ΔΕΚΤΗ Η ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΜΑΡΑΒΕΛΙΑ - Ορκωτοί λογιστές για τις «αμαρτωλές» εταιρείες

Σε διαγωνισμό για να βρεθεί ελεγκτική εταιρεία ορκωτών λογιστών προσανατολίζεται ο Δήμος Ρόδου μετά την απροθυμία των αιρετών και
την παραίτηση του Μάριου Μαράβελια για, να ασχοληθούν με την εκκαθάριση των πρώην αμαρτωλών εταιρειών.
Να σημειωθεί ότι ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς έκανε τελικά αποδεκτή την παραίτηση του κ. Μαραβέλια από τις θέσεις του εκκαθαριστή που κατείχε για τις πρώην εταιρείες «ΑΔΕΚΑΜ» και «ΡΟΔΩΝ ΑΕ».
Το θέμα της αποδοχής της παραίτησης και της αντικατάστασης του κ. Μαραβέλια πρόκειται να συζητηθεί στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου και στη σχετική γνωμοδότησή του ο νομικός σύμβουλος του Δήμου Θεόδωρος Παπαγεωργίου μεταξύ άλλων αναφέρει και τα εξής:
«Αφού το Δημοτικό Συμβούλιο αποδεχθεί τις ως άνω παραιτήσεις του δημοτικού συμβούλου κ. Μάριου Μαραβέλια από τις παραπάνω θέσεις, εισηγούμαστε όπως:
Για τις κενές θέσεις του Εκκαθαριστή των υπό εκκαθάριση δημοτικών επιχειρήσεων «Α.ΔΕ.ΚΑ.Μ Α.Ε», «Δημοτική Επιχείρηση Ιαλυσού», «Δημοτική Επιχείρηση Τουρισμού, Αθλητισμού, Πολιτισμού Κοινωνικής Πρόνοιας και Ανάπτυξης Δήμου Αρχαγγέλου» και «Δημοτική Αναπτυξιακή Τεχνική Επιχείρηση Αφαντου (Δ.Α.Τ Ε.Α), λαμβάνοντας υπόψη την αρνητική διάθεση αποδοχής πλήρωσης της θέσης τόσο από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και από τα μέλη του Τμήματος Δωδεκανήσου του Οικονομικού Επιμελητηρίου, στο προεδρείο του οποίου εγγράφως απευθύνθηκε η Δημοτική Αρχή, με υπόδειξη του κ. Δημάρχου προτείνεται να ορισθεί ελεγκτική εταιρεία του σώματος ορκωτών λογιστών ελεγκτών ανωνύμων εταιρειών, η οποία θα προκύψει από δημόσια προκήρυξη, με έργο του εκκαθαριστή τη σύνταξη ισολογισμού και την εκκαθάριση, καθώς επίσης τη διεξαγωγή διαχειριστικού ελέγχου. Την υλοποίηση της διαδικασίας δημόσιας προκήρυξης για την επιλογή της εταιρείας ορκωτών λογιστών – ελεγκτών θα διενεργήσει η Οικονομική Επιτροπή, σύμφωνα με όμοιους όρους με αυτούς που με δημόσια προκήρυξη επιλέχθηκε η εταιρεία που συμπράττει στο έργο της εκκαθάρισης και που διενεργεί τον διαχειριστικό έλεγχο στην έτερη υπό εκκαθάριση εταιρεία «ΔΗ ΤΟΥΡ.ΞΕ Α.Ε.» («ΡΟΔΩΝ Α.Ε.»). Οι κατά προσαρμογή των παραπάνω όρων με το πρόσθετο έργο της εκκαθάρισης όροι της προκήρυξης, μετά των σχετικών προς διάθεση πιστώσεων, ως εισήγηση της Δ/νσης Οικονομικών Υπηρεσιών, θα έλθουν προς έγκριση προς το Δημοτικό Συμβούλιο και την Οικονομική Επιτροπή
Β) Οικονομικές υποχρεώσεις και εκκαθάριση «ΔΗ.ΤΟΥΡ.ΞΕ. Α.Ε. και Α.ΔΕ.ΚΑΜ. Α.Ε.
Στη συνέχεια της αρ. πρωτ 2/31624/28-3-2013 γνωμοδότησής μας και ύστερα από την ήδη εγκατάσταση εταιρείας ορκωτών λογιστών ελεγκτών που συνδράμει το έργο της εκκαθάρισης και διενεργεί διαχειριστικό έλεγχο στην υπό εκκαθάριση δημοτική επιχείρηση «ΔΗ ΤΟΥΡ.ΞΕ Α.Ε.» (ΡΟΔΩΝ Α.Ε.), κατά ακριβέστερη επεξήγηση και αναδιατύπωση της εισήγησής μας (που περιέχεται στο κεφάλαιο Ε, παράγραφος Β, της αρ. πρωτ 2/31624/27-3-2013 συνημμένης γνωμοδότησή μας) και λαμβάνοντας συγκεκριμένα υπόψη τις διατάξεις των παραγρ. 4 και 6 του Ν 2190/1920 διευκρινίζουμε και εισηγούμαστε να ισχύσουν τα εξής:
1) Καθώς από τον νόμο έργο των εκκαθαριστών είναι να περατώσουν, χωρίς καθυστέρηση, τις εκκρεμείς υποθέσεις της εταιρείας, να μετατρέψουν σε χρήμα την εταιρική περιουσία, να εξοφλήσουν τα χρέη, να εισπράξουν τις απαιτήσεις, να ενεργήσουν νέες πράξεις εφόσον με αυτές εξυπηρετούνται η εκκαθάριση και τα συμφέροντα της εταιρείας και να εκποιήσουν (ιδιόκτητα) ακίνητα και μεμονωμένα πάγια στοιχεία, συνάγεται ότι
Ο εκκαθαριστής της «ΔΗ ΤΟΥΡ.ΞΕ Α.Ε.» («ΡΟΔΩΝ Α.Ε.») μεταξύ των παραπάνω εκκαθαριστικών υποχρεώσεών του, σε κάθε περίπτωση όπου κατά την καθημερινή εξέλιξη του διενεργούμενου διαχειριστικού ελέγχου από την εταιρεία ορκωτών λογιστών που επιλέχθηκε και συνεβλήθη, με συνεργασία ως προς την άσκηση ενδίκων μέσων, συμβιβασμό κ.λ.π. με τη Νομική Υπηρεσία της «Δημοτικής Επιχειρήσεις Ρόδου Μ.Α.Ε» (πρ Πηγές Καλλιθέας Α.Ε.), διαπιστώνεται νόμιμο και ληξιπρόθεσμο προς πληρωμή χρέος από το ταμείο και τα έσοδα της εταιρείας (από τις διατηρηθείσες υπέρ αυτής μισθώσεις παραχωρηθέντων ακινήτων του Δήμου Ρόδου), θα προβαίνει σε άμεση πληρωμή με συνυπογραφή της εταιρείας ορκωτών λογιστών, κατά τη σειρά της χρονικής και εκ του νόμου προτεραιότητας που η εταιρεία ορκωτών λογιστών θα του υποβάλει».
Μαρία Κυπριώτη.
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου