξινόμησης Γης Corine 2000, προέκυψε πως το μεγαλύτερο μέρος της καμένης γης καλυπτόταν από φυσική βλάστηση (σκλυροφυλλική 62%, μεταβατικές δασώδεις και θαμνώδεις εκτάσεις 29%) ενώ μικρές σχετικά ήταν οι ζημιές σε καλλιεργούμενες εκτάσεις (9%). Η έκταση υπολογίσθηκε σε 41.310 στρέμματα με περιθώριο σφάλματος +/-10%. Ακριβής εκτίμηση της καταστροφής μπορεί να γίνει μόνο με τη χρήση εικόνων υψηλής χωρικής ανάλυσης. 

ΜΕΘΟΛΟΓΙΑ 
Όλες οι εργασίες πραγματοποιήθηκαν με το λογισμικό τηλεπισκόπησης ENVI ver.5. Για τον εντοπισμό της καμένης περιοχής εφαρμόστηκε η μέθοδος της διαχρονικής μεταβολής συγκρίνοντας δορυφορικές εικόνες Modis (δορυφόρος Terra) πριν και μετά από την πυρκαγιά, που απείχαν χρονικά μεταξύ τους 6 ημέρες. Και για τις δύο ημερομηνίες χρησιμοποιήθηκε το υποσύνολο δεδομένων MOD02QKM (βαθμονομημένες και γεωεντοπισμένες εικόνες). 

ΣΥΓΚΡΙΣΗ 
Η διαδικασία της σύγκρισης περιελάμβανε τα εξής στάδια: 
Ραδιομετρική διόρθωση: επιλέχθηκε η μέθοδος LogResiduals ώστε να εξισορροπηθούν τυχόν σφάλματα και διαφοροποιήσεις οργάνου μεταξύ των δύο εικόνων. 

Γεωμετρική ταύτιση. Οι εικόνες ταυτίστηκαν χωρικά ώστε να περιορισθούν χωρικά συστηματικά σφάλματα από τη διαφορετική γωνία λήψης (RMS 0,47). 
Αφαίρεση. Αφαιρέθηκε το εγγύς υπέρυθρο κανάλι της 26ης Ιουλίου από το αντίστοιχο της 31ης Ιουλίου. 

Ταξινόμηση. Το αποτέλεσμα της αφαίρεσης προωθήθηκε σε μη επιβλεπόμενο ταξινομητή ώστε να εξαχθεί η πληροφορία της καμένης επιφάνειας. 
Μεταταξινόμηση. Η κλάση που περιείχε τις καμένες επιφάνειες, διανυσματοποιήθηκε και στη συνέχεια αφαιρέθηκαν οι περιοχές εκτός πυρκαγιάς. Το αποτέλεσμα προωθήθηκε σε Σύστημα Γεωγραφικών Πληροφοριών όπου συνδυάσθηκε με άλλα γεωχωρικά δεδομένα. 

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 
Μέτρα άμεσης εφαρμογής για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, τουλάχιστον για τις ημέρες της εβδομάδας που διανύουμε, ανακοίνωσε από το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Νίκος Δένδιας. 

Χαρακτήρισε ως «ύποπτες» τις περισσότερες πυρκαγιές που έχουν μέχρι στιγμής εκδηλωθεί στη χώρα, αναφερόμενος εκτενώς σε κινήσεις αγνώστων που παρατηρήθηκαν τη νύχτα, λίγο πριν ξεσπάσει η μεγάλη φωτιά στους Θρακομακεδόνες. 

Τόνισε, μάλιστα, ότι οι μισές από όσες έχουν εξιχνιαστεί από το ανακριτικό τμήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας έχουν προκληθεί από εκ προθέσεως εμπρησμό. 

«ʼλλοτε από εγκληματική αμέλεια άλλοτε κάτω από αδιευκρίνιστες ή και ύποπτες -λόγω της ώρας ή της περιοχής- συνθήκες ξεσπούν πυρκαγιές που θέτουν σε δοκιμασία τις αντοχές του έμψυχου δυναμικού του Πυροσβεστικού Σώματος», τόνισε και ανακοίνωσε πως το έργο της πυροσβεστικής θα ενισχυθεί από το σύνολο του αστυνομικού σώματος «που ενεργοποιείται πλήρως». 

Έτσι, αστυνομικοί θα περιπολούν διαρκώς στα περιαστικά δάση, στα οποία επιβάλλεται πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ όπου χρειαστεί το μέτρο θα εφαρμόζεται και την ημέρα.
http://www.rodiaki.gr/article.php?id=259057&catid=5&maincatid=1
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου