Καταρρέει το Κάστρο Μονολίθου! Επισκέπτες «ξηλώνουν» τις πέτρες για να φτιάχνουν… πυργάκια

Σοβαρές φθορές έχει υποστεί το Κάστρο Μονολίθου, το οποίο καταρρέει μέρα με την ημέρα και πλέον εγκυμονούνται σοβαροί κίνδυνοι για την στατικότητά του αλλά και για την ασφάλεια των επισκεπτών!
Το τελευταίο διάστημα, ένα περίεργο παιχνίδι επισκεπτών, είναι η αιτία για τις τεράστιες φθορές που έχει υποστεί το Κάστρο, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες που δημοσιεύει σήμερα η «δημοκρατική».
Επισκέπτες του Κάστρου, ακολουθώντας μία περίεργη συνήθεια που τείνει πλέον να γίνει παράδοση καθώς συναντάται και σε άλλες περιοχές του νησιού όπως για παράδειγμα στο Πρασονήσι, στοιβάζουν πέτρες την μία πάνω στην άλλη, ως ένδειξη της επίσκεψής τους στο συγκεκριμένο σημείο.
Εκατοντάδες παρόμοια πυργάκια έχουν στηθεί στο Κάστρο της Μονολίθου, με πέτρες όμως που είτε έχουν πέσει από τα τείχη είτε ξηλώνονται επί τούτου!
Μέρος των τειχών του Κάστρου έχει υποχωρήσει, καθιστώντας μάλιστα επικίνδυνη την επίσκεψη αφού ανά πάσα στιγμή υπάρχει κίνδυνος να βρεθεί κάποιος στο κενό.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως το Κάστρο Μονολίθου αποτελεί πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο και όπως λένε οι κάτοικοι της περιοχής, αν συνεχιστεί η περίεργη αυτή παράδοση της κατασκευής «ενθυμίων», τότε πολύ σύντομα η κατάσταση θα καταστεί μη αναστρέψιμη.
Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Διαμαντής Κονισσής, έχει απευθυνθεί ήδη στην Αρχαιολογία την οποίαν και ενημέρωσε για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Κάστρο, όμως μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση.
Κάτοικοι της περιοχής, ζητούν την άμεση παρέμβαση της Αρχαιολογίας προκειμένου να ξεκινήσουν το ταχύτερο δυνατόν εργασίες συντήρησης πριν το Κάστρο καταρρεύσει, κάτι που όπως λένε, είναι θέμα χρόνου εξαιτίας των εκτεταμένων φθορών.
Το Κάστρο Μονολίθου ήταν ένα από τα 4 κύρια Κάστρα της Ρόδου την εποχή των Ιπποτών. Είναι χτισμένο σε ένα λόφο από βράχια που υψώνεται πάνω από μια κοιλάδα και δεσπόζει σε όλη την περιοχή κοντά στον Μονόλιθο. Υπήρξε αρχαία φρυκτωρία και βυζαντινό κάστρο που τον καιρό των Ιπποτών είχε παρακμάσει.
Ο Μέγας Μάγιστρος D’Aubusson που έχτισε κάστρα σε όλη τη Ρόδο με σκοπό να ενισχύσει την άμυνα του νησιού και να δώσει οχυρά που θα μπορούν να προφυλάσσονται οι κάτοικοι στις διάφορες επιδρομές και πολιορκίες, έχτισε και το Κάστρο του Μονόλιθου το 1476. Το κάστρο έχει το οικόσημό του στην είσοδο.
Το Κάστρο στον Μονόλιθο λόγω της εξαιρετικά οχυρής του θέσης δεν καταλήφθηκε ποτέ από εχθρούς. Οι Ιωαννίτες Ιππότες αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν κατά την διάρκεια της μεγάλης πολιορκίας του 1522, για να ενισχύσουν την άμυνα της πόλης της Ρόδου.
Εκτός από την εξωτερική τειχοποιία μέσα στο Κάστρο σώζονται κάποια ίχνη κτισμάτων και δεξαμενών, ενώ υπάρχει ένα καλοδιατηρημένο εκκλησάκι αφιερωμένο στον Άγιο Παντελεήμονα.


Φωτορεπορτάζ: Πηγή:www.dimokratiki.gr
Share on Google Plus

About Ποσειδωνία Ρόδος

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου