Το 30% των πυρκαγιών οφείλεται σε εμπρησμούς

Μια ενδιαφέρουσα ημερίδα με τίτλο «Αστικές και δασικές πυρκαγιές: Μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης από τους πολίτες», η οποία εκ των πραγμάτων είναι επίκαιρη λόγω και των δεκάδων κρουσμάτων εμπρησμού που είχαμε το..
τελευταίο χρονικό διάστημα στο νησί μας, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στον Ξενώνα της Αγίας Αικατερίνης από το γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Ρόδου, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου στα πλαίσια ενημέρωσης σε θέματα πυρασφάλειας.

Στην ημερίδα, τον λόγο πήραν ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου κ. Γιάννης Γαϊτανίδης και ο αξιωματικός της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ρόδου κ. Κωνσταντίνος Παναγιωτίδης οι οποίοι ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για τα μέτρα αντιμετώπισης και πρόληψης σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές αλλά και ο Προϊστάμενος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου κ. Ηλίας Αργύρης ο οποίος μάλιστα ανακοίνωσε την ίδρυση Εθελοντικής Οργάνωσης του Δήμου Ρόδου που σκοπό έχει να ενισχύσει το αίσθημα ευθύνης στους πολίτες πάνω σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος.

Πως η εθελοντική οργάνωση του δήμου Ρόδου θα βοηθήσει με τη σωστή εκπαίδευση ούτως ώστε οι συμπολίτες μας να μπορούν να ενταχθούν στην εθελοντική αυτή ομάδα που στόχο θα έχει την πρόληψη και την αντιμετώπιση των πυρκαγιών ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αργύρης.

Ο ίδιος μάλιστα τόνισε πως τα μέλη της ομάδας θα επιτηρούν και θα επιβλέπουν τις διάφορες περιοχές του νησιού μας ούτως ώστε να τις προστατεύουν από ενδεχόμενη πυρκαγιά. «Θέλουμε να δημιουργούμε πυρήνες σε χωριά, όπως έκαναν παλιά οι Ιταλοί, να υπάρχει επιτήρηση» τόνισε ο κ. Αργύρης ενώ σημείωσε πως θα εκπαιδεύονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και από άλλες οργανώσεις, ζητώντας μάλιστα τη στήριξη των συμπολιτών μας.

Ο κ. Γαϊτανίδης αφού έκανε μια μικρή αναφορά στο έργο της Πυροσβεστικής και στις υπηρεσίες στα Δωδεκάνησα (3 υπηρεσίες εκ των οποίων μια στη Ρόδο, μια στην Κω και μια στην Κάρπαθο), αναφέρθηκε στις αστικές πυρκαγιές, δίνοντας μάλιστα παραδείγματα με φωτογραφίες αλλά και βίντεο, ενημερώνοντας τους παρευρισκόμενους για τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισης από ενδεχόμενη πυρκαγιά.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, στατιστικά η Πυροσβεστική χρειάζεται να επέμβει μια φορά την ημέρα για δύο συμβάντα, μια διάσωση και μια πυρκαγιά, αφού όπως τόνισε η δουλειά των πυροσβεστών δεν είναι μόνο η κατάσβεση πυρκαγιάς αλλά και η διάσωση.

«Διασώζουμε και σβήνουμε πυρκαγιές» τόνισε ο κ. Γαϊτανίδης ο οποίος έδωσε πολύ χρήσιμες και απλές πληροφορίες για το πώς θα πρέπει οι πολίτες να προλαμβάνουν το ενδεχόμενο μιας πυρκαγιάς μέσα στο ίδιο τους το σπίτι. «Καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις» σημείωσε ο κ. Γαϊτανίδης, ενώ μάλιστα έκανε αναφορά σε αρκετά γεγονότα που συνέβησαν τα τελευταία χρόνια στο νησί μας με αποτέλεσμα να καούν ολοσχερώς σπίτια συμπολιτών μας.

Τόνισε επίσης, πως είναι πολύ σημαντικό ο πολίτης να δώσει τις σωστές πληροφορίες στην Πυροσβεστική ούτως ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο παραπληροφόρησης ή λάθους στις οδηγίες.

Με τη σειρά του ο κ. Παναγιωτίδης αναφέρθηκε στις δασικές πυρκαγιές, τονίζοντας μάλιστα πως το 50% των δασικών πυρκαγιών οφείλεται σε αμέλεια και το 30% σε πρόθεση (εμπρησμός).

Μάλιστα, σε ό,τι αφορά την περιοχή μας, ο κ. Παναγιωτίδης τόνισε πως στην περιοχή μας η καύση χόρτων, το κάπνισμα των μελισσών και η έλλειψη συντήρησης του δικτύου της ΔΕΗ είναι τα κύρια αίτια πυρκαγιάς στα δάση μας. «Έχουμε χρέος να πάρουμε όλοι τα μέτρα μας» σημείωσε ο κ. Παναγιωτίδης ο οποίος τόνισε πως υπάρχουν μέτρα πρόληψης που μπορεί να αναλάβει ο πολίτης.

Ο ίδιος, έδωσε από τη μεριά του χρήσιμες πληροφορίες σε ό,τι αφορά την πρόληψη των πολιτών από δασικές πυρκαγιές ενώ σημείωσε πως μέχρι να καταφέρει η Πυροσβεστική να φτάσει στον τόπο όπου υπάρχει πυρκαγιά, ο πολίτης που δίνει τις πληροφορίες είναι τα «μάτια» της!

Τόσο ο κ. Γαϊτανίδης όσο και ο κ. Παναγιωτίδης αναφέρθηκαν στο τηλέφωνο της Πυροσβεστικής (199), το οποίο βάσει ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί οι περισσότεροι συμπολίτες μας δεν γνωρίζουν ποιο τηλέφωνο πρέπει να καλέσουν.

Να σημειωθεί πως από το γραφείο εθελοντισμού του δήμου Ρόδου τυπώθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια για τις δασικές πυρκαγιές, τα οποία οι συμπολίτες μας μπορούσαν να προμηθευτούν, ενώ μάλιστα υπήρχαν και ενημερωτικά φυλλάδια της Πυροσβεστικής στα οποία τονίζεται πως «για την προστασία των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος δεν αρκούν οι πολλοί… χρειάζονται ΟΛΟΙ».

Την επιμέλεια της ημερίδας είχε η υπεύθυνη του Γραφείου Εθελοντισμού του δήμου Ρόδου κ. ʼννα Χατζηνικήτα, η οποία μάλιστα ευχαρίστησε την Πυροσβεστική Υπηρεσία «τα στελέχη της οποίας είναι πάντοτε στην πρώτη γραμμή για να μας βοηθήσουν και να συνδράμουν σε ό,τι χρειαστούμε» όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ίδια. Στην ημερίδα, μεταξύ των δεκάδων παρευρισκομένων έδωσαν το «παρών» αξιωματικοί της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ο έφορος των Προσκόπων Ρόδου και αρκετοί ευαισθητοποιημένοι συμπολίτες μας.






Το 30% των πυρκαγιών οφείλεται σε εμπρησμούς
Το 30% των πυρκαγιών οφείλεται σε εμπρησμούς
Το 30% των πυρκαγιών οφείλεται σε εμπρησμούς
Το 30% των πυρκαγιών οφείλεται σε εμπρησμούς
Το 30% των πυρκαγιών οφείλεται σε εμπρησμούς
Το 30% των πυρκαγιών οφείλεται σε εμπρησμούς
Το 30% των πυρκαγιών οφείλεται σε εμπρησμούς
Το 30% των πυρκαγιών οφείλεται σε εμπρησμούς
http://www.rodiaki.gr/article.php?id=257008&catid=5&maincatid=1
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου