Σε κέντρο για πρόσφυγες θέλει να μετατρέψει το παλιό νοσοκομείο ο Δήμαρχος! (Video)

Πρωτοβουλίες για την δημιουργία δομής φιλοξενίας μεταναστών στο ακίνητο του παλαιού νοσοκομείου Ρόδου ανέλαβε, όπως προκύπτει, από σαφέστατες δηλώσεις του βουλευτή Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ηλία Καματερού, ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος...

Την πρόθεσή του να χρησιμοποιηθεί ο χώρος προσωρινώς είχε εκφράσει ο δήμαρχος σε συνέντευξη του την 5η Ιουλίου 2016, χωρίς ωστόσο να εξειδικεύσει ούτε και να επεκταθεί στο ζήτημα, ενώ το γεγονός ότι παρουσίασε την πρόθεσή του ως λύση σε πρόσφατη συνεδρίαση στο Μαξίμου, ερήμην του δημοτικού συμβουλίου και ολόκληρης της Ροδιακής κοινωνίας, προκάλεσε από χθες τριγμούς.
Πιο συγκεκριμένα σε ανοικτή σύσκεψη με θέμα τη νησιωτικότητα, που διοργάνωσε στην Κω ο βουλευτής κ. Καματερός, αναφερόμενος στο προσφυγικό, εξήρε τις πρωτοβουλίες του κ. Χατζηδιάκου, δηλώνοντας συγκεκριμένα τα εξής:
«Θέμα το προσφυγικό. Δεν είναι θέμα της κυβέρνησης μόνο και το λέω και το ξαναλέω. Είναι όλων μας και δεν πρέπει να εξαντλούμαστε στο να ζητάμε συνέχεια ή να στέλνουμε επιστολές κάντε κάτι, κάντε κάτι, κάντε κάτι. Πρέπει να δούμε κι εμείς τι κάνουμε. Μην ξεχνάμε ότι είναι μια λαίλαπα, που δεν θα έπρεπε να το πω λαίλαπα, γιατί προσβάλλω τους ανθρώπους, που ψάχνουν μια καλύτερη ζωή, αλλά που μας έπεσε κοντά σ’ όλα τ’ άλλα, μας αφορά όλους και πρέπει να συνεννοούμαστε για να δούμε πως θα το αντιμετωπίσουμε. Υπάρχει η αντιμετώπιση που υπάρχει ως τώρα, ακόμη και πρόσφατα έκανε κάποιες δηλώσεις ο Μουζάλας για μετακίνηση. Στην Κρήτη κάνουν προσπάθεια και στη Ρόδο γίνονται προσπάθειες. Υπήρχε στη Ρόδο πρόταση από τον δήμαρχο Ρόδου στη σύσκεψη που έγινε στο Μαξίμου, να γίνει το παλαιό νοσοκομείο της Ρόδου κέντρο για πρόσφυγες! Υπήρχε τέτοια πρόταση και θα αξιοποιηθεί. Βλέπετε ότι αν δεν υπάρχει συνεργασία όλων δεν μπορούμε να περιμένουμε μόνο από την κυβέρνηση να λύσει τα προβλήματα».
Πώς έχει όμως το ιστορικό της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας του δημάρχου Ρόδου;
Την 5η Ιουλίου 2016 ο δήμαρχος σε συνέντευξή του στα τοπικά ΜΜΕ είχε αναφερθεί στην πρόθεση της δημοτικής αρχής να ξεκαθαρίσει τι θα γίνει εφεξής με την φιλοξενία των προσφύγων.
Είχε δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι η Ρόδος είναι εκτός του χάρτη φιλοξενίας μαζικών προσφύγων κι ότι δεν υπάρχει καμία σκέψη για δημιουργία hotspot στο νησί.
Για το παλαιό νοσοκομείο είχε δηλώσει τα εξής:
«Πρόθεσή μας είναι να μεταφερθούν οι υπηρεσίες του Δήμου. Στις προθέσεις μας είναι να στεγαστούν και να φιλοξενηθούν όλοι οι σύλλογοι μαζί που στηρίζουν παρόμοιες κοινωνικές δράσεις. Με την ευκαιρία επισκέφθηκα και τον χώρο που λειτουργεί ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και ακολούθως πήγαμε και είδαμε το κατεστραμμένο κτήριο που βρίσκεται δίπλα. Είναι το κτήριο που ερίζουν εδώ και δέκα χρόνια για το τι θα γίνει (υγειονομικό πάρκο, μεταφορά ΙΚΑ ή άλλο). Αυτό που γνωρίζω είναι πως παραμένει κατεστραμμένο, είναι γεμάτο με τόνους μπάζα, με υλικά, ρούχα, σκουπίδια κ.ά. Είπαμε να ξεκινήσουμε μια δράση καθαρισμού, διαμόρφωσης δωματίων και αν χρειαστεί –στην περίπτωση που εκκενωθούν τα σφαγεία- να φιλοξενήσουν είτε ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά είτε άλλους πρόσφυγες. Τα σφαγεία δεν προσφέρονται πλέον για μόνιμη παραμονή. Τη στιγμή που δεν έχουμε τόσο μεγάλες ροές δεν υπάρχουν και μεγάλες ανάγκες», είπε ο δήμαρχος.
Ο κ. Χατζηδιάκος ανέφερε ότι έχει σταλεί από το ΥΠΕΣ σε όλους τους Δήμους που λειτουργούν δομές κακοποιημένων γυναικών, σχετική εντολή, καθώς ανάμεσα στους πρόσφυγες υπάρχουν πολλά ασυνόδευτα παιδιά ή μόνες μητέρες κ.ά. Αυτά τα άτομα πρέπει να προστατευθούν αφού ανήκουν σε διαφορετικές φυλές, θρησκείες ή δόγματα και απαιτείται να βρεθεί λύση.
«Λάβαμε ένα έγγραφο από τον υπουργό κ. Κουρουμπλή που μας ζητά να κάνουμε εμείς την κατανομή. Απαντήσαμε ότι μπορούν να φιλοξενηθούν προσωρινά οι πρόσφυγες γυναίκες. Από αυτό τον αριθμό που έχουμε στην Ρόδο μπορούμε πράγματι να φιλοξενήσουμε κάποιες γυναίκες και ασυνόδευτα παιδιά. Βέβαια, δεν τίθεται αυτή την στιγμή αυτό το ζήτημα, εγώ όμως, επισκέφθηκα τον χώρο για να δω τι μπορεί να γίνει καθώς παραμένει ένας χώρος που απαιτεί πολύ μεγάλη παρέμβαση και καθαρισμό. Έχουν αφαιρεθεί κινητά πράγματα και έχει καταστραφεί ολόκληρος ο μηχανολογικός εξοπλισμός. Μακάρι να είχαμε μια γενναία χρηματοδότηση αλλά αν χρειαστεί θα κάνουμε κάτι».
Τον Δεκέμβριο του 2015 είχε υπογραφεί εξάλλου και αναρτήθηκε στην Διαύγεια, η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου για την αξιοποίηση του ακινήτου του παλαιού νοσοκομείου της Ρόδου.
Προκειμένου το κτήριο να καταστεί κατάλληλο ώστε να χρησιμοποιηθεί για τη μεταστέγαση Δημοτικών Υπηρεσιών και συγκεκριμένα της Τεχνικής Υπηρεσίας, της Οικονομικής Υπηρεσίας και της Πολεοδομίας και κατόπιν συνεννόησης των αρμοδίων υπηρεσιών, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου προτίθεται να συγχρηματοδοτήσει την υλοποίηση του έργου με τίτλο «Επισκευή – Συντήρηση παλαιού νοσοκομείου Ρόδου    για κάλυψη αναγκών Διοίκησης – Μεταστέγαση υπηρεσιών» προϋπολογισμού 1.615.000,00 €.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου, επιδιώκει τη δημιουργία οργανωμένης υγειονομικής δομής  Αστικού Κέντρου (ΠΕΔΥ), 24ωρης λειτουργίας, με σταθμό ΕΚΑΒ στο κέντρο της πόλης, ενώ έχει καταστεί σαφές ότι το  σχέδιο για την μεταστέγαση των δικαστηρίων στο ακίνητο του παλαιού νοσοκομείου έχουν αναληφθεί δεσμεύσεις ότι θα υλοποιηθεί.
Η διοίκηση του Ιατρικού  Συλλόγου είχε εκφράσει μάλιστα τις επιφυλάξεις της, για το αν το υπουργείο Δικαιοσύνης διαθέτει κτήρια είτε για τη μεταφορά των υπηρεσιών των δικαστηρίων στο παλαιό νοσοκομείο είτε για την ανέγερση νέου Δικαστικού Μεγάρου.
Ο Ιατρικός Σύλλογος Ρόδου θεωρεί ειδικότερα ότι δεν μπορεί να στεγαστεί η υγειονομική δομή στο κτήριο του ΟΚΑΝΑ, στην παλιά μαιευτική κλινική και στο αυθαίρετο κτίσμα της πτέρυγας των εξωτερικών ιατρείων και επιδιώκει να χρησιμοποιήσει τμήμα του ακινήτου μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στο οποίο, όπως υποστηρίζει, μπορούν να στεγαστούν επαρκώς οι υπηρεσίες υγείας.
Το τμήμα αυτό προοριζόταν όμως για τη μεταστέγαση του δικαστικού μεγάρου.
Εν πάση περιπτώσει οι πρωτοβουλίες του δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου για την «αξιοποίηση» του παλαιού νοσοκομείου μετά και τις δηλώσεις του βουλευτή κ. Ηλία Καματερού, έχουν προκαλέσει αντιδράσεις.
Ο επικεφαλής της παράταξης ‘’Ροδιακή Δημιουργία’’ κ.Χατζής Χατζηευθυμίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
‘’Με ειλικρινή κατάπληξη την οποία διαδέχθηκε η οργή, άκουσα χθες τον βουλευτή του Σύριζα κ. Καματερό σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Κω, να παρουσιάζει τον δήμαρχο Ρόδου ως παράδειγμα συνεργασίας με την κυβέρνηση για το μεταναστευτικό, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ο κ. Χατζηδιάκος προσφέρθηκε να παραχωρήσει το χώρο του παλαιού νοσοκομείου στην πόλη της Ρόδου, για να μετατραπεί σε Κέντρο Υποδοχής παράνομων μεταναστών και προσφύγων.
Ο κ. Χατζηδιάκος οφείλει να ξεκαθαρίσει τη θέση του εντός της ημέρας.
Θεωρώ αδιανόητο να υπάρχουν νοήμονες άνθρωποι οι οποίοι να προτείνουν τη δημιουργία καταυλισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων στη Ρόδο του τουρισμού και μάλιστα εντός του αστικού ιστού. Οι συνέπειες θα είναι ολέθριες.
Θεωρώ αδιανόητο όσο και απαράδεκτο να ενημερωνόμαστε για τέτοια ζητήματα από τη συνέντευξη τύπου ενός βουλευτή του Σύριζα στην Κω,  και να μην υπάρχει επίσημη διάψευση από τον κ. Χατζηδιάκο . Είναι απαράδεκτο να υπάρχουν συζητήσεις και συμφωνίες για τόσο σοβαρά θέματα ερήμην του Ροδιακού λαού.
Το ζήτημα πρέπει να απασχολήσει και το δημοτικό συμβούλιο.
Εκεί θα πρέπει να καταστεί σαφές ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει ένας τέτοιος χώρος στο νησί, παρά μόνο ένας χώρος πρώτης υποδοχής εάν και εφόσον υπάρξουν μεταναστευτικές ροές και στη συνέχεια να μεταφέρονται σε κέντρα στην ηπειρωτική χώρα.
Φαίνεται ότι  κάποιοι δεν έχουν καταλάβει τι είναι η Ρόδος’’.

Πηγή Video aegeannews.gr


 Πηγή:www.dimokratiki.gr
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου