Αυτές είναι οι αιτίες για τη μείωση των τουριστικών εσόδων.. H υπερφορολόγηση, οι προσφορές και η μείωση των δαπανών

Οι προσφορές last minute και η μείωση της μέσης καταναλωτικής δαπάνης των τουριστών, που παρατηρήθηκε φέτος σε όλη τη Μεσόγειο, σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση, ευθύνονται για την υστέρηση των τουριστικών εισπράξεων έναντι των αφίξεων, σύμφωνα με ανάλυση του Sete Inteligence.

Αναφέρεται σχετικά:
"Αναμφισβήτητα σημαντικό ρόλο στην μείωση των εσόδων παρά την αύξηση των αφίξεων φέτος έπαιξε η καθυστερημένη είσοδος της Ελλάδας στην τουριστική αγορά με προσφορές last minute. Οι προσφορές αυτές σε ένα περιβάλλον υπερφορολόγησης δημιουργούν ένα ζοφερό επιχειρηματικό περιβάλλον για πληθώρα τουριστικών επιχειρήσεων.
Όμως, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζονται στο Στατιστικό Δελτίο υπάρχει και γενικευμένη μείωση της μέσης καταναλωτικής δαπάνης (ΜΚΔ) των επισκεπτών. Συγκεκριμένα, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία έως και τον Ιούλιο 2016, παρατηρείται γενικευμένη μείωση -3% έως -4% σε όλους τους προορισμούς της Μεσογείου (Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κροατία, Κύπρος). Σε αντίθεση με την Ελλάδα, στις άλλες χώρες η αύξηση των αφίξεων ήταν σημαντικά μεγαλύτερη ώστε, παρά την μείωση της ΜΚΔ, να υπάρχει και αύξηση των εισπράξεων".
Συμπερασματικά, επισημαίνεται στην ανάλυση, διαφαίνεται ότι σε μια χρονιά η οποία θα μπορούσε να συμβάλλει στην σταθερά ανοδική πορεία του τουρισμού από το 2013, η καθυστερημένη είσοδος της Ελλάδας στην τουριστική αγορά το πρώτο 6μηνο του έτους, σε μεγάλο βαθμό λόγω του προσφυγικού / μεταναστευτικού θέματος, οδήγησε σε μείωση των εισπράξεων, ενώ η άσκοπη επιβολή πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων επιβάρυνε σημαντικά την λειτουργία των επιχειρήσεων, ιδιαίτερα των τουριστικών, και των μεσαίων και υψηλότερων εισοδηματικών τάξεων.
Παρ’ όλ’ αυτά είναι πλέον σαφής ο δυναμισμός του ελληνικού τουριστικού προϊόντος, όχι ως παράγοντα ευκαιριακής συνδρομής στο ΑΕΠ της χώρας αλλά ως βασικού πυλώνα της ελληνικής οικονομίας. Η άρση των φορολογικών αντικινήτρων και η άρση της οικονομικής και επιχειρηματικής ανασφάλειας θα δώσουν μεγάλη ώθηση στον δυναμισμό αυτό με σημαντικά οφέλη για το σύνολο της οικονομίας και για την απασχόληση.
Ένα άλλο ενδιαφέρον στοιχείο από την ανάλυση του Sete Intelligence είναι η διαπίστωση ότι τον Αύγουστο για πρώτη φορά το σύνολο των επισκεπτών της χώρας ξεπέρασε τα 5 εκατ., πλησιάζοντας το 50% του πληθυσμού της χώρας και αποτυπώνοντας την ελκυστικότητα του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.
Η ελκυστικότητα αυτή αποτυπώνεται:
- αφενός στην δυνατότητα που έχει ο εισερχόμενος τουρισμός να κατάγράψει 35 εκ. αφίξεις και € 20 δισ. εισπράξεις στην επόμενη πενταετία υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι θα αρθούν τα φορολογικά αντικίνητρα στο τουριστικό επιχειρείν και δημιουργηθεί το κατάλληλο επενδυτικό περιβάλλον και περιβάλλον λειτουργίας των επιχειρήσεων, - αφετέρου στο αυξημένο το επενδυτικό και επιχειρηματικό ενδιαφέρον για ξενοδοχειακές επενδύσεις, ειδικά στις υψηλές κατηγορίες, κυρίως στην Αθήνα αλλά και σε άλλους προορισμούς της χώρας.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες στον ΣΚΑΙ, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, κ. Ανδρέας Α. Ανδρεάδης, ο Σύνδεσμος, αναμένει μία μείωση της τάξεως του 4% στα έσοδα.
“Θα χάσουμε ένα 8% ανά άφιξη, πράγμα που μας απογοητεύει, καθώς περιμέναμε καλύτερα αποτελέσματα στα έσοδα. Όλες οι ανταγωνίστριές μας χώρες (Κροατία, Κύπρος, Ισπανία κ.λπ.) πήραν καλύτερες κρατήσεις την περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου, όταν η χώρα μας ταλαιπωρούνταν οικονομικά, λόγω της υπερφορολόγησης και του προσφυγικού και, συνεπώς, της συνολικής εικόνας της χώρας. Η Ελλάδα “βγήκε” με ένα πολύ ακριβό τουριστικό πακέτο, όταν διπλασίασε και τη φορολογία.  
Τα νησιά που έχουν καταστραφεί για φέτος είναι η Λέσβος και η Χίος. Η Κως είχε μεν πρόβλημα, φαίνεται όμως ότι επανακάμπτει” δήλωσε ο κ. Ανδρεάδης ενώ μιλώντας για τις προκρατήσεις για την επόμενη σεζόν υπογράμμισε: “Αυτήν τη στιγμή έχουμε μόνο στοιχεία για τη Βρετανία. Από πλευράς κρατήσεων είναι σχετικά θετικά. Υπάρχει μονοψήφιο θετικό πρόσημο στις αφίξεις, γιατί η Τουρκία έχει “κλείσει” με όσα συμβαίνουν εκεί και έχει περιοριστεί η αγορά της.
Η βρετανική αγορά θα εξαρτηθεί πολύ βέβαια από το πως θα κινηθεί η ισοτιμία λίρας - ευρώ στο μέλλον. Αν δεν υπάρξει όμως αλλαγή (μείωση) της φορολογίας στην Ελλάδα, τα μηνύματα δε θα είναι θετικά”.
www.rodiaki.gr
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου