Εκρυθμη η κατάσταση στη Ρόδο με τους τσιγγάνους – Ενταση χθες στο Δημαρχείο

Σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την  ερχόμενη Πέμπτη, 21 Ιανουαρίου, στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου,  θα  καθοριστεί ο χώρος στον οποίο θα  εγκατασταθούν οι τσιγγάνοι.
Αυτό αποφασίστηκε σε συνάντηση που είχε  χθες το μεσημέρι  ο δήμαρχος κ.Φώτης Χατζηδιάκος με τους νομικούς εκπροσώπους   των  κατοίκων  των περιοχών Τσαΐρι και Αγία Βαρβάρα κκ. Η Ζωγραφίδη και Γ. Μαυρομάτη και τον πρόεδρο του τοπικού συμβουλίου Κοσκινού κ. Νίκο Μανωλάγκα.
Να σημειωθεί πως οι κάτοικοι των δύο περιοχών πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας μέσα  στο Δημαρχείο αλλά  και έξω από αυτό  και ζήτησαν  να δοθεί επιτέλους λύση στο ζήτημα που τους απασχολεί.  Στη συγκέντρωση συμμετείχαν και κάτοικοι της περιοχής «Κορακόνερο», που έχουν ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ εξαιτίας των τσιγγάνων.
Οι κάτοικοι εξοργίστηκαν όταν ενημερώθηκαν από αστυνομικούς  ότι δεν μπορούν να εισέλθουν στο γραφείο του δημάρχου προκειμένου  να ενημερωθούν για τις αποφάσεις του σχετικά με  το ζήτημα που τους απασχολεί.
«Ο Δήμος ανήκει στους Ροδίτες και όχι στους τσιγγάνους.  Δεν θα φύγουμε από εδώ αν δεν  ενημερωθούμε για την απόφαση που θα ληφθεί. Να μεταφερθούν οι τσιγγάνοι στα Απόλλωνα, τόπο καταγωγής του δημάρχου », φώναζαν οι κάτοικοι.
Χρειάστηκε να προσέλθουν στο Δημαρχείο περισσότεροι αστυνομικοί προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα, που οξύνθηκαν και πάλι όταν  ο κ. Μανωλάγκας θέλησε να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα της συνάντησης.
«Δεν πιστεύουμε κανένα. Να έρθει ο δήμαρχος να μας ενημερώσει. Θα μας οδηγήσουν στο σημείο να γίνουμε φονιάδες. Δεν μπορούμε να κυκλοφορήσουμε στην περιμετρική  οδό εξαιτίας τους. Δεν θέλουμε τους τσιγγάνους στη Ρόδο.  Να τους βάλουν σε …πλοίο και να φύγουν από τη Ρόδο. Οι αρμόδιοι εδώ και χρόνια δεν έχουν κάνει τίποτε. Αν καταστραφούν οι επιχειρήσεις μας ποιός θα μας δώσει φαγητό; », φώναζαν εξαγριωμένοι οι κάτοικοι.
Οι κάτοικοι εξαγριώθηκαν περισσότερο όταν διαπίστωσαν πως κάποιοι άρχισαν εργασίες για να διαμορφώσουν το χώρο, όπου θα εγκατασταθούν οι τσιγγάνοι στην περιοχή Τσαΐρι.
Υπήρξαν και κάποιοι που προειδοποίησαν   τους αρμοδίους  να μην προβούν σε ενέργειες για την μεταφορά των τσιγγάνων στις δύο θέσεις που έχουν επιλεγεί.
Ο κ. Νίκος  Μανωλάγκας τους ανακοίνωσε πως θα πρέπει να περιμένουν μέχρι την επόμενη Πέμπτη 21 Ιανουαρίου,  που θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση στην οποία θα συμμετέχουν μέλη της επιτροπής αγώνα,  ο εκτελών χρέη γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Νίκος Θεοδωρίδης, ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος και οι νομικοί εκπρόσωποι των κατοίκων.
Στη συνάντηση θα εξεταστεί η πρόταση που θα καταθέσει για την εγκατάσταση των τσιγγάνων ο κ.Νίκος Θεοδωρίδης.
«Ο  κ. Θεοδωρίδης  θα μας ενημερώσει για την πρότασή του. Δεν θα εγκατασταθούν μέχρι τότε οι τσιγγάνοι στις  θέσεις που έχουν επιλεγεί», ανακοίνωσε  ο κ. Μανωλάγκας.
Σε συνέντευξή τύπου χθες ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος αναφέρθηκε εκτενώς στην απομάκρυνση των τσιγγάνων από την περιοχή «Κορακόνερο».
Ο κ. Χατζηδιάκος τόνισε πως προχωρούν οι διαδικασίες για την  εγκατάσταση των τσιγγάνων σε οικίες.
«Είχε γίνει μια πρώτη κίνηση για τη μετεγκατάσταση  των τσιγγάνων από την περιοχή Κορακόνερο. Υπάρχουν κάποιοι που ενδιαφέρονται να μείνουν σε  οικίες. Για το λόγο αυτό θα εκδώσω ξανά πρόσκληση ενδιαφέροντος για την μίσθωση κατοικιών.  Μέχρι να γίνει αυτό όμως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας καταυλισμός στον οποίο θα μείνουν προσωρινά οι “Ρόμ”. Εκεί θα υπάρχουν όλες οι υποδομές. Δεν θα συγκεντρώνονται σίδερα και δεν θα καίγονται διάφορα υλικά. Μιλάμε για  τους τσιγγάνους που είναι δημότες Ρόδου. Τον έλεγχο για το συγκεκριμένο θέμα δεν τον έχει ο Δήμος αλλά η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Επίσης οι πληροφορίες που έχω δείχνουν ότι η ένσταση που έχει γίνει από τους κατοίκους απορρίφθηκε.  Δική μου αρμοδιότητα είναι  να στείλω επιστολή στον Άρειο Πάγο και να ζητήσω να δοθεί εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν στην κατεδάφιση των παραπηγμάτων στην περιοχή Κορακόνερο», δήλωσε ο κ.Χατζηδιάκος.
Ο δήμαρχος τόνισε αρκετές φορές πως την οριστική απόφαση   για τον  χώρο  στον οποίο εγκατασταθούν προσωρινά οι τσιγγάνοι έχει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση  Αιγαίου. Διαβεβαίωσε επίσης ότι δεν φέρει ευθύνη η δημοτική αρχή για τις εργασίες που έγιναν στην περιοχή Τσαΐρι.
«Δε νίπτω τας χείρας μου για το θέμα.  Η εισαγγελική αρχή έχει την αρμοδιότητα για τις καθαιρέσεις των παραπηγμάτων», είπε ο δήμαρχος Ρόδου.
Σε ερώτηση σχετικά με το φορέα που θα συνεισφέρει οικονομικά για την δημιουργία  των απαραίτητων υποδομών για τους τσιγγάνους, ο κ. Χατζηδιάκος δήλωσε:
«Γνωρίζω ότι στο Τεχνικό Πρόγραμμα της Περιφέρειας έχει περιληφθεί κονδύλι για τη δημιουργία υποδομών για τους τσιγγάνους. Οι θέσεις για τις οποίες γίνεται λόγος υποδείχθηκαν από την αρμόδια  επιτροπή» .
Ο δήμαρχος αναφέρθηκε και στη δράση που έχουν αναπτύξει στη Ρόδο αλλοδαποί τσιγγάνοι .
«Έχουν εγκατασταθεί σε διάφορα σημεία του νησιού  τσιγγάνοι που δεν είναι Έλληνες πολίτες. Ποιός ασχολήθηκε όμως με αυτούς από τις αρμόδιες αρχές;», αναρωτήθηκε ο κ. Χατζηδιάκος.
Από το γραφείο τύπου του Δήμου εκδόθηκε χθες ανακοίνωση – πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εγκατάσταση των τσιγγάνων σε οικίες. Στην ανακοίνωση αναφέρονται αναλυτικά τα ακόλουθα:
ΘΕΜΑ:  Παράταση προθεσμίας Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για ενοικίαση κατοικιών σε ΡΟΜΑ έως την 29η Ιανουαρίου
Σε συνέχεια προηγούμενης εκδήλωσης ενδιαφέροντος που ανακοίνωσε ο Δήμος Ρόδου προς ιδιοκτήτες που επιθυμούν να ενοικιάσουν τις οικίες τους σε ΡΟΜΑ και να ενταχθούν στο σχετικό πρόγραμμα επιδότησης, ανακοινώθηκε παράταση της προθεσμίας έως την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016.
Συγκεκριμένα με την υπ΄ αριθμ. 50/2015 απόφαση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ΑΔΑ: ΩΞΞΥ7ΛΞ-ΥΒΡ) εγκρίθηκε το Επιχειρησιακό Σχέδιο Δράσης για την ένταξη των ΡΟΜΑ στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, προβλέποντας συγκεκριμένα για τους ΡΟΜΑ των Δήμων Ρόδου και Κω την εξασφάλιση και εγγύηση του «κατοικείν» τους και την ανάπτυξη υποστηρικτικού πλέγματος κοινωνικής παρέμβασης στους τομείς της απασχόλησης, εκπαίδευσης, υγείας και κοινωνικής φροντίδας.
Ο Δήμος Ρόδου επιθυμώντας να συνδράμει στην ωρίμανση του έργου, που θα αποτελέσει τη βέλτιστη προσέγγιση στη λύση του χρόνιου προβλήματος των ΡΟΜΑ,
καλεί όσους ιδιοκτήτες επιθυμούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου και να ενοικιάσουν την κατοικία τους σε ΡΟΜΑ να δηλώσουν ενδιαφέρον έως την Παρασκευή, 29 Ιανουαρίου 2016.
Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στο Γραφείο Δημάρχου Ρόδου – τηλ. 2241361387, φαξ. 2241046323, καθημερινά από 09:00πμ – 14:00μμ. και ηλεκτρονικά στο email: mayor@rhodes.gr.

Φωτορεπορτάζ:



 Πηγή:www.dimokratiki.gr
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου