20 τόνοι ροδάκινα θα διατεθούν σε πάσχοντες σε Ρόδο , Χάλκη, Τήλο, Σύμη και Καστελόριζο

Σε εφαρμογή του προγράμματος για 
την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης...

Αγώνα δρόμου θα πρέπει να κάνουν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ο Δήμος Ρόδου,   οι Μητροπόλεις Ρόδου και Σύμης και οι διοικήσεις συλλόγων και εθελοντικών οργανώσεων για να διανεμηθούν έγκαιρα 20 τόνοι ροδάκινα σε απόρους.
Η διανομή των φρούτων θα γίνει σε εφαρμογή του  προγράμματος για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης.
Να σημειωθεί πως δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από όσους ενδιαφέρονται και έχουν τις προϋποθέσεις για να ωφεληθούν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Τα ροδάκινα, που αγοράστηκαν με ευρωπαϊκά κονδύλια, θα φθάσουν  την ερχόμενη Τετάρτη 26 Αυγούστου στη Ρόδο  και θα μοιραστούν σε  απόρους που ζουν σε  Ρόδο , Χάλκη, Τήλο, Σύμη και Καστελόριζο.
Για τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν πραγματοποιήθηκε χθες στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου Ρόδου ειδική σύσκεψη.
Σε αυτή συμμετείχαν η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος κ. Βασιλική Ξεπαπαδάκη , ο πρόεδρος  του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας κ. Σωτήρης Πετράκης, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος και αντιπρόεδρος της εταιρείας «Ενεργειακή ΑΕ» κ. Χαρούλα Γιασιράνη,  ο Γενικός Αρχιερατικός Επίσκοπος της Μητρόπολης Ρόδου  κ. Γιάννης Χαλκιάς  και εκπρόσωποι αρκετών  συλλόγων   του νησιού.
Διαπιστώθηκε πάντως ότι  δεν είναι εύκολο να διανεμηθούν και μάλιστα πολύ γρήγορα  τα φρούτα στους δικαιούχους.
Όπως τόνισε η κ. Βασιλική Ξεπαπαδάκη τα  ροδάκινα θα φθάσουν  στη Ρόδο  την ερχόμενη Τετάρτη, 26 Αυγούστου, με ένα μεγάλο φορτηγό -ψυγείο.
Το όχημα  θα παραμείνει στη Ρόδο μέχρι την Παρασκευή 28 Αυγούστου.  Μέσα σε τρεις ημέρες θα πρέπει να γίνει η παραλαβή και η παράδοση των φρούτων στους αναξιοπαθούντες.
Προτεραιότητα θα  έχουν όσοι διαθέτουν κάρτα αλληλεγγύης και  έπονται οι δικαιούχοι του κοινωνικού παντοπωλείου, των συσσιτίων και οι τρόφιμοι των  ιδρυμάτων.
Όπως επισημάνθηκε  πρόκειται για την πρώτη αποστολή τροφίμων μέσω του  προγράμματος αντιμετώπισης της επισιτιστικής κρίσης. Θα ακολουθήσουν και  άλλες το φθινόπωρο.
Στην υλοποίηση του συγκεκριμένου  προγράμματος αναφέρθηκε η κ. Ξεπαπαδάκη .
«  Αν και δεν ολοκληρώθηκε  η διαδικασία υποβολής αιτήσεων από τους ενδιαφερομένους και δεν έχει ξεκινήσει η εφαρμογή του προγράμματος ενημερωθήκαμε από την αναπληρώτρια  υπουργό Κοινωνικής  Αλληλεγγύης   κ.  Θεανώ Φωτίου ότι θα διατεθούν κάποιες ποσότητες τροφίμων σε ευπαθείς ομάδες. Η πρώτη παρτίδα είναι 20 τόνοι φρούτα που θα σταλούν στη Ρόδο από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νάουσας. Με ευρωπαϊκά κονδύλια  η κυβέρνηση φρόντισε να αγοράσει μεγάλες ποσότητες φρούτων από τους συνεταιρισμούς για να τις διαθέσει στους ανθρώπους που είναι σε δεινή οικονομική θέση . Πρέπει να συντονιστούμε για να αποσταλούν στα νησιά εγκαίρως τα φρούτα», δήλωσε η κ. Βασιλική Ξεπαπαδάκη.
Η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος αναφέρθηκε και στην κριτική που ασκήθηκε για το συγκεκριμένο θέμα.
«Αφού υπάρχει πρόβλημα  δεν μπορούμε να κάνουμε «τα στραβά μάτια». Οφείλουμε να  παρέχουμε τη  βοήθεια  που μπορούμε σε εκείνους που υποφέρουν», τόνισε η κ. Ξεπαπαδάκη.
«Καταβάλλουμε προσπάθεια για να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα. Δουλεύουμε συστηματικά γιατί υπάρχουν  τρία τουλάχιστον  εταιρικά σχήματα σε Δωδεκάνησα και Κυκλάδες . Κατά την επεξεργασία των στοιχείων που υποβάλλουν οι ενδιαφερόμενοι διαπιστώσαμε πως αρκετοί πληρούσαν τα κριτήρια αλλά δεν είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν φορολογικές δηλώσεις. Υπάρχουν δυσκολίες σε ό,τι αφορά τη διανομή των φρούτων που θα πρέπει να ξεπεραστούν. Θέλουμε να φθάσουν τα προϊόντα εκεί που πρέπει», δήλωσε η κ. Χαρούλα Γιασιράνη.
«Η  επιτυχία του προγράμματος εξαρτάται από εμάς.  Θέλω να αντιμετωπίσουμε  σοβαρά το θέμα και να υπάρχει συντονισμός.  Είναι ανάγκη να  κερδίσουμε το στοίχημα. Να ευχαριστήσουμε τις εθελοντικές ομάδες για το ενδιαφέρον τους και  ευελπιστούμε στην καλή συνεργασία», δήλωσε ο πρόεδρος του Δημοτικού Οργανισμού Πρόνοιας κ. Σωτήρης Πετράκης.
«Είναι η πρώτη φορά που έρχονται τόσα  φρούτα στην περιοχή και πρέπει να διανεμηθούν πολύ γρήγορα. Πρέπει  να περάσει το μήνυμα ότι όλοι μαζί θα περάσουμε τις δυσκολίες.  Τα ροδάκινα θα έρθουν στη Ρόδο την ερχόμενη Τετάρτη 26  Αυγούστου με ένα μεγάλο φορτηγό ψυγείο.  Θα μείνουν σε ένα χώρο που έχουμε ήδη επιλέξει μέχρι την Παρασκευή 28 Αυγούστου.
Τα φρούτα θα πρέπει να μεταφερθούν γρήγορα στα νησιά και να διανεμηθούν στους δικαιούχους. Προτεραιότητα θα δοθεί σε ανθρώπους που έχουν λάβει κάρτες αλληλεγγύης. Στη συνέχεια  θα εξυπηρετηθούν αυτοί που λαμβάνουν τροφή από το κοινωνικό παντοπωλείο, τα  συσσίτια, οι άνθρωποι που ζουν σε  ιδρύματα και τα άτομα που έχουν καταγραφεί από τους συλλόγους και τις εθελοντικές οργανώσεις», δήλωσε η  κοινωνιολόγος  κ. Χριστίνα Καραγιάννη που έχει την επιστημονική ευθύνη για την εφαρμογή του προγράμματος.


 Πηγή:www.dimokratiki.gr
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου