Εχει περάσει η χρυσή εποχή για τη Μεσαιωνική Πόλη! Τα λουκέτα διαδέχονται το ένα το άλλο

Η Παλιά Πόλη δεν πέρασε αλώβητη το τεστ της φετινής τουριστικής περιόδου, κατά την οποία οι αριθμοί των αφίξεων ευημερούν αλλά τα καταστήματα “φυτοζωούν” και οι εισπράξεις καθηλώθηκαν στο ναδίρ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», ήδη τουλάχιστον τρία καταστήματα από τον Σεπτέμβριο έβαλαν λουκέτο, ακολούθησαν κι άλλα μέσα στον Οκτώβριο και εκτιμάται ότι αρκετοί ακόμα ιδιοκτήτες με την ολοκλήρωση της σεζόν, θα προχωρήσουν στο κλείσιμο των καταστημάτων τους.
Η αγορά της Παλιάς Πόλης, έχει δεχθεί μεγάλο πλήγμα τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης και της περιορισμένης οικονομικής δυνατότητας των επισκεπτών μας.
Όπως δήλωσε στην «δ», καταστηματάρχης της Παλιάς Πόλης που δραστηριοποιείται στην αργυροχρυσοχοΐα, ήρθε μέρα που κατέπλευσαν στη Ρόδο χιλιάδες επιβάτες με πέντε κρουαζιερόπλοια και την ημέρα εκείνη έκανε μηδενικό τζίρο!
«Η χρυσή εποχή της Παλιάς Πόλης έχει περάσει. Πάνε οι εποχές εκείνες που όσοι είχαν μαγαζί εδώ, έστω και 5 τμ, έβγαζαν χρήματα. Σήμερα παλεύουμε να καταφέρουμε να καλύψουμε τις υποχρεώσεις του μήνα και δεν είναι πάντα εφικτό» λέει, και σκέφτεται πώς θα περάσει τον χειμώνα αφού δεν κατάφερε, όπως εξομολογήθηκε, να αφήσει «πέντε φράγκα στην άκρη». «Οι υποχρεώσεις πολλές, ενοίκια, εφορίες, ΤΕΒΕ, ΔΕΗ… Πού να προλάβουμε».
Τα πολύ υψηλά ενοίκια σε συνδυασμό με τα τεράστια λειτουργικά έξοδα και τους τουρίστες χαμηλής οικονομικής στάθμης, έχουν δημιουργήσει ένα ασφυκτικό περιβάλλον στην Παλιά Πόλη, όπου οι ιδιοκτήτες ακινήτων, δεν έχουν προσαρμοστεί ακόμα στα νέα οικονομικά δεδομένα, όπως λένε οι μισθωτές. Μειώσεις ενοικίων δεν γίνονται εύκολα από τους ιδιοκτήτες των ακινήτων, με αποτέλεσμα αρκετοί μισθωτές να πάρουν την απόφαση να βάλουν λουκέτο.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «δ», για τα καταστήματα στα οποία ήδη μπήκε λουκέτο, δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από νέους μισθωτές, λόγω των υψηλών ενοικίων, πλην ενός καταστήματος επί της οδού Σωκράτους.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα καταστήματα που έχουν κλείσει βρίσκονται σε κεντρικούς δρόμους της Παλιάς Πόλης, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την Σωκράτους, που σε άλλες εποχές θεωρούνταν «χρυσωρυχείο».
«Δεν φτάνει μόνο να μετράμε αφίξεις, πρέπει να μετράμε και πορτοφόλια», δήλωσε στην «δ» ο πρόεδρος των καταστηματαρχών της Παλιάς Πόλης κ. Τάσος Μελετίου, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες μας για λουκέτα ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου και με την προοπτική αυτά να αυξηθούν στο κλείσιμο της σεζόν.
«Η αγορά της Παλιάς Πόλης αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα. Τα ενοίκια είναι υψηλά, η αγοραστική κίνηση είναι περιορισμένη. Δύσκολα μπορεί κανείς να αντεπεξέλθει στα έξοδα. Το κατευθυνόμενο εμπόριο είναι μια μεγάλη πληγή που πρέπει να κλείσει. Θα πρέπει οι τουρίστες να αφήνονται ελεύθεροι να επιλέγουν οι ίδιοι τα καταστήματα της Παλιάς Πόλης από τα οποία θέλουν να εξυπηρετηθούν, και όχι να πηγαίνουν κατευθυνόμενοι. Η αγορά πρέπει να εξυγιανθεί για να αντέξει», λέει ο κ. Μελετίου.
Αρκετοί καταστηματάρχες πάντως, έχουν ήδη ξεκινήσει τις απαιτούμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες για κλείσιμο των καταστημάτων τους, καθώς εκτιμούν ότι η τουριστική σεζόν του 2017 θα είναι ακόμα πιο δύσκολη. «Αν με τόσα γεγονότα στις γειτονικές χώρες, η σεζόν φέτος πάτωσε εισπρακτικά, φανταστείτε τι έχει να γίνει του χρόνου. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, μετά από τόσα χρόνια εδώ αποφάσισα να εγκαταλείψω την Παλιά Πόλη και το μαγαζί μου. Δεν ξέρω τι θα κάνω μετά, ξέρω όμως ότι δεν μπορώ να συντηρώ άλλο ένα κατάστημα το οποίο είναι παθητικό…», δηλώνει ιδιοκτήτης καταστήματος επί της Σωκράτους,  που στο τέλος Οκτωβρίου και μετά από μεγάλο προβληματισμό αποφάσισε να κρεμάσει, όπως είπε, ένα μεγάλο λουκέτο έξω από την πόρτα του.


 Πηγή:www.dimokratiki.gr
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου