Επιφυλακτικοί οι σεισμολόγοι!


ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΔΟΝΗΣΕΙΣ

Ανήσυχος όμως τούρκος καθηγητής του πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης. Φοβάται τα ρήγματα του Μαρμαρίς που συνδέονται με το σεισμικό τόξο Ρόδου – Σύμης
Εξαιρετικά επιφυλακτικοί είναι οι Έλληνες σεισμολόγοι μετά το τρίτο κύμα σεισμικών δονήσεων που σημειώθηκε χθες το απόγευμα, ως συνέχεια εκείνων που σημειώθηκαν το Σάββατο και την Κυριακή. Οι ίδιοι αποφεύγουν να κάνουν οποιαδήποτε πρόβλεψη και αρκούνται να επαναλαμβάνουν ότι το φαινόμενο παρακολουθείται με σοβαρότητα και σε συνδυασμό με πολλές παραμέτρους.
Σεισμολόγος που έχει ασχοληθεί συστηματικά με τους σεισμούς της Ρόδου το 1987, αλλά και με εκείνους που σημειώθηκαν μεταξύ Ρόδου και Τουρκίας το 2008, πιστεύει ότι η κινητήρια δύναμη του Εγκέλαδου βρίσκεται στο σεισμικό τόξο του Αιγαίου που εκτείνεται κατά μήκος της παράλιας Τουρκίας και καταλήγει στην Κω, αλλά και στα αυτοτελή ρήγματα που υπάρχουν στην ίδια περιοχή της Τουρκίας και τα οποία μπορεί, ανά πάσα στιγμή, να ενεργοποιηθούν.
Η εκτίμηση αυτή συμπίπτει με τις εκτιμήσεις του τούρκου καθηγητή Γεωφυσικής και Μηχανικής του Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης Αχμέτ Ερκάν. Ο κ. Ερκάν ανάρτησε στην προσωπική ιστοσελίδα του ότι είναι ανήσυχος για το πώς μπορεί να εξελιχθεί η σεισμική διέγερση στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου και συγκεκριμένα κοντά στις ακτές των Μούγλων, στο Μαρμαρίς.
Ο τούρκος καθηγητής ισχυρίζεται ότι το ενδιαφέρον εστιάζεται κοντά στο ελληνικό τόξο που περνά ανοιχτά της Σύμης. Εκεί, αναφέρει, υπάρχει ένα ρήγμα που οδηγεί στις τουρκικές ακτές και το οποίο έδωσε το μεγάλο σεισμό το 2005, από τον οποίο προκλήθηκαν σοβαρές ζημιές σε μεγάλη έκταση στην παραλιακή ζώνη της Τουρκίας.
Η άποψη του τούρκου καθηγητή κινείται παράλληλα με τις απόψεις ελλήνων σεισμολόγων και εν πολλοίς στηρίζονται στη θεωρία του ντόμινο. Πάντως οι Έλληνες σεισμολόγοι υπενθυμίζουν ότι δεν πρέπει ποτέ να ξεχνούμε πως πρόβλεψη σεισμών δεν γίνεται και όσα λέγονται στηρίζονται άλλοτε σε στατιστικά στοιχεία και άλλοτε σε πραγματικά στοιχεία, που όμως σπάνια επιβεβαιώνονται.
Την ίδια στιγμή υπάρχουν σεισμολόγοι που πιστεύουν ότι οι σεισμικές δονήσεις από 3 – 5 Ρίχτερ, τις περισσότερες φορές λειτουργούν ως βαλβίδα ασφαλείας, αφού εκτονώνεται συσσωρευμένη ενέργεια, η οποία απελευθερώνεται σταδιακά, απομακρύνοντας τον κίνδυνο μιας βίαιης εκτόνωσης με μια ισχυρή σεισμική δόνηση.
Rodosalarm
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου