Παράνομα μηχανήματα POS εντοπίζονται και κατάσχονται στη Ρόδο - Επεισόδιο με αστυνομικούς σε τουριστικό κατάστημα

Μηχάνημα πιστωτικών καρτών (POS) που ήταν συνδεδεμένο απευθείας με τράπεζα του εξωτερικού, μεταφέροντας τα ποσά που...
εισπράττονταν σε λογαριασμό του ιδιοκτήτη, εντόπισαν και κατέσχεσαν προχθές το βράδυ στη Ρόδο, στελέχη του κλιμακίου ελεγκτών του Υπουργείου των Οικονομικών, τα οποία συνοδεύονταν από αστυνομικούς.
Το περιστατικό δεν είναι το μοναδικό, αφού τα παράνομα αυτά μηχανήματα που λειτουργούν στη αγορά του νησιού μας, εντοπίζονται το ένα μετά το άλλο, από τα κλιμάκια των ελεγκτών.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, υπήρξε και έντονο επεισόδιο ανάμεσα στον ιδιοκτήτη του καταστήματος και τους εφοριακούς, το οποίο δεν κλιμακώθηκε έπειτα από παρέμβαση των αστυνομικών.

Σημειώνεται ότι έχει εντοπιστεί σε όλη τη χώρα  εδώ και πολλές μέρες κύκλωμα παράνομης διακίνησης και χρήσης μηχανημάτων ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω καρτών (POS), με σκοπό την παράκαμψη των capital controls και τη φοροδιαφυγή, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της  η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας και η Τράπεζα της Ελλάδος.
Στο πλαίσιο των ελέγχων αυτών έχουν κατασχεθεί δεκάδες τερματικά ηλεκτρονικών συναλλαγών, τα οποία διακινούνταν από επιχειρησιακό κέντρο στη Βουλγαρία, που είχε έδρα στο Λουξεμβούργο, ενώ η εκκαθάριση των τραπεζικών συναλλαγών γίνονταν στη Μάλτα.

Όπως ανακοίνωσαν από κοινού, ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής και ο διευθυντής της Οικονομικής Αστυνομίας, Μανόλης Πλουμής, συνελήφθησαν 23 άτομα, ενώ βρέθηκε και κατασχέθηκε πελατολόγιο πώλησης 1.195 τέτοιων μηχανημάτων σε 971 επιχειρήσεις στην Ελλάδα και σε 73 επιχειρήσεις του εξωτερικού. Το πελατολόγιο βρίσκεται στα χέρια της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, η οποία τώρα θα διενεργήσει ελέγχους σε κάθε μία από αυτές, για να διαπιστώσει αν συντρέχουν, όπως φαίνεται, και λόγοι φοροδιαφυγής.

Η εταιρία που διακινούσε, μέσω Βουλγαρίας, τα αυτόματα μηχανήματα ηλεκτρονικών συναλλαγών, φέρει την επωνυμία My POS. Όπως διευκρινίστηκε στην συνέντευξη Τύπου, οι επιχειρηματίες που τα είχαν προμηθευτεί, κυρίως από τον χώρο του τουρισμού, είχαν τη δυνατότητα, μέσω αυτών, να παρακάμπτουν τα capital controls. Μέσω της κάρτας που προμηθεύονταν μαζί με τα μηχανήματα, μπορούσαν να κάνουν αναλήψεις μετρητών έως 15.000 ευρώ το μήνα και να αποστέλλουν σε Τράπεζες του εξωτερικού επίσης έως 100.000 ευρώ το μήνα. Επίσης, καθώς τα μηχανήματα αυτά δεν είναι συνδεδεμένα με Τράπεζα που λειτουργεί στην Ελλάδα, οι κάτοχοί τους έχουν τη δυνατότητα φοροδιαφυγής, καθώς καθίσταται αδύνατος ο έλεγχος μέσω διασταυρώσεων τραπεζικών λογαριασμών από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων.
http://www.rodiaki.gr/
Share on Google Plus

About Ποσειδωνία Ρόδος

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου