Η γιορτή της Παναγίας ανά την Ελλάδα..."Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες"

Από τη μια άκρη της Ελλάδος μέχρι την άλλη γιορτάζεται σήμερα με κάθε λαμπρότητα η εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου...
Στη Βόρεια Ελλάδα, κεντρική θέση στους εορτασμούς κατέχει το προσκύνημα στην Παναγία Σουμελά, στις πλαγιές του Βερμίου, το οποίο αποτελεί σημείο αναφοράς για τους Πόντιους και όχι μόνο.

Φέτος, στην Καστανιά Βερμίου, εκτός από την ιερή εικόνα, εκτίθεται για προσκύνημα και η βαλσαμωμένη καρδιά του Αλέξανδρου Υψηλάντη, ο οποίος είχε ποντιακή καταγωγή. Για πρώτη φορά μετά το 1828, ημέρα θανάτου του μεγάλου Έλληνα της Επανάστασης, μεταφέρεται η βαλσαμωμένη καρδιά του από το Ναό Ταξιαρχών της Αθήνας, όπου φυλάσσεται από το Αμαλίειο οικοτροφείο Θηλέων. Στο πλαίσιο των εορτασμών, ανήμερα της Παναγίας γίνεται η περιφορά της εικόνας, την οποία ακολουθεί πλήθος πιστών.

Με μεγάλη λαμπρότητα εορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου και στην Τήνο, η οποία αποτελεί το έτερο κεντρικό σημείο των εορτασμών, που, μάλιστα, καθιερώθηκαν με Βασιλικό Διάταγμα του 1836, και με οκταήμερη διάρκεια, έως τα «εννιάμερα της Θεοτόκου», στις 23 Αυγούστου. Ο δρόμος που οδηγεί από το λιμάνι στο ναό του Ευαγγελισμού, όπου βρέθηκε η εικόνα, γεμίζει από πιστούς που συρρέουν για να προσκυνήσουν τη χάρη της.

Στην Τήνο, εκτός, από τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, οι Έλληνες τιμούν κι αυτούς που χάθηκαν στον τορπιλισμό της «Έλλης» μέσα στο λιμάνι του νησιού ανήμερα της Παναγιάς.

Στο νομό Κοζάνης, χιλιάδες πιστοί επισκέπτονται το μοναστήρι της Παναγίας Μικροκάστρου, που βρίσκεται κοντά στη Σιάτιστα, αλλά και τη Βλάστη, στην οποία πραγματοποιείται μεγάλο πανηγύρι. Στη Σιάτιστα, ανήμερα το Δεκαπενταύγουστο, οι καβαλάρηδες της Σιάτιστας νωρίς το πρωί στολίζουν τα άλογά τους και παίρνουν το μονοπάτι που οδηγεί στο μοναστήρι της Παναγίας στο Μικρόκαστρο. Αφού προσκυνήσουν την εικόνα της Παναγίας, προς το μεσημέρι οι παρέες των καβαλάρηδων με τα στολισμένα άλογα μπαίνουν στη Σιάτιστα, όρθιοι πάνω στη σέλα κι εκεί τους υποδέχεται πλήθος κόσμου.

Στο ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην Παναγία της Θάσου οι γυναίκες του χωριού, ετοιμάζουν στο προαύλιο της εκκλησίας το κουρμπάνι, το οποίο περιέχει, κρέας με σιτάρι, ρύζι ή πατάτες και το μοιράζουν μετά τη θεία λειτουργία.

Με κατάνυξη εορτάζεται η Κοίμηση της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή Παναγίας Εικοσιφοίνισσας Παγγαίου. Μέσα στον περίβολο της μονής βρίσκονται η επιβλητική εκκλησία της Κοιμήσεως, τα κελιά των μοναχών, το ηγουμενείο, το αρχονταρίκι, παρεκκλήσι αφιερωμένο στην Αγία Παρασκευή, όπου αναβλύζει το αγίασμα, καθώς και μουσείο. Μπροστά από τη μονή υπάρχει το μνημείο των 172 μοναχών που σφαγιάστηκαν από τους Τούρκους το 1507.

Ξακουστά είναι και τα πανηγύρια της Παναγίας που γίνονται σταΖαγοροχώρια. Σε χωριά όπως η Βίτσα και το Τσεπέλοβο, οι εκδηλώσεις για την Κοίμηση της Θεοτόκου είναι τριήμερες.

Στις 15 Αυγούστου, πραγματοποιείται ετήσιο Πανθρακικό Προσκύνημα στιςΦέρες. Στον ιερό Ναό Παναγίας Κοσμοσώτειρας τελείται μέγας αρχιερατικός πανηγυρικός εσπερινός και λιτάνευση της ιερής εικόνας της Υπεραγίας Θεοτόκου, προστάτιδος της Θράκης.

Λαμπρός είναι και ο εορτασμός στο ναό της Παναγίας της Εκατονταπυλιανήςστην Παροικιά, της Πάρου. Πολλές παραδόσεις αναφέρονται στην ίδρυση της Εκατονταπυλιανής. Η πρώτη πληροφορεί ότι, όταν η Αγία Ελένη πήγαινε στην Παλαιστίνη για να βρει τον Τίμιο Σταυρό, έφτασε στην Πάρο και προσευχήθηκε σε ένα μικρό ναό που βρίσκονταν στη θέση της Εκατονταπυλιανής. Κατά την προσευχή της έκανε τάμα ότι αν βρει τον Τίμιο Σταυρό, θα χτίσει στη θέση αυτή έναν μεγάλο ναό. Μία δεύτερη παράδοση αναφέρει ότι το τάμα της Αγίας Ελένης ολοκλήρωσε ο γιος της Άγιος Κωνσταντίνος, αυτοκράτορας του Βυζαντίου, καθώς η ίδια δεν πρόλαβε.

Στην Αμοργό, πάνω σε έναν γκρεμό 300 μέτρων δεσπόζει το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Χοζοβιώτισσας που τιμάται στις 15 Αυγούστου. Κτίστηκε το 1088 μ.Χ. από το βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α' Κομνηνό σύμφωνα με επιγραφή της Ι. Μονής.

Στη νότια Κεφαλονιά, κοντά στο χωριό Μαρκόπουλο, βρίσκεται ο ναός της Κοιμήσεως. Εκεί από τη γιορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρα, στις 6 Αυγούστου, εμφανίζονται μέσα και έξω από τον ναό μικρά φίδια, τα λεγόμενα «φίδια της Παναγίας». Κατά την παράδοση, στο σημείο υπήρχε ένα παλιό μοναστήρι της Παναγίας, το οποίο δέχτηκε επίθεση από πειρατές, οι καλόγριες για να μην πέσουν στα χέρια τους παρακάλεσαν την Παναγία να τις κάνει πουλιά, ή φίδια. Έτσι, γυρίζουν κάθε χρόνο και την παραμονή της Κοιμήσεως «πλημμυρίζουν» τον ναό.

Στην Αγιάσο της Λέσβου, η εικόνα της Θεοτόκου είναι έργο του ευαγγελιστή Λουκά, πλασμένη με κερί και μαστίχα. Πολλοί από τους προσκυνητές, με αφετηρία την πόλη της Μυτιλήνης, περπατούν 25 χιλιόμετρα για να φθάσουν στον αυλόγυρο της εκκλησίας, όπου διανυκτερεύουν. Την ημέρα της γιορτής της, ύστερα από τη Λειτουργία, γίνεται η περιφορά της εικόνας γύρω από το ναό, ενώ οι εορταστικές εκδηλώσεις φθάνουν στο αποκορύφωμά τους με τις μουσικές και χορευτικές εκδηλώσεις στην πλατεία του χωριού.

Στην Όλυνθο της Καρπάθου, ο εορτασμός διαφέρει, οι Λειτουργίες είναι βαθιά συνδεδεμένες με το πένθος που χαρακτηρίζει την ημέρα και το αποκορύφωμα του παραδοσιακού εορτασμού είναι ο χορός που γίνεται στη μικρή πλατεία, μπρος στην εκκλησιά της Παναγίας, με τους οργανοπαίκτες να παίζουν τον Κάτω Χορό.

Διαφορετικός είναι ο εορτασμός και στα Κουφονήσια. Τον Δεκαπενταύγουστο γιορτάζει η Παναγία στο Κάτω Κουφονήσι. Μετά τη λειτουργία προσφέρεται φαγητό από τους κατοίκους που στη συνέχεια μεταφέρονται με τα καΐκια, με τα οποία κάνουν αγώνες για το ποιος θα περάσει τον άλλο, στο Πάνω Κουφονήσι.
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου