Δεν σταματά ο «Γολγοθάς» των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες

Τον δικό τους «Γολγοθά» εξακολουθούν να ανεβαίνουν τα άτομα με αναπηρίες, που καλούνται κάθε τρεις και λίγο να εκδίδουν πιστοποιητικά από το ΚΕΠΑ για την αναπηρία τους!
Ενώ αρχικά είχε εξαγγελθεί, πριν από περίπου έναν χρόνο, ότι τα πιστοποιητικά που χορηγούν τα ΚΕΠΑ θα είναι πλέον για κάθε νόμιμη χρήση προκειμένου να απεγκλωβιστούν τα ΑΜΕΑ από το τέρας της γραφειοκρατίας, εντούτοις η υπόσχεση έμεινε στα χαρτιά.
Ετσι, τα ΑΜΕΑ θα πρέπει να εκδίδουν το ίδιο πιστοποιητικό μόνιμης αναπηρίας ξανά και ξανά από το ΚΕΠΑ, αναλόγως την χρήση για την οποία προορίζεται με την μόνη διαφορά ότι στη Ρόδο, ως γνωστόν, δεν υπάρχει ΚΕΠΑ και τα μέλη της επιτροπής έρχονται από την Αθήνα. Και όχι σε τακτικές ημερομηνίες.
Όπως εξήγησε στην «δ» ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία κ. Μ. Ζηδιανάκης, πρώτα κατατίθενται τα αιτήματα για πιστοποίηση και όταν συμπληρωθεί ένας ικανός αριθμός, τότε ακολουθεί η αποστολή των μελών της επιτροπής στη Ρόδο κι αυτό το διάστημα μπορεί να διαρκέσει μέχρι και τρεις μήνες.
«Με την εξαγγελία πως τα πιστοποιητικά που δίνουν τα ΚΕΠΑ θα είναι πλέον για κάθε νόμιμη χρήση, αναθαρρήσαμε, σκεφτήκαμε ότι θα έμπαινε επιτέλους τέλος στην παράνοια αυτή των συνεχόμενων πιστοποιήσεων και της ταλαιπωρίας μας. Τελικά, αυτό έγινε για ελάχιστες περιπτώσεις. Οι περισσότεροι είναι υποχρεωμένοι να περνούν από τα ΚΕΠΑ όσες φορές χρειαστεί να προσκομίσουν πιστοποιητικό, για διαφορετικές χρήσεις. Άλλο για τον Δήμο, άλλο για την εφορία και πάει λέγοντας. Ο χρόνος αναμονής έχει μειωθεί, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι το διάστημα των τριών μηνών δεν είναι μεγάλο διάστημα», λέει στην «δ» ο κ. Μ. Ζηδιανάκης.
«Συμβαίνουν παρανοϊκά πράγματα. Αρκεί να σας φέρω ως παράδειγμα την περίπτωση ενός παραπληγικού με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%. Δικαιούται να αγοράσει αυτοκίνητο ατελώς, να γλιτώσει δηλαδή κάποιους φόρους. Ενώ το υπουργείο το αναγνωρίζει για αορίστου χρόνου, το ΚΕΠΑ εκδίδει πιστοποιητικό για την συγκεκριμένη περίπτωση διάρκειας μόνο πέντε ετών. Τρέχα να βγάλεις άκρη μετά. Ενώ θεωρούσαμε ότι θα λυθούν πολλά προβλήματά μας με τη λειτουργία των ΚΕΠΑ, τελικά αποδείχθηκε ό,τι χειρότερο και η ταλαιπωρία μας συνεχίζεται», δήλωσε ο κ. Ζηδιανάκης ο οποίος παράλληλα, ζητά απάντηση στο εξής : «Για ποιον λόγο δεν γνωρίζουμε εμείς, ποιοι γιατροί μας εξετάζουν για να πιστοποιήσουν την αναπηρία μας; Δεν έχουμε δικαίωμα να γνωρίζουμε αν μας εξετάζει νευρολόγος, γυναικολόγος, παθολόγος ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο;».
Όπως εξηγεί, στην Ελλάδα υπάρχουν δύο επιτροπές που πιστοποιούν αναπηρίες. Πρόκειται για την ΑΣΥΕ (Ανώτατη Στρατιωτική Υγειονομική Επιτροπή) και το ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας). Ενώ στα πιστοποιητικά που χορηγεί η ΑΣΥΕ τα ονόματα των γιατρών είναι όπως λέει «φαρδιά πλατιά», στα πιστοποιητικά του ΚΕΠΑ, όχι μόνο δεν αναγράφονται τα ονόματα αλλά δεν γνωρίζει ο ενδιαφερόμενος ποιοι γιατροί και ποιας ειδικότητας τον εξέτασαν.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι πρόσφατα ο Λαρισαίος βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Βασίλης Κόκκαλης, κατέθεσε ερώτηση στην οποία έκανε λόγο για σκόπιμη μείωση των ποσοστών αναπηρίας από τα ΚΕΠΑ.
Στην επίκαιρη ερώτηση του ο κ. Κόκκαλης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Εκτός από την ταλαιπωρία και τις καθυστερήσεις που υφίστανται οι πολίτες στα ΚΕΠΑ, παραμένουν στο προσκήνιο οι μεγάλες αποκλείσεις των ποσοστών αναπηρίας μεταξύ των διαδοχικών γνωματεύσεων που αφορούν την ίδια πάθηση. Γνωματεύσεις του ΙΚΑ που χορηγούσαν ποσοστό αναπηρίας 87% ανατρέπονται από τα ΚΕΠΑ, τα οποία καταργούν όλες τις κοινωνικές και οικονομικές παροχές σε άτομα με αναπηρία, αναγνωρίζοντας ποσοστό που υπολείπεται κατά πολύ, ακόμη και του 67%, σε μια προσπάθεια μεθοδευμένης μείωσης των αναπηρικών συντάξεων και των επιδομάτων».
Περαιτέρω ο πρόεδρος του Συλλόγου ΑΜΕΑ, χαρακτηρίζει αίσχος το γεγονός πως στην Ελλάδα δεν γνωρίζει κανείς, πόσοι είναι συνολικά οι ανάπηροι. «Γίνεται ένας χαμός, κανείς δεν γνωρίζει πόσοι ανάπηροι είναι πού στην Ελλάδα του 2016».


 Πηγή:www.dimokratiki.gr
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου