Σκανδαλώδης ρύθμιση για τα παράνομα ενοικιαζόμενα

Σκανδαλώδη ρύθμιση για τις παράνομες τουριστικές κατοικίες καταγγέλλει η ομοσπονδία ενοικιαζομένων δωματίων και...
διαμερισμάτων Δωδεκανήσου, μετά την κατάθεση στη βουλή ειδικής τροπολογίας. 
Σύμφωνα με επιστολή που έστειλε στους βουλευτές της περιοχής μας αναφέρει ότι η επίσημη πολιτεία νομιμοποιεί και μάλιστα με προνομιακούς όρους ένα καθεστώς αθέμιτου ανταγωνισμού το οποίο θα οδηγήσει στη γιγάντωση της παραοικονομίας. 
Αναλυτικά η επιστολή που υπογράφεται από τον πρόεδρο της ομοσπονδίας Παναγιώτη Τοκούζη αναφέρει τα εξής: 

«Αξιότιμοι Κύριοι Βουλευτές, Οι μικρές και μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις της χώρας, παρακολουθούμε με δέος και έκπληξη την κατάθεση στη Βουλή ειδικής τροπολογίας που αφορά τις τουριστικές κατοικίες, οι οποίες ως τώρα λειτουργούν χωρίς Ειδικό Σήμα Λειτουργίας στη σκιώδη οικονομία και θα συζητηθεί στο πλαίσιο του σχεδίου νόμου «Απλούστευση διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, αναδιάρθρωση του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού και λοιπές διατάξεις». 

Εν μέσω κρίσης, ύφεσης, έλλειψης ρευστότητας και αδυναμίας τήρησης στοιχειώδους κρατικής εποπτείας στην μεγαλύτερη – υποτίθεται – τουριστική βιομηχανία της χώρας, η επίσημη Πολιτεία έρχεται να νομιμοποιήσει και μάλιστα με προνομιακούς όρους ένα διαρκές περιβάλλον αθέμιτου ανταγωνισμού. 

Αυτήν την στιγμή, στην Ελλάδα λειτουργούν νόμιμα 2160 τουριστικές κατοικίες, οι οποίες έχουν επίσημο ειδικό σήμα λειτουργίας, πληρώνουν όλα τα χρόνια φόρους, προσωπικές και εργατικές ασφαλιστικές εισφορές και δημοτικά τέλη, έχουν φορολογικά βιβλία και στοιχεία και επίσημη άδεια. 

Ξαφνικά, εν μέσω της τουριστικής περιόδου, δίνεται η δυνατότητα νομιμοποίησης με συνοπτικές διαδικασίες όλων των παράνομων επιχειρήσεων του χώρου. Η αδειοδότηση θα παρέχεται χωρίς προηγούμενες πολεοδομικές εγκρίσεις, χωρίς έναρξη στην εφορία (!), χωρίς ασφάλιση στον ΟΑΕΕ και στον ΟΓΑ (!), με την κατάθεση ενός απλού μισθωτηρίου αστικής μίσθωσης και με ένα ειδικό σήμα που θα χορηγείται αυτόματα εάν δεν προλάβει ο ΕΟΤ να ελέγξει τα δικαιολογητικά εντός 10 ημερών (!). 

Ποιος είπε ότι η Πολιτεία μας δε δημιουργεί πλαίσια και υποδομές; Εδώ θα συζητηθεί στη Βουλή η τέλεια υποδομή για τη γιγάντωση της παρανομίας, την πλήρη επιβράβευση της παραοικονομίας, την ομολογία πλήρους αδυναμίας ελέγχου και ένα κίνητρο πρώτης γραμμής, ώστε τα μέλη μας πανελλαδικά να εγκαταλείψουν την νομιμότητα και να μπουν και αυτά στο χώρο της σκιώδους οικονομίας, αν είναι να εξασφαλίζουν τέτοια προνομιακά χαρακτηριστικά. 

Αυτή η τροπολογία δεν αποτελεί λειτουργική τακτοποίηση αλλά νομιμοποίηση της παρανομίας με τα ίδια τα χαρακτηριστικά που λειτουργούσε όλα αυτά τα χρόνια. Στο πλαίσιο αυτό, αυτονόητα ρωτάμε: 

Πώς το κράτος θα ελέγξει έναν επιχειρηματία που δεν έχει κάνει έναρξη για το επιτήδευμά του; 
Πώς θα επιβάλλει τους φόρους που του αναλογούν και βαραίνουν όλους τους υπολοίπους αντίστοιχους επιχειρηματίες που έχουν ταυτότητα στην εφορία; 

Πώς θα επιβάλλει την πληρωμή του τέλους επιτηδεύματος που πληρώνουν όλοι οι άλλοι ταλαίπωροι ελεύθεροι επαγγελματίες στην χώρα αυτή; 

Γιατί δεν ασφαλίζεται; Δεν πλήττονται έτσι περαιτέρω τα ασφαλιστικά μας ταμεία; Τί θα πει αύριο το κράτος όταν θα μειώνει τις συντάξεις; Ότι στην ασφάλιση υπάρχουν παιδιά και αποπαίδια; 

Τί θα γίνει με τον άμεσο ανταγωνιστή νόμιμο επιχειρηματία (των 2160 τουριστικών κατοικιών που αναφέρουμε παραπάνω), ο οποίος εμπιστεύθηκε ένα αναξιόπιστο κράτος και λειτουργεί νόμιμα, με ΑΦΜ, με φόρους, με τέλη, με ασφαλιστικές εισφορές; Πώς θα επιβιώσει αυτός όταν ο άμεσος ανταγωνιστής του δεν έχει όλα αυτά τα πάγια έξοδα; 

Αρκεί ο ΕΟΤ για να εξασφαλίσει την νομιμότητα; Εδώ το ίδιο το Υπουργείο Τουρισμού δεν τον εμπιστεύεται για να ελέγξει τις προϋποθέσεις χορήγησης του σήματος και βάζει ρήτρα αυτόματης έγκρισης. 

Σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα ζητούμε απάντηση. Ο τουρισμός, αν αξιολογείται πράγματι ως η μοναδική βιομηχανία της χώρας πρέπει να λειτουργεί με κανόνες και προϋποθέσεις. 

Διατάξεις όπως η παραπάνω εκθέτουν την Ελληνική Πολιτεία, επιβραβεύουν και κινητροδοτούν τη φοροδιαφυγή, αποδομούν την όποια φορολογική συνείδηση έχει απομείνει και τροφοδοτούν υποψίες για «φωτογραφικές» ρυθμίσεις που δε θα έπρεπε ειδικά στους καιρούς μας να περνούν ούτε έξω από το κατώφλι της Βουλής. 

Στο πλαίσιο αυτό σας καλούμε να μην την ψηφίσετε. Αν παρά τα παραπάνω, η τροπολογία περάσει, είμαστε αποφασισμένοι να συστήσουμε τόσο στους 2160 νόμιμους επιχειρηματίες τουριστικών κατοικιών όσο και στους 50.000 επιχειρηματίες ενοικιαζομένων διαμερισμάτων ανά την Ελλάδα που οι επιχειρήσεις τους έχουν τις ανάλογες προδιαγραφές να καταθέσουν τα βιβλία τους στην εφορία, να διακόψουν αμέσως το επιτήδευμά τους και την ασφάλισή τους και να μπουν και αυτοί σε αυτό το σκανδαλώδες καθεστώς που πάει να δημιουργηθεί στο χώρο μας».
http://www.rodiaki.gr/article.php?id=257971&catid=5&maincatid=1
Share on Google Plus

About Ποσειδωνία Ρόδος

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου