Εργαζόμενοι στον τουριστικό κλάδο στο έλεος του Θεού


Αγεφύρωτο παραμένει το χάσμα μεταξύ των ξενοδόχων και των ξενοδοχοϋπαλλήλων που δραστηριοποιούνται στο νησί της Ρόδου, ενώ όλα τα βλέμματα θα έπρεπε να ήταν
στραμμένα στην έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου. Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ξενοδοχεία – όπως καταγγέλλουν μιλώντας στην «ΠΡΟΟΔΟ» – παραμένουν απλήρωτοι, ενώ στο σκαμνί της Δικαιοσύνης κάθονται σε σχεδόν καθημερινή βάση γνωστοί ξενοδόχοι της Ρόδου.
«Τι κάνουμε; Ακούμε ανέκδοτα», σημειώνει ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, Τάσος Ψαρομπάς, ενώ βρίσκεται με τον πρόεδρο του Σωματείου, Θανάση Σταμούλη, στο Δικαστικό Μέγαρο του νησιού. «Το πρώτο από τα ανέκδοτα που ακούσαμε το 2013 ήταν η δήλωση του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Αντώνη Καμπουράκη», μας λέει, αναφερόμενος στα όσα είπε ο πρόεδρος κατά τη διάρκεια κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ένωσής τους.
«Κυρία Σαρρή, ούτε οι ίδιοι δεν πιστεύουν αυτά που λένε. Αλλά να σας πω κάτι. Στην αρχή μπορεί να τσαντίστηκα αρκετά, μετά το προσπέρασα, διότι δεν είναι το πρόβλημά μου ο κ. Καμπουράκης και αυτά που μπορεί να λέει. Γιατί θα πρέπει να εκνευριστώ με τον κ. Καμπουράκη; Εκείνος υποστηρίζει τα συντεχνιακά του συμφέροντα», εξηγεί ο κ. Ψαρομπάς, ενώ καταγγέλλει την απουσία του συνόλου των εκπροσώπων του λαού, αλλά και των ελεγκτικών μηχανισμών.
Η απουσία
«Το πρόβλημά μου είναι οι τοπικοί βουλευτές, οι τοπικοί παράγοντες, η κυβέρνηση και οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, που είναι ανύπαρκτοι. Αυτό είναι το δικό μου πρόβλημα», τονίζει ο αντιπρόεδρος των ξενοδοχοϋπαλλήλων, ενώ υποστηρίζει πως «οι ξενοδόχοι έχουν πραγματικά γονατίσει την τοπική κοινωνία» και κανείς δεν ενδιαφέρεται.
Με βάση τα στοιχεία που έδωσε στην «ΠΡΟΟΔΟ» η διοίκηση του Σωματείου των Ξενοδοχοϋπαλλήλων της Ρόδου, σήμερα, δηλαδή τέλος Ιανουαρίου έτους 2013, το 80% των ξενοδόχων που δραστηριοποιούνται στο νησί οφείλουν ακόμη δεδουλευμένες αποδοχές στο προσωπικό τους, ενώ το 40% οφείλει χρήματα από την περασμένη τουριστική περίοδο! Μέσα σε αυτό το πλαίσιο χθες εκδικάστηκαν ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου Ρόδου πέντε υποθέσεις, που αφορούσαν τέτοιου είδους εργατικές διαφορές.
«Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που είναι; Που βρίσκονται; Δεν υπάρχουν. Δεν υπάρχει ΙΚΑ, δεν υπάρχει Επιθεώρηση Εργασίας. Είναι δυνατόν – για παράδειγμα – να ανοίγει ένα ξενοδοχείο αρχές Απριλίου και η πρώτη πρόσληψη να γίνεται αρχές Μαϊου; Και αυτό το ξενοδοχείο να έχει 500 πελάτες μέσα και το ΙΚΑ να μην το βλέπει; Είναι δυνατόν; Σε ένα ξενοδοχείο απασχολούνταν 80 εργαζόμενοι και οι 60 ήταν μαθητές «μαϊμού»! Ούτε εγώ δεν το πίστευα», αποκαλύπτει ο κ. Ψαρομπάς.
Ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου, επισημαίνει ακόμη πως «κλιμάκιο του ΙΚΑ έκανε έλεγχο σε ξενοδοχείο της Ρόδου και εντόπισε 10 μαθητές «μαϊμού». Αυτό το ξενοδοχείο δεν είχε κατεβάσει κατάσταση μαθητών στην Επιθεώρηση Εργασίας και παρότι το ΙΚΑ το είχε γράψει, η Επιθεώρηση δεν το γνώριζε. Για τέτοιο μπάχαλο μιλάμε. Τι περιμένουμε λοιπόν;».
Οι εκπρόσωποι
«Είμαι εξοργισμένος με τους τοπικούς άρχοντες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι ανύπαρκτοι. Αυτό με ενδιαφέρει να διορθωθεί. Μιλήσαμε με την κ. Ιατρίδη και τον κ. Γάκη στο τηλέφωνο, αλλά αυτό δεν αρκεί. Συναντηθήκαμε και με τον κ. Υψηλάντη, αλλά δεν βλέπω να υπάρχει διάθεση επίλυσης του προβλήματος. Ναι, είπαν πως θα προχωρήσουν σε παρεμβάσεις, αλλά απο λόγια ακούμε πολλά», καταλήγει ο κ. Ψαρομπάς.
Η Δικαιοσύνη
Στο σκαμνί του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Ρόδου κάθισαν χθες οι εκπρόσωποι πέντε μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων του νησιού, ύστερα από την κατάθεση σχετικών αγωγών από εργαζομένους σε βάρος τους. Οι εργαζόμενοι, δια μέσου της κατάθεσης των αγωγών, διεκδίκησαν την αναγνώριση της ακυρότητας των μη επαναπροσλήψεών τους, αλλά και την επιδίκαση των μισθών υπερημερίας.
Με απλά λόγια δεν επαναπροσελήφθησαν – όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος – αλλά ούτε και αποζημιώθηκαν για τη μη επαναπρόσληψή τους. «Δεν υπήρξε κανένας ουσιαστικός λόγος μη πρόσληψης των συγκεκριμένων υπαλλήλων. Οι ξενοδόχοι απλά προτιμούν την απασχόληση φθηνών εργατικών χεριών», σημείωσε μιλώντας στην «ΠΡΟΟΔΟ», ο δικηγόρος του Σωματείου των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, Μηνάς Τσέρκης.
Με βάση τα όσα επισήμανε ο κ. Τσέρκης «το δικαίωμα επαναπρόσληψης του εργαζομένου πηγάζει από την υποχρέωση του εργοδότη να προχωρήσει στην πρόσληψη του συνόλου του προσωπικού που απασχόλησε την προηγούμενη περίοδο, βάσει νόμου». Οι εργαζόμενοι – λαμβάνοντας υπόψιν τους τον σχετικό νόμο – διεκδικούν την καταβολή αποδοχών μίας τουριστικής σαιζόν.
Την τελική απόφαση αναμένεται να λάβει η Δικαιοσύνη, εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος, ύστερα και από τη χθεσινή εξέταση των υποθέσεων.
proodos.
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου