Ρόδος: Άλυτο πρόβλημα το θέμα των Ρομά

Αναγνώστες:
Νομίζω πως λίγο πολύ όλοι γνωρίζουμε μια ιστορία με την συγκεκριμένη κοινωνική ομάδα...
που είτε είμασταν εμείς πρωταγωνιστές, είτε...
ακούσαμε από κάποια διήγηση. Το πρόβλημα πια είναι τεράστιο και δυστυχώς δεν γίνεται απολύτως τίποτα. 
Μόλις χθες 26/8 στην εφημερίδα ''Ροδιακή'' στη σελ.9 αναφέρθηκε το πιο πρόσφατο γεγονός που έπραξαν οι συγκεκριμένοι. Βεβαίως, θα πουν κάποιοι πως αυτο το γεγονός, το οποίο αναφορικά ήταν μια ληστεία, μπορεί να το έκανε ο οποιοσδήποτε. Νομίζω πως οι περισσότεροι θα συμφωνούσαμε σ΄αυτό. Το θέμα μας όμως είναι η ποσότητα αυτών των πράξεων. 
Αναφέρω τυπικά,για όσους ίσως δεν γνωρίζουν, μερικές ''εργασίες'' των συγκεκριμένων.
-Κάψιμο καλωδίων βάζοντας σε κίνδυνο σχεδόν τα πάντα,από την υγεία μας μέχρι περιουσίες. Πιστεύω να θυμάστε το τελευταίο μαγαζί που ξέκαναν. 
-Οδηγούν επικίνδυνα, αψηφώντας τα σήματα κυκλοφορίας βάζοντας σε κίνδυνο είτε αυτοκίνητα είτε πεζούς. 
-Στον καινούριο δρόμο που οδηγεί στη νέα μαρίνα, στο σημείο που βρίσκεται ο καταβλησμός τους, γίνεται απλά πανικός. Οι πέτρες στα διερχόμενα αυτοκίνητα πέφτουν βροχή τις βραδυνές ώρες προκειμένου να σταματήσει ο οδηγός και φυσικά να τον ληστέψουν.
-Μιλάμε για τουρισμό και φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν κι απ΄αυτο. Στην παλιά πόλη μεταμφιέζονται σε καλλιτέχνες του δρόμου και αποσπούν χρηματικά ποσά από ανίδεους τουρίστες και αν τύχει να κλέψουν και κανέναν περαστικό που δεν είναι ιδιαίτερα προσεχτικός δεν νομίζω να σας πειράζει.
-Τον τελευταίο χρόνο μάλιστα, συχνάζουν σε ένα ψιλικατζίδικο μιας γειτονιάς τις πόλης μας, στο οποίο κατά εναν περίεργο λόγο πίνουν, μεθούν και τσακώνονται με αποτέλεσμα την τελευταία φορά να την πληρώσουν μερικά από τα σταθμευμένα αυτοκίνητα της περιοχής.
Θα μπορούσα να περιγράφω παρόμοιες καταστάσεις για πάρα πολύ ακόμα.
Πάμε τώρα στον αντίλογο. Η αστυνομία όσες φορές κι αν ήρθε σε κάποια από τα παραπάνω γεγονότα είχε σχεδόν πάντα την ίδια παθητική στάση. ''Δεν μπορούμε να τους κάνουμε τίποτα'' ηταν χαρακτηριστικά η φράση ενός αστυνομικού σε εμένα προσωπικά. '' Να κλειδώνεται τις πόρτες και τα παράθυρα'' είναι άλλη μία φράση που λένε τα όργανα της τάξης. 
Για την πολιτεία δεν το συζητώ καν. Απλά ανύπαρκτη. Προστασία από πουθενά και για τίποτα. Κάθε λίγους μήνες υπάρχει μία συνέντευξη στις εφημερίδες υπενθυμίζοντάς μας οτι υπάρχει αυτο το πρόβλημα, για να μας πείσουν οτι μας σκέφτονται, λύσεις όμως δεν προτείνει κανείς. Αναρωτιέμαι πραγματικά γιατί οι νόμοι ισχύουν μόνο για εμάς και όχι για όλους. Αν κάποιος από εμάς έκανε έστω και μισή από τις παραπάνω πράξεις θα είχε σοβαρές κυρώσεις, ενώ τους Ρομά τους ενθαρρύνουμε να συνεχίζουν το αξιομνημόνευτο έργο τους.
Κλείνοντας, θα σας πω τι συμβαίνει σε τέτοιες καταστάσεις που είναι εκτός ελέγχου. Κάποια στιγμή, σε κάποιον από όλους εμάς, θα συμβεί κάτι πραγματικά τραγικό με τους συγκεκριμένους. Για παράδειγμα, εγώ τους βρήκα μέσα στο σπίτι μου μέρα μεσημέρι την ίδια ώρα που η γυναίκα μου και το παιδί μου κοιμόντουσαν στο μέσα δωμάτιο. Όταν ο άνθρωπος απειλείται οι πράξεις του δεν φιλτραρονται απο τη λογική. Για να αποφύγουμε λοιπόν τα χειρότερα, εκλιπαρώ την πολιτεία να κάνει κάτι άμεσα και αποτελεσματικά και εμάς τους πολίτες να μην γυρνάμε από την άλλη και να κλεινόμαστε στα σπίτια μας όταν φοβόμαστε.

Παράπονα Ρόδου
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου