Σε ισχύ από τις 10 Φεβρουαρίου η λίστα χειρουργείου και στο νοσοκομείο Ρόδου

Από τις 10 Φεβρουαρίου αναμένεται να τεθεί σε ισχύ η λίστα χειρουργείου στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου.
Τουλάχιστον μέχρι τη συγκεκριμένη ημερομηνία αναμένεται να έχει συσταθεί η επιτροπή στο νοσοκομείο του νησιού μας η οποία θα χειρίζεται τη λίστα. Ουσιαστικά, η σχετική εγκύκλιος έχει σταλεί στις αρχές Ιανουαρίου και το νοσοκομείο, όπως κάθε άλλο νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας, υποχρεούται να προσαρμοστεί στο νέο καθεστώς.
Εκτιμάται ότι με αυτό τον τρόπο οι σοβαρότερες περιπτώσεις θα παίρνουν προτεραιότητα και δεν θα χρειάζεται ο ασθενής να περιμένει πολύ καιρό. Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, στο νοσοκομείο της Ρόδου, ο χρόνος αναμονής για ένα τακτικό χειρουργείο ανάλογα την κλινική και τον χειρούργο μπορεί να ξεπερνά και τους έξι μήνες.
«Θα δούμε στην πράξη αν θα λειτουργήσει η συγκεκριμένη λίστα. Ελπίζουμε όλη αυτή η διαδικασία να είναι προς όφελος των ανθρώπων, που πρέπει να χειρουργηθούν. Είναι η πρώτη φορά που εφαρμόζεται κάτι τέτοιο», ανέφερε με δηλώσεις του στη «δημοκρατική» ο πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών, κ. Βασίλης Κινούς.
Στο μεταξύ, αναμένεται και η τοποθέτηση στο νοσοκομείο της Ρόδου ειδικευμένων μόνιμων ιατρών κάποιοι από τους οποίους θα καλύψουν κενές θέσεις χειρουργών.
Με τη λίστα χειρουργείου το υπουργείο Υγείας στοχεύει στην ισότιμη μεταχείριση των ασθενών στον ευαίσθητο τομέα των χειρουργικών επεμβάσεων, στην ενίσχυση της διαφάνειας, αφού η λίστα θα δημοσιοποιείται στο διαδίκτυο και στον περιορισμό των οικονομικών συναλλαγών με το γνωστό φακελάκι. Ανάλογα με την κατηγορία προτεραιότητας στην οποία εντάσσει ο χειρουργός το κάθε περιστατικό, θα συντάσσεται από υπάλληλο του νοσοκομείου.
Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, κάθε χειρουργός, μετά την κλινική εκτίμηση του περιστατικού και την αξιολόγηση της σοβαρότητας της νόσου, θα συντάσσει γραπτό ενημερωτικό σημείωμα όπου θα προσδιορίζει το βαθμό προτεραιότητάς του.
Κάθε περιστατικό εντάσσεται σε μία από τις πέντε κατηγορίες προτεραιότητας των επεμβάσεων και οι οποίες έχουν ως εξής:
-Περιστατικά με γρήγορη εξέλιξη, στα οποία ενδεχόμενη καθυστέρηση χειρουργικής αντιμετώπισης επηρεάζει το αποτέλεσμα.
-Περιστατικά με δυνητικά γρήγορη εξέλιξη, στα οποία η καθυστέρηση ενδέχεται να επηρεάσει το αποτέλεσμα της θεραπείας.
-Περιστατικά με έντονα συμπτώματα, χωρίς όμως γρήγορη εξέλιξη.
-Περιστατικά με ήπια/μέτρια συμπτώματα, χωρίς γρήγορη εξέλιξη.
-Περιστατικά χωρίς συμπτώματα και χωρίς γρήγορη εξέλιξη.


 Πηγή:www.dimokratiki.gr
Share on Google Plus

About Ποσειδωνία Ρόδος

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου