Κατεπείγουσα προκαταρκτική για το θέμα του καταυλισμού

Ύστερα από τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν οι επιχειρηματίεςΕνώπιον των ευθυνών τους θα βρεθούν υπηρεσιακοί παράγοντες και ΡΟΜΑ για το θέμα του καταυλισμού των αθίγγανων στο Καρακόνερο, μετά την παρέμβαση που έκανε ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Ρόδου κ. Κωνσταντίνος Μπούτσικος ο οποίος παρήγγειλε χθες, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης!


Η δικαστική έρευνα που θα διερευνηθεί από την Πταισματοδίκη Ρόδου είναι κατεπείγουσα και έχει δοθεί εντολή να ολοκληρωθεί εντός 30 ημερών από την ημέρα λήψεώς της.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ποινικά αδικήματα που θα εξεταστεί αν έχουν διαπραχθεί είναι σοβαρότατα και αφορούν τόσο κατοίκους του καταυλισμού όσο και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Ρόδου, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου αλλά και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης οι οποίοι και θα κληθούν να καταθέσουν και μάλιστα ανωμοτί το αμέσως επόμενο διάστημα!
Πιο συγκεκριμένα, η δικαστική λειτουργός θα πρέπει να ερευνήσει αν από συγκεκριμένους ΡΟΜΑ που διαμένουν στο Καρακόνερο έχουν διαπραχθεί τα αδικήματα:
- Εμπρησμός  κατ’ εξακολούθηση από τον οποίο θα μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος σε πράγματα και κίνδυνος για άνθρωπο

- Ληστεία κατ’ εξακολούθηση
- Ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος κατ’ εξακολούθηση από την οποία δημιουργήθηκε κίνδυνος θανάτου ή βαριά σωματική βλάβη (αφορά τις αναθυμιάσεις από τις φωτιές των ΡΟΜΑ)
- Παράνομη κατάληψη αιγιαλού
- Παράνομη κατάληψη δημόσιου κτήματος
Επίσης αντίστοιχη έρευνα θα γίνει και για το αν υπάλληλοι των υπηρεσιών του δήμου, της Περιφέρειας και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης έχουν διαπράξει τα αδικήματα:
- Παράβασης καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και
- Απλή συνέργεια σε όλες τις πράξεις που φέρονται να αποδίδονται στους ΡΟΜΑ
Στο πλαίσιο της δικαστικής έρευνας θα κληθούν να καταθέσουν καταρχήν οι έξι επιχειρηματίες που υπέβαλαν διά του δικηγόρου τους κ. Μιχάλη Κόκκινου την μηνυτήρια αναφορά, με αφορμή την οποία και έγινε και η εισαγγελική παρέμβαση.
Παράλληλα η Πταισματοδίκης Ρόδου θα πρέπει να βρει τα στοιχεία των ΡΟΜΑ που εμπλέκονται στην υπόθεση αλλά και των υπαλλήλων των τριών δημοσίων φορέων ώστε να κληθούν να καταθέσουν όλοι ανωμοτί.
Υπενθυμίζεται πως η μηνυτήρια αναφορά κατατέθηκε στις 18 Ιουλίου 2014 στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Ρόδου και στρέφεται κατά  παντός υπευθύνου, φυσικού ή ηθικού αυτουργού, άμεσου ή απλού συνεργού για τα αδικήματα της παράβασης καθήκοντος, της έκθεσης, του εμπρησμού από πρόθεση εκ του οποίου προέκυψε κίνδυνος σε ξένα πράγματα και άνθρωπο, της υποβάθμισης (ρύπανσης) του περιβάλλοντος, της αυθαίρετης δόμησης, της αυθαίρετης κατάληψης δημοσίας έκτασης ή οποιουδήποτε άλλου αδικήματος προκύψει ότι διεπράχθη.
Η ίδια μήνυση έχει κοινοποιηθεί και σε άλλους 16 αποδέκτες μεταξύ των οποίων οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και άλλοι εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων της περιοχής μας, ενώ όπως δήλωσε ο κ. Κόκκινος θα φθάσει μέχρι και το γραφείο του Πρωθυπουργού.

Η μηνυτήρια αναφορά
Την απόγνωση τους εκφράζουν μέσα από την μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσαν στον εισαγγελέα, οι έξι επιχειρηματίες για την συνεχιζόμενη κατάσταση και τα προβλήματα που υπάρχουν εξαιτίας του καταυλισμού των ΡΟΜΑ στο Καρακόνερο.
Πιο συγκεκριμένα, μεταξύ των άλλων οι επιχειρηματίες αναφέρονται στο ζήτημα που αφορά «στην αυθαίρετη, παράνομη και συνεχιζόμενη κατάληψη τμημάτων δημόσιου χώρου, αιγιαλού και παραλίας, στην υποβάθμιση και ρύπανση του περιβάλλοντος και στην εν γένει εγκληματική δραστηριότητα που συνεχίζεται από ομάδα αθιγγάνων (Ρομά) στην περιοχή του Νέου Καρνάγιου (Καναμάτ) και Καρακόνερου της Δημοτικής Κοινότητας  Ρόδου του Δήμου Ρόδου».
Αφού τονίζουν πως η περιοχή που έχει καταληφθεί παράνομα από τους ΡΟΜΑ, αποτελεί για το νησί της Ρόδου μία από τις σημαντικότερες περιοχές, στην οποία έχει σχεδιαστεί η νέα ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη του νησιού, και θα γίνει η νέα Μαρίνα, από εκεί διέρχεται ο νέος οδικός άξονας του νησιού  που συνδέει το εμπορικό και τουριστικό κομμάτι της Ρόδου, αναφέρονται και στα προβλήματα που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν στις επιχειρήσεις τους. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν «καθημερινά απειλείται η περιουσία τους αλλά και η ίδια τους η ζωή» φέρνοντας ως παράδειγμα τον εμπρησμό στην επιχείρηση Cosmos Center πριν από ένα μήνα περίπου, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες η φωτιά ξεκίνησε από τον καταυλισμό.

Παράλληλα αναφέρονται και στους μεγάλους κινδύνους που διατρέχουν κάτοικοι από την καθημερινή καύση υλικών (κυρίως καλωδίων, πλαστικών κ.λπ.) από τους αθίγγανους η οποία δημιουργεί αποπνικτική και επιβλαβή για την υγεία και το περιβάλλον ατμόσφαιρα, ενώ πλείστες όσες φορές διερχόμενοι οδηγοί έχουν κινδυνεύσει εξαιτίας της αήθους συμπεριφοράς των αθιγγάνων, οι οποίοι κινούνται στο εκεί οδικό δίκτυο με οχήματα κατά κόρον κλεμμένα, χωρίς ασφάλεια, χωρίς άδειες ικανότητας οδηγήσεως, σε κατάσταση μέθης και γενικά χωρίς να σέβονται και να τηρούν τους στοιχειώδεις κανόνες του ΚΟΚ.

Επίσης δεν είναι λίγες και οι φορές που κάποιοι συνάνθρωποί μας, όταν έκαναν το «λάθος» να περάσουν πεζοί από την περιοχή, εδέχθησαν επιθέσεις από ομάδες αθιγγάνων, απρόκλητα και αναίτια, ενώ άλλες πάλι φορές αναγκάσθηκαν να δώσουν χρήματα σε όμοιες ομάδες, κατόπιν απειλών που εδέχθησαν για τη ζωή και τη σωματική τους ακεραιότητα.
«Δυστυχώς, έχοντας πλέον φθάσει σε απόγνωση, αναγκαζόμαστε να καταθέσουμε προς Υμάς την παρούσα, κοινοποιώντας την παράλληλα και σε όλους του αρμόδιους φορείς επιθυμώντας όχι κάποια προνομιακή μεταχείριση, αλλά απλά και μόνο να εφαρμοσθεί ο νόμος, ο οποίος ισχύει για όλους του πολίτες – κατοίκους της χώρας» τονίζουν μεταξύ άλλων στην μήνυσή τους οι επιχειρηματίες. Οι ίδιοι μιλούν και για τα πρωτόκολλα κατεδάφισης που αν και έχουν εκδοθεί δεν έχουν εκτελεστεί, τις εκατοντάδες φωτιές που έχουν προκληθεί στην περιοχή, τα έγγραφα της Πυροσβεστικής αλλά και του εισαγγελέα τα οποία ουδέποτε εφαρμόστηκαν από τους αρμοδίους και ζητούν απλά να τηρηθεί η νομοθεσία.

Πηγή : Rodiaki.gr http://www.rodiaki.gr
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου