Καταρρέει σαν τραπουλόχαρτο η οικονομία της Ρόδου

ΟΙ ΑΝΕΞΟΦΛΗΤΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΣΤΟΝ ΟΑΕΕ ΞΕΠΕΡΝΟΥΝ ΤΑ 115 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ!


Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Ο.Α.Ε.Ε. για τον αριθμό των ανασφάλιστων επιχειρηματιών και επαγγελματιών της Ρόδου, γεγονός που δείχνει και το εύρος του προβλήματος της τοπικής οικονομίας.
Όταν στη Ρόδο, οι ανασφάλιστοι επιχειρηματίες και επαγγελματίες ανέρχονται στους 13.827 οι οποίοι οφείλουν 115.684.197 ευρώ προς τον Ο.Α.Ε.Ε. τότε γίνεται πλέον κατανοητό ότι η τοπική οικονομία καταρρέει και ο τυφώνας της οικονομικής κρίσης που την έχει χτυπήσει δεν θα αφήσει τίποτα όρθιο. 
Αν μάλιστα ληφθεί υπόψιν ότι σε κάθε ανασφάλιστο αντιστοιχούν 3 κατά μέσο όρο προστατευόμενα μέλη (σύζυγος, παιδιά), τότε ο αριθμός των ανασφάλιστων προσεγγίζει τους 40.000, μόνο για το νησί της Ρόδου και μόνο από τον ΟΑΕΕ. Οι άνθρωποι αυτοί δεν έχουν πλέον πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας.
Η περιοχή που όλοι θεωρούν ως τον επίγειο παράδεισο της χώρας, κλονίζεται οικονομικά, εκπέμπει SOS και δείχνει ότι η κρίση είναι βαθύτερη απ’ ότι φαίνεται. Αν στη Ρόδο όπου η οικονομία της στηρίζεται κατά κύριο λόγο στη «βαριά» βιομηχανία της χώρας δηλαδή τον τουρισμό, οι επιχειρηματίες «αγκομαχούν» για να ανταπεξέλθουν στις οικονομικές υποχρεώσεις τους σε μια περίοδο μάλιστα που τα νούμερα των αφίξεων τουριστών ευημερούν, τότε γίνεται αντιληπτό τι μέλλει γενέσθαι. Η άλλοτε εύρωστη και ζηλευτή οικονομία της Ρόδου αργοπεθαίνει.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και επαγγελματίες να έχουν γονατίσει και να μην είναι σε θέση να πληρώσουν ούτε τις ασφαλιστικές τους εισφορές προς τον Ο.Α.Ε.Ε. 
 
Ένας στους δύο χωρίς ασφάλιση
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του οργανισμού που εστάλησαν προς το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου μετά από αίτημα του προέδρου του Γιάννη Πάππου, οι ανασφάλιστοι επιχειρηματίες και επαγγελματίες φτάνουν τους 13.827 και οι οφειλές τους προς τον Ο.Α.Ε.Ε. ανέρχονται σε 115.684.197 ευρώ. 
Στην Κω οι ανασφάλιστοι ανέρχονται σε 3.701, οι οποίοι χρωστούν προς τον ασφαλιστικό οργανισμό τους 30.342.652 ευρώ και στην Κάλυμνο οι επιχειρηματίες δίχως βιβλιάριο υγείας φτάνουν στους 2.338 με 18.099.303 ευρώ χρέη προς τον Ο.Α.Ε.Ε.
Συνολικά στα τρία αυτά νησιά οι ανασφάλιστοι επιχειρηματίες και επαγγελματίες ανέρχονται σε 18.866 και οφείλουν στον Ο.Α.Ε.Ε. το ποσό των 164.099.303 ευρώ ! Όταν στα τρία αυτά νησιά της Ρόδου, της Κω και της Καλύμνου ο αριθμός των επιχειρηματιών πλησιάζει τις 40.000 αυτό σημαίνει ότι το 50% από αυτούς αδυνατούν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές. Οι επιχειρηματίες αυτοί είναι ανασφάλιστοι και δεν έχουν ιατροφαρμακευτικοί περίθαλψη. 
Οι αριθμοί είναι τραγικοί και όχι εξωπραγματικοί όπως ίσως θα νομίζουν κάποιοι. Ακόμη και τα μέλη της διοίκησης του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου δεν πίστευαν στα μάτια τους, όταν διάβασαν τα στοιχεία με τα νούμερα και τους αριθμούς που έστειλε ο Ο.Α.Ε.Ε.
Με βάση το έγγραφο του το 2011, 1.126 επιχειρηματίες και επαγγελματίες της Ρόδου προχώρησαν στη ρύθμιση των οφειλών που είχαν προς τον Ο.Α.Ε.Ε, οι οποίες ανερχόταν στα 3.310.576 ευρώ, δηλαδή ο καθένας τους χρωστούσε πάνω από 3.000 ευρώ.
Ένα άλλο στοιχείο που δείχνει το βάθος της ύφεσης και της έλλειψης ρευστότητας που επικρατεί στην αγορά της Ρόδου είναι ότι με βάση τις ανεξόφλητες ενεργές ρυθμίσεις μέχρι σήμερα οι 1.384 επιχειρηματίες και επαγγελματίες που υπάγονται σε αυτές, κατέβαλαν μόλις το ποσό των 2.476.875 ευρώ επί συνόλου 11.748.734 ευρώ! 
 
Γ. Πάππου: Περισσότερα λουκέτα το 2013
«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και επαγγελματίες της περιοχής. Επίσης, δείχνουν ότι τα στοιχεία για τις επιχειρήσεις που κλείνουν είναι αναληθή, διότι ο πραγματικός αριθμός του είναι κατά πολύ μεγαλύτερος από αυτό που φαίνεται. Μία επιχείρηση δεν μπορεί να κλείσει αν ο ιδιοκτήτης της οφείλει ασφαλιστικές εισφορές και επομένως τα στοιχεία για την επιχειρηματικότητα και το επιχειρείν της περιοχής είναι αναληθή», δήλωσε μιλώντας στην «ΠΡΟΟΔΟ» ο κ. Πάππου.
Πάντως, το πρόβλημα με τους ανασφάλιστους επιχειρηματίες και επαγγελματίες της Ρόδου είναι πολύ μεγαλύτερο διότι αν οι ίδιοι δεν έχουν βιβλιάριο υγείας, τότε θέτουν σε κίνδυνο και τους έμμεσους ασφαλισμένους που είναι τα προστατευμένα μέλη των οικογενειών τους και τα οποία δεν έχουν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. 
Σύμφωνα με τον κ. Πάππου η κατάσταση με τα λουκέτα στην αγορά της Ρόδου στην πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερη από ότι φαίνεται. Μάλιστα, επεσήμανε ότι εντός του 2013 ο μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων της Ρόδου θα κατεβάσει ρολά, καθώς και η κίνηση στην αγορά ενόψει των εορτών δεν έφερε τα αναμενόμενα και προσδοκώμενα αποτελέσματα για τους επιχειρηματίες , οι οποίοι διανύουν τον πιο βαρύ χειμώνα της τελευταίας 35ετίας.
Αν οι επιχειρηματίες με την οικονομική κρίση που επικρατεί αδυνατούν να πληρώσουν τις δικές τους ασφαλιστικές εισφορές, γίνεται πλέον κατανοητό ότι δεν θα είναι σε θέση να καταβάλουν και τις εισφορές προς το ΙΚΑ των εργαζομένων που τυχόν έχουν στις επιχειρήσεις τους. Ήδη το ΙΚΑ προχωρά στη δέσμευση των τραπεζικών καταθέσεων των επιχειρηματιών και επαγγελματιών της Ρόδου που οφείλουν ασφαλιστικές εισφορές, βάζοντάς τους ουσιαστικά τη θηλιά στον λαιμό. 
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου