Η κακοκαιρία απεκάλυψε την προχειρότητα των κατασκευών που έγιναν στους 3 Μύλους στο Μαντράκι

Η προχειροκατασκευή που έγινε από τον Δήμο Ρόδου στους τρεις Μύλους στο Μανδράκι για την επανατοποθέτηση των μηχανισμών, αποκαλύφθηκε με την πρώτη κακοκαιρία.
Όπως έγραψε η «δ», οι ισχυροί άνεμοι κατέστρεψαν τον μηχανισμό και τα πανιά σκίστηκαν αφού δεν είχε ληφθεί, όπως αποδείχθηκε, καμία σχετική πρόβλεψη για αυτές τις περιπτώσεις.
Η ανάρτηση, στην προσωπική σελίδα του δημάρχου Ρόδου στο facebook, στις 4 Μαρτίου για το στοίχημα, να ξαναμπούν οι μηχανισμοί και τα πανιά στους τρεις μύλους μέσα σε δύο ημέρες, έτυχε θερμής υποδοχής από τους πολίτες. Ανάμεσα στα πολλά σχόλια, ήταν και του κ. Γιώργου Καμίτση, μυλομαραγκού από την Πάτμο, ο οποίος επεσήμαινε τις αστοχίες τους εγχειρήματος, κάνοντας λόγο εξαρχής για λάθος σχέδια και λάθος κατασκευή.  Ειδικότερα, ο κ. Γ. Καμίτσης, σχολίασε την ανάρτηση του δημάρχου στο facebook, η οποία συνοδευόταν από φωτογραφίες κατά τη διάρκεια της εκτέλεσης των εργασιών, ως εξής:
«Καλησπέρα από την Πάτμο. Με την επαγγελματική ιδιότητα του Μυλομαραγκού, λυπάμαι όταν διαπιστώνω πως γίνεται αναπαραγωγή και προβολή της μορφής του ανεμόμυλου με λάθος σχέδια και κατασκευή. Σίγουρα οι αντένες είχαν μεγαλύτερο μήκος προκειμένου να ανοίγει τα πανιά ο Μυλωνάς όρθιος στα πόδια του. Σίγουρα θα πρέπει όταν ανοίξουν τα πανιά και πάρει δρόμο το αξόνι, να μπορεί να λειτουργήσει το φρένο ή να μπουκωθούν οι μυλόπετρες με καρπό και να πέσει η ταχύτητα. Αν οι μύλοι δεν λειτούργησαν για πολύ καιρό είναι λάθος να ανοίξουν τα πανιά χωρίς να γίνει έλεγχος από ειδικό τεχνίτη μυλομαραγκό για αποφυγή ατυχημάτων. Η Αρχαιολογία τι λέει για την περίπτωση; Είναι εφικτή η περιστροφή της πτερωτής χωρίς έλεγχο από άνθρωπο της δουλειάς; Πενήντα τετραγωνικά μέτρα πανί δεν είναι λίγο πράγμα. Εύχομαι να πάνε όλα καλά και να μην υπάρχει ατύχημα. Αλήθεια αν υπάρχει ατύχημα ποιος θα αναλάβει την ευθύνη; Ο δήμαρχος που έδωσε εντολή στα συνεργεία του; Η Αρχαιολογία που επέτρεψε την λειτουργία χωρίς να γίνει στατικός έλεγχος; Ποιος; Σκέφτομαι και γράφω. Καμίτσης Γεώργιος, Μυλομαραγκός».
Μέσα σε λίγα 24ωρα, και αφού ξέσπασε η κακοκαιρία, η κατασκευή κατέρρευσε, δικαιώνοντας τον κ. Γ. Καμίτση αλλά και όσους υποστήριζαν ότι θα έπρεπε να είχε προηγηθεί σωστός σχεδιασμός και όχι σπασμωδικές ενέργειες για το θεαθήναι και την δημιουργία εντυπώσεων.
Ο κ. Γ. Καμίτσης, μόλις έγινε γνωστό πως η κατασκευή κατέρρευσε, επανήλθε στο θέμα με νέο σχόλιο κάνοντας λόγο για «προχειροδουλειές που έχουν υπόβαθρο πολιτικό και όχι το πραγματικά ιστορικό». Αναλυτικά:  «Από τις 7 Μαρτίου που έγινε η ανάρτηση για τους ανεμόμυλους της Ρόδου από τον κ. Φώτη Χατζηδιάκο δεν πέρασαν ούτε 48 ώρες για να αποδειχτεί πως το επιστημονικό σχόλιο που έκανα είχε βάση και είπα αλήθειες. Δεν παίζουμε με τους Ανεμόμυλους και αυτό δεν το έχει καταλάβει ούτε η Αρχαιολογία που έδωσε την σύμφωνη γνώμη για τις προχειροδουλειές που έχουν υπόβαθρο πολιτικό και όχι το πραγματικά ιστορικό. Εύχομαι να μην προκληθεί ατύχημα για κανέναν και παρακαλώ τους αρμόδιους να ερωτούν αν δεν γνωρίζουν τα μυστικά του επαγγέλματος. Φως φανάρι φαινόταν η συνέχεια και η κατάληξη. Στο μάτι του καιρού ανοιχτά πανιά σε μόνιμη πίεση και βροχή χωρίς στατικό έλεγχο. Μακάρι η Αρχαιολογία να δώσει τα στοιχεία που έχουν ζητηθεί εδώ και ένα έτος και αυτοί οι Ανεμόμυλοι να λειτουργήσουν κανονικά ως τους αρμόζει. Καμίτσης Γεώργιος Μυλομαραγκός».
Ο κ. Γ. Καμίτσης ωστόσο θέτει εαυτόν στη διάθεση της δημοτικής αρχής προκειμένου να βοηθήσει με τις γνώσεις του να γίνουν σωστά οι εργασίες. «Έχω δηλώσει πως είμαι παρών και θα βοηθήσω στην καταγραφή, μέτρηση, σχεδιασμό των ανεμόμυλων…..είναι η δουλειά μου….και θέλω να γίνεται πλέον με την μορφή μαθητείας να αφήσουμε γνώση στα παιδιά μας», αναφέρει χαρακτηριστικά.


 Πηγή:www.dimokratiki.gr
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου