Δρακόντεια μέτρα για την απολογία του ληστή της Εθνικής

Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έγινε χθες το πρωί η μεταφορά στα δικαστήρια της πόλης μας και η προσαγωγή στην ανακρίτρια Ρόδου του 28χρονου κατηγορούμενου...
για την ληστεία στην Εθνική Τράπεζα της Ρόδου, τον Σεπτέμβριο του 2012.

Για πρώτη φορά, το Δικαστικό Μέγαρο μετατράπηκε κυριολεκτικά σε «φρούριο», προκειμένου έτσι να διασφαλιστεί η ασφαλής μεταφορά του 28χρονου ενώπιον της ανακρίτριας για να απολογηθεί.

Ο Θεμιστοκλής Δήμου του Νικολάου και της Σταυρούλας, γεν. 29-7-1985 στο Μαρούσι κατηγορείται μαζί με τον Βαρβαρέσο Δημήτριο του Γεωργίου και της Αθηνάς, γεν. 5/3/1990 στην Πάτρα, για τη διάπραξη συνολικά 11 ένοπλων ληστειών μόνο το πρώτο επτάμηνο του 2013 σε υποκαταστήματα Τραπεζών, στην Αττική. Οι ίδιοι φέρονται και ως οι δράστες της ένοπλης ληστείας που είχε γίνει πέρυσι τον Σεπτέμβριο στο νησί μας και συγκεκριμένα στην πλατεία Κύπρου. Τα στοιχεία και των δύο δραστών όπως και οι φωτογραφίες τους έχουν δοθεί από τον Ιούλιο του 2013 στην δημοσιότητα με διάταξη του Εισαγγελέα Αθηνών, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως ο 23χρονος Δημήτρης Βαρβαρέσος διαφεύγει της σύλληψης.
Όπως είναι γνωστό, για την υπόθεση της ληστείας είχαν εκδοθεί εντάλματα σύλληψης σε βάρος και των δύο κατηγορουμένων, και χθες στο πλαίσιο της τακτικής ανάκρισης, ο 28χρονος προσήχθη όπου και απολογήθηκε αποδεχόμενος τις κατηγορίες.

Με σύμφωνη γνώμη και του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κωνσταντίνου Μπούτσικου ο 28χρονος κρίθηκε και για αυτήν την υπόθεση προσωρινά κρατούμενος, αν και ήδη βρίσκεται στη φυλακή για τις λοιπές ποινικές υποθέσεις που κατηγορείται.

Οπλισμένοι σαν «αστακοί»
Πρωτοφανή για τα τοπικά δεδομένα ήταν τα μέτρα ασφαλείας που λήφθηκαν χθες το πρωί στα δικαστήρια της Ρόδου με δεκάδες αστυνομικούς να έχουν δημιουργήσει ένα «προστατευτικό κλοιό» γύρω από το κτίριο.

Για πρώτη φορά όλοι οι αστυνομικοί φορούσαν αλεξίσφαιρο γιλέκο και έφεραν «βαρύ» οπλισμό, τόσο εντός όσο και εκτός του κτιρίου. Η μεταφορά του 28χρονου στα δικαστήρια έγινε άμεσα και συντονισμένα, ενώ όλες οι μετακινήσεις του ήταν άψογα σχεδιασμένες.
Ενδεικτικό των μέτρων που είχαν ληφθεί, είναι η εκκένωση για λίγα λεπτά του κτιρίου από τον κόσμο, την ώρα που ο 28χρονος επρόκειτο να μεταβεί από το γραφείο του εισαγγελέα στο γραφείο της ανακρίτριας για να του ανακοινωθεί η γνωμοδότηση των δύο δικαστικών λειτουργών!

«Το έκανα για να εγχειριστεί ο πατέρας μου»
Σύμφωνα με τη δικογραφία ο 28χρονος Θεμιστοκλής Δήμου κατηγορείται για ληστεία με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου, κλοπή, αντίσταση, οπλοφορία και οπλοχρησία, και για αυτά τα αδικήματα προσήχθη χθες στις 12 το μεσημέρι ενώπιον της ανακρίτριας για να απολογηθεί. Ο 28χρονος προτίμησε να δώσει εξηγήσεις χωρίς δικηγόρο, καθώς ο συνήγορός του όπως είπε βρισκόταν στην Αθήνα και αδυνατούσε να έρθει στο νησί μας. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο 28χρονος παραδέχτηκε ότι συμμετείχε στην ληστεία της Εθνικής στην πλατεία Κύπρου και ερωτηθείς για το λόγο που τον ώθησε να το κάνει απάντησε ότι «ήταν καθαρά οικονομικός».

«Ήταν άρρωστος ο πατέρας μου και χρειαζόμουν χρήματα για να κάνει εγχείριση» φέρεται να δήλωσε στην ανακρίτρια ο Δήμου, προσθέτοντας πως σε καμία όμως περίπτωση δεν είχαν πρόθεση να σκοτώσουν ή να προκαλέσουν κακό, και αυτό εύκολα αποδεικνύεται από τα όπλα που χρησιμοποίησαν στην ληστεία καθώς το ένα ήταν ψεύτικο και το άλλο κρότου και λάμψης.

Μετά την απολογία του ο 28χρονος με σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα και ανακρίτριας κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και επέστρεψε στη φυλακή όπου ήδη φιλοξενείται για τις λοιπές υποθέσεις που κατηγορείται.

Η σύλληψη
Ο 28χρονος Θεμιστοκλής Δήμου συνελήφθη το πρωί της 28ης Ιουνίου 2013 στο Χαλάνδρι, από αστυνομικούς του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, κατηγορούμενος για ένοπλες ληστείες σε Υποκαταστήματα Τραπεζών της Αττικής καθώς και για κλοπές. Σε βάρος του επιπλέον εκκρεμούσαν εντάλματα σύλληψης για παρόμοια αδικήματα.

Ο 28χρονος συλληφθείς, μαζί με τον 23χρονο ημεδαπό συνεργό του, ο οποίος αναζητείται, διέπρατταν ένοπλες ληστείες σε υποκαταστήματα Τραπεζών σε διάφορες περιοχές της Αττικής. Χαρακτηριστικό της δράσης τους είναι ότι εισέρχονταν οπλισμένοι στα υποκαταστήματα, όπου ο συλληφθείς πήγαινε «εσωτερικά» των ταμείων και αφαιρούσε τα χρήματα, ενώ ο συνεργός του είχε το ρόλο του «τσιλιαδόρου», επιτηρώντας το χώρο. Μέχρι τώρα έχει εξακριβωθεί ότι οι δυο δράστες, κατά το τελευταίο επτάμηνο, έχουν διαπράξει, με την ιδία μεθοδολογία δράσης, ένδεκα (11) ένοπλες ληστείες στην Αττική.

Το σύνολο των αφαιρεθέντων χρημάτων από τις παραπάνω ληστείες, ανέρχεται στις 168.240 ευρώ. Επιπλέον, όπως προέκυψε, οι δυο δράστες ενέχονται και σε δυο περιστατικά κλοπής μοτοσικλετών, την 8-1-2013 από το Περιστέρι και την 30-5-2013 από την Αθήνα.
Οι ίδιοι φέρονται να έχουν σχέση και με την ληστεία που έγινε τον Σεπτέμβριο του 2012 στο Υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη πλατεία Κύπρου στη Ρόδο.

Η ληστεία στην Εθνική 
Το «χτύπημα» στην Εθνική Τράπεζα της πλατείας Κύπρου στη Ρόδο έγινε ένα τέταρτο μετά τις 12 το μεσημέρι στις 14 Σεπτεμβρίου 2012. Περίπου 40-50 άτομα βρίσκονταν μέσα στο υποκατάστημα όταν ξαφνικά εισέβαλαν με γοργό βήμα, σχεδόν τρέχοντας δύο άνδρες οι οποίοι φορούσαν μαύρα κράνη. Ο ένας εξ αυτών κινήθηκε προς το πρώτο ταμείο και προτάσσοντας το όπλο που κρατούσε, με καθαρή μπάσα φωνή σε έντονο ύφος είπε: «ληστεία πέστε όλοι κάτω. Μην κουνηθεί κανείς. Μη φέρετε αντίσταση»!

Μάλιστα ένας εκ των υπαλλήλων φαίνεται πως κοιτούσε έντονα τον ληστή ο οποίος δε δίστασε να τον απειλήσει λέγοντας χαρακτηριστικά: «Μην με κοιτάς θα σου ρίξω»! Στη συνέχεια ο δράστης μπήκε από τη μέσα πλευρά των ταμείων και κρατώντας ένα μαύρο σάκο αθλητικού τύπου άρχισε να τον γεμίζει με χρήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, την ίδια εκείνη ώρα ο διευθυντής της τράπεζας κατάφερε να πατήσει το κουμπί του συναγερμού και να ειδοποιήσει έτσι την αστυνομία ότι γινόταν ληστεία. Αφού πήρε τα χρήματα ο ληστής βγήκε τρέχοντας έξω μαζί με τον συνεργό του και επιβιβάστηκαν σε δίκυκλη μοτοσικλέτα που είχαν παρκάρει απ’ έξω για να φύγουν.

Τότε 30χρονη συμπολίτισσά μας που εργάζεται σε απέναντι κατάστημα όρμησε στους δράστες καθώς είδε να παίρνουν την μηχανή του άνδρα της που είχε κλαπεί τα ξημερώματα προκαλώντας την έντονη αντίδρασή τους. Οι ληστές γυρνώντας το πιστόλι προς την 30χρονη την απείλησαν και στη συνέχεια άρχισαν να πυροβολούν – ευτυχώς- στον αέρα και αναπτύσσοντας ταχύτητα τράπηκαν σε φυγή!

Σε όλη τη διαδρομή οι ληστές καταδιώχθηκαν από έναν αστυνομικό που βρέθηκε στη περιοχή, έναν δημοτικό αστυνόμο που τους ακολούθησε από την πλατεία Κύπρου αλλά και περιπολούντες αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Ρόδου. Μάλιστα οι δράστες προκειμένου να διαφύγουν πυροβόλησαν και εναντίον των αστυνομικών, σύμφωνα με πληροφορίες, με αληθινά πυρά, ενώ από την έρευνα που έγινε προέκυψε πως οι πυροβολισμοί στη πλατεία Κύπρου ήταν με αβολίδωτα φυσίγγια των 9mm.
Φθάνοντας στο προορισμό τους, οι δύο άνδρες άφησαν την μεγάλου κυβισμού μοτοσικλέτα και φόρτωσαν το σάκο με τα χρήματα σε ένα μαύρο ι.χ. επιβατικό αυτοκίνητο μάρκας Ford το οποίο έφερε Πατρινές πινακίδες κυκλοφορίας, προκειμένου να διαφύγουν με αυτό.

Αντιλαμβανόμενοι όμως προφανώς πως ο «κλοιός» της αστυνομίας είχε σφίξει επικίνδυνα, οι δράστες τράπηκαν σε φυγή, αφήνοντας πίσω τους οχήματα και κλοπιμαία!
Σε έλεγχο που έκαναν οι αστυνομικοί βρήκαν μέσα στο αυτοκίνητο (το οποίο ήταν ανοικτό) το σάκο με τα χρήματα που περιείχε 24.625 ευρώ αλλά και δύο πιστόλια τα οποία χρησιμοποίησαν οι δράστες στη ληστεία. Το ένα εξ αυτών, σύμφωνα με την αστυνομία είναι απομίμηση πιστολιού.


Γράφει : Ελευθερία Πελλού



Δρακόντεια μέτρα για την  απολογία του ληστή της Εθνικής
Δρακόντεια μέτρα για την  απολογία του ληστή της Εθνικής
http://www.rodiaki.gr/article.php?id=263425&catid=9&maincatid=1
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment