Σε ξενοδοχείο οι μετανάστες που διέμεναν στα Παλαιά Σφαγεία

Στο ξενοδοχείο Rainbow στη συμβολή των οδών Μόσχου και Βολονάκη μεταφέρθηκαν χθες στις 4 το απόγευμα 50 μετανάστες-πρόσφυγες οι οποίοι φιλοξενούνταν στα παλιά σφαγεία.
Το ξενοδοχείο μισθώθηκε μέσω της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ και θα προσφέρει πλέον στέγη και τροφή σε όσους πρόσφυγες ή μετανάστες καταλήγουν στη Ρόδο.
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, πριν από δύο μήνες, η Ύπατη Αρμοστεία κίνησε τις διαδικασίες μειοδοτικού διαγωνισμού για τη μίσθωση ξενοδοχείου/ων προκειμένου να φιλοξενηθούν μετανάστες. Το παραπάνω ξενοδοχείο κατέθεσε την πιο συμφέρουσα προσφορά και τελικά θα αποτελεί το «καταφύγιο» αυτών των ανθρώπων.
Σημειώνεται ότι τα παλιά σφαγεία επισκέφθηκε πριν από τα Χριστούγεννα η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κα Ξένη Δημητρίου – Βασιλοπούλου, η οποία –όπως αποκάλυψε και ο ίδιος ο δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος- δεν έμεινε ευχαριστημένη από τις συνθήκες διαβίωσης και ζήτησε να απομακρυνθούν από εκεί. Η κυρία Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου μαζί με εκπρόσωπο της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, ζήτησε να μεταφερθούν οι φιλοξενούμενοι ή έστω όσοι έρχονται στην Ρόδο, σε άλλες δομές, όπου θα είναι καλύτερες οι συνθήκες. Τότε είχε ειπωθεί ότι η Ύπατη Αρμοστεία αναζητούσε ξενοδοχεία στη Ρόδο, είδηση, η οποία όπως φαίνεται, επιβεβαιώνεται.
Με τη μεταφορά των 50 αλλοδαπών στο ξενοδοχείο «αποσυμφορήθηκε» -προσωρινά- η δομή των σφαγείων η οποία λειτουργεί με την υποστήριξη του Δήμου Ρόδου και εθελοντών. Στην πρόχειρη δομή των σφαγείων εξακολουθούν να παραμένουν άλλα 32 άτομα, ενώ αναμένεται να οδηγηθούν εκεί ακόμη 15 μετανάστες, οι οποίοι τα ξημερώματα της Τετάρτης έφθασαν από το γειτονικό Μαρμαρίς στην παραλία κοντά στο αεροδρόμιο. Πρόκειται για έξι άνδρες, επτά γυναίκες και δύο παιδιά που προέρχονται από τη Συρία,  την Παλαιστίνη και το Ιράκ. Οι αλλοδαποί συνελήφθησαν και κρατούνται στο Α.Τ. Ιαλυσού, ενώ δεν βρέθηκε ο διακινητής ανάμεσά τους. Το σκάφος με το οποίο έφθασαν στη Ρόδο κατασχέθηκε και η προανάκριση διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο. Όταν ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες γραφειοκρατικές διαδικασίες, οι αλλοδαποί πρόκειται να οδηγηθούν στα σφαγεία.
Στο μεταξύ, στον ίδιο χώρο πρόκειται να μεταφερθούν 25 από τους 125 περίπου μετανάστες οι οποίοι έχουν συγκεντρωθεί τις τελευταίες ημέρες στο Καστελόριζο. Ουσιαστικά, ο χώρος των σφαγείων αρχίζει να ξαναγεμίζει μετά τη μεταφορά των 50 πρώην «ενοίκων» του στο ξενοδοχείο Rainbow. Έτσι θα φθάσουν να φιλοξενούν πάνω από 70 άτομα. Δεν αποκλείεται μάλιστα ο αριθμός των φιλοξενούμενων να ξεπεράσει σύντομα τους 100 καθώς 37 Κουβετιανοί οι οποίοι είχαν φθάσει πριν από 8 μέρες στη Ρόδο και με δικά τους έξοδα διέμεναν στο Rainbow, πλέον δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν για τη διαμονή τους και ήδη εξέφρασαν την επιθυμία να μείνουν στα παλιά σφαγεία. Ήδη σιτίζονταν εκεί όλο αυτό το διάστημα.
Μιλώντας στη «δημοκρατική» ο κ. Ντίνος Μαντικός, ο επικεφαλής των εθελοντών που στηρίζουν την πρόχειρη δομή των παλιών σφαγείων, ανέφερε: «Πενήντα από τους μετανάστες που φιλοξενούνταν στα σφαγεία μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο Rainbow, το οποίο νοίκιασε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ. Συνεχώς όμως έχουμε νέες φουρνιές. Δεν βλέπουμε να έχει σταματημό το φαινόμενο. Τα σφαγεία δεν αδειάζουν ποτέ. Περιμένουμε και άλλους μετανάστες από το Καστελόριζο, από την Ιαλυσό… Επίσης τρεις οικογένειες με 10 παιδιά στο σύνολο έχουν βρει καταφύγιο σε ξενώνα στον Αρχάγγελο. Δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει όλη αυτή η κατάσταση. Εμείς θα συνεχίσουμε εθελοντικά να προσφέρουμε βοήθεια. Δεν ξέρουμε όμως κατά πόσο μπορεί να συνεχισθεί η διαχείριση του προβλήματος από τους εθελοντές. Δεν ξέρω αν μισθωθεί και άλλο ξενοδοχείο από τον ΟΗΕ, τα σφαγεία όμως δεν μπορούν να αποτελέσουν μόνιμη λύση στο πρόβλημα».
Στο μεταξύ χθες το πρωί συνελήφθησαν από αστυνομικούς του ΑΤ Ιαλυσού 15 μετανάστες που αποβιβάστηκαν από “δουλεμπορικό” στην παραλία της Κρεμαστής. Πρόκειται για 9 Σύρους (2 άνδρες, 6 γυναίκες και ένα παιδί), έναν Ιρακινό και 5 Παλαιστίνιους (1 άνδρας, 3 γυναίκες και ένα παιδί).
Οι μετανάστες ξεκίνησαν από το Μαρμαρίς και κατέβαλαν για την μεταφορά τους στη Ρόδο το χρηματικό ποσό των 1.500 ευρώ έκαστος σε Τούρκο διακινητή.


 Πηγή:www.dimokratiki.gr
Share on Google Plus

About Ποσειδωνία Ρόδος

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου