“Σώοι και αβλαβείς” οι δύο Ροδίτες που επέβαιναν στο «Norman Atlantic»

Aίσιο τέλος είχε η περιπέτεια που έζησαν δύο Ροδίτες, που συγκαταλέγοντο μεταξύ των αγνοουμένων στο πλοίο Norman Atlantic....
Πρόκειται για τον 25χρονο Απόστολο Κλιάφα από τα Πλατάνια και τον 36χρονο Γιώργο Γέροντα από τον Αρχάγγελο, που βίωσαν την τραγωδία και βρίσκονται στο  πλοίο «San Giorgio», που χθες είχε προορισμό το λιμάνι του Μπρίντεζι.
Το πλοίο, το οποίο μεταφέρει συνολικά 180 επιβάτες, εκ των οποίων σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ναυτιλίας οι 81 είναι Έλληνες, επρόκειτο να φτάσει στο ιταλικό λιμάνι χθες το απόγευμα.
Ο 25χρονος είχε επικοινωνία με τον αδελφό του και με οικείους του τα ξημερώματα της Κυριακής και τους ενημέρωσε ότι έχασε τον φίλο του με τον οποίο ταξίδευε. Έκτοτε η επικοινωνία μαζί του δεν ήταν εφικτή, όπως και χθες έγραψε η «δ».
Ο αδελφός του Στέφανος μετέβη προχθές αεροπορικώς στην Αθήνα προκειμένου να ζητήσει τη συνδρομή του Υπουργείου Ναυτιλίας.
Αργά προχθές το βράδυ ενημέρωσε μέσω της προσωπικής του σελίδας στο Facebook ότι ο αδελφός του βρέθηκε και είναι καλά:
«Είμαι στο υπουργείο… κι ο αδερφός μου είναι μια χαρά… επίσημα… Καληνύχτα» ανήρτησε, δίνοντας τέλος στην αγωνία για την τύχη του Ροδίτη.
Ο 36χρονος από την άλλη ταξίδευε με τον 25χρονο με προορισμό τη Γερμανία. Σκοπός του ήταν να εγκατασταθεί στη Γερμανία και να αναζητήσει μια καλύτερη τύχη.
Το όνομά του δεν συμπεριλαμβανόταν στη λίστα των αγνοούμενων και προχθές το απόγευμα τηλεφώνησε σε οικείους του, ενημερώνοντάς τους ότι βρίσκεται σε αεροσκάφος που τον μεταφέρει σε ασφαλές σημείο. «Τη σκαπούλαρα», τους είπε.
Η αγωνία τελείωσε όταν και τα ονόματα των δύο Ροδιτών ανακοινώθηκαν στην 7η λίστα των διασωθέντων, που ανακοίνωσε το Υπουργείο Ναυτιλίας.
Οι φήμες που φέρουν κι άλλα άτομα από τη Ρόδο να βρίσκονται στο πλοίο δεν έχουν επιβεβαιωθεί.
Ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος, Νίκος Λαγκαδιανός, ανακοίνωσε ότι η λίστα με τους 95 διασωθέντες του Norman Atlantic, επίσημα διαβιβάστηκαν από τους πλοιάρχους των πλοίων «Saint Giorgio» και «Luigi Duran Den La Penne» στο ενιαίο κέντρο συντονισμού έρευνας και διάσωσης του αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, 81 εξ αυτών βρίσκονται ασφαλείς στο «San Giorgio» και 14 στο «Duran Den La Pena» που είχαν σπεύσει στην περιοχή για την επιχείρηση. Παράλληλα, 86 Έλληνες διασωθέντες έχουν ήδη αποβιβασθεί με ασφάλεια σε ελληνικό έδαφος.
Εκπρόσωπος της ΑΝΕΚ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τις λίστες επιβατών, τόνισε ότι παρά το γεγονός ότι έχουν δοθεί επίσημα από την εταιρεία στην ιταλική ακτοφυλακή εξακολουθεί να υπάρχει κομφούζιο με ευθύνη των ιταλικών αρχών.
Όπως τόνισε, παρά το γεγονός ότι η εταιρεία επικοινωνεί τηλεφωνικά με Έλληνες επιβάτες του Norman Atlantic στο πλοίο San Giorgio, οι ιταλικές αρχές δεν έχουν τα ονόματά τους στη λίστα. Πρόσθεσε επίσης ότι στο πλοίο βρίσκονται συνολικά περίπου 200 άτομα- επιβάτες του Norman Atlantic τους οποίους θα αποβίβασουν οι Ιταλοί σε κάποιο ιταλικό λιμάνι.
Οι συνθήκες για 185 ανθρώπους που διασώθηκαν από το φλεγόμενο πλοίο, παραμένουν όμως πάνω στο παραπλέον πολεμικό πλοίο San Giorgio επειδή συνεχίζονται οι έρευνες, ήταν απελπιστικές.
Όπως κατήγγειλαν Έλληνες διασωθέντες οι καταστάσεις που συνεχίζουν να βιώνουν στο ιταλικό πολεμικό πλοίο San Giorgio είναι τραγικές.
Ενώ οι Ιταλοί είπαν στους διασωθέντες επιβάτες που βρίσκονται στο ιταλικό πολεμικό ότι το πλοίο επρόκειτο να καταπλεύσει στο Μπρίντιζι, το ελικοπτεροφόρο παρέμεινε στην περιοχή των ερευνών για να ερευνήσει και αν εντοπίσει να περισυλλέξει κάποιους εκ των αγνοουμένων.
Οι διασωθέντες που ακόμη δεν έχουν μεταφερθεί στη στεριά, παραμένουν για περισσότερες από 50 ώρες στη θάλασσα.
Στο μεταξύ αναγνωρίστηκε ο δεύτερος Έλληνας νεκρός του Norman Atlantic. Πρόκειται για τον Κωνσταντίνο Κουφόπουλο από τη Μελίκη Ημαθίας, γεννηθέντα την 21.2.1957. Το πτώμα του άτυχου άνδρα βρέθηκε στη θάλασσα.
Το θρίλερ πάντως με το Norman Atlantic δεν έχει τέλος, καθώς επικρατεί ένα χάος με τον αριθμό και την ταυτότητα όχι μόνο των αγνοουμένων, αλλά ακόμα και των διασωθέντων!
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των ιταλικών αρχών, στο σκάφος “Norman Atlantic” επέβαιναν 475 άνθρωποι. Διασώθηκαν 425, δέκα βρέθηκαν νεκροί ενώ αγνούνται 40, εκ των οποίων οι 32 είναι Έλληνες υπήκοοι.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στους δέκα νεκρούς επιβάτες περιλαμβάνεται το όνομα δεύτερου Έλληνα υπηκόου. Πάντως η RAI νωρίτερα μετέδωσε ότι η λίστα επιβατών του Norman Atlantic φέρεται να είναι ανακριβής έως και πλαστή!
Το Norman Atlantic βρίσκεται κοντά στο νησί Σάσων, στην είσοδο του κόλπου της Αυλώνας. Δίπλα του βρίσκονται τέσσερα ρυμουλκά και ένα είναι δεμένο με το πλοίο προκειμένου αυτό να μην πέσει σε βραχονησίδα.
Λόγω των αντιφατικών πληροφοριών, με εντολή του αρχηγού του Λιμενικού Σώματος, έχει μεταβεί στην Ιταλία ανώτερος αξιωματικός του ΛΣ προκειμένου να υπάρξει διασταύρωση όλων των στοιχείων.
Παράλληλα, η Ελληνική Ακτοφυλακή έχει ήδη έτοιμες δύο εκπαιδευμένες ομάδες, αν ζητηθεί από την ιταλική κυβέρνηση, προκειμένου να συνδράμουν στο έργο διερεύνησης των χώρων του πλοίου για τυχόν αγνοούμενους.
Στην περιοχή των ερευνών παραμένει, με εντολή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια, η φρεγάτα «Ναβαρίνο» και το οργανικό της ελικόπτερο S-70 ενώ στην Κέρκυρα παραμένουν σε ετοιμότητα δύο ελικόπτερα ιδίου τύπου, δύο ελικόπτερα NH-90 και ένα ελικόπτερο AB-205. Στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου παραμένει τέλος και το πλοίο γενικής υποστήριξης «Άξιος».
Θρίλερ με τον Δούλη
Οι πληροφορίες που ανέφεραν ως θύμα τον Γ. Δούλη αλλάζουν άρδην, καθώς το συντονιστικό κέντρο της Ρώμης ανακοίνωσε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ότι το θύμα τελικά είναι αυτό που αναφερόταν.
Αιτία είναι ότι ο γιος του φερόμενου ως νεκρού δεν μπόρεσε να αναγνωρίσει σε κανένα από τα πέντε πτώματα τον πατέρα του, με αποτέλεσμα να παραμένει άγνωστη η ταυτότητα του πρώτου νεκρού από την τραγωδία στο φλεγόμενο πλοίο.
Η ΑΝΕΚ, με επίσημη ανακοίνωσή της, ανέφερε ότι τρία άτομα που φέρονταν ως επιβάτες στον κατάλογο επιβατών του “Norman Atlantic”, τελικώς δεν ταξίδεψαν, ενώ ένα άτομο (σύζυγος λοστρόμου) που δεν είχε καταγραφεί, διαπιστώθηκε ότι επέβαινε επί του πλοίου. Επιπροσθέτως, ένα μέλος του πληρώματος λόγω διανυκτέρευσης δεν επιβιβάστηκε στο πλοίο. Ως εκ τούτου σύμφωνα με τα παραπάνω στοιχεία ο αριθμός των επιβαινόντων, κατά τον απόπλου, ανερχόταν σε 475 άτομα εκ των οποίων 55 άτομα είναι πλήρωμα, οι οποίοι σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας είναι όλοι καλά στην υγεία τους.
Πολλοί είναι οι συγγενείς επιβατών που με αγωνία προσπαθούν να μάθουν αν οι δικοί τους άνθρωποι είναι καλά στην υγεία τους, αφού δεν μπορούν να βρουν τα ονόματά τους στις λίστες που έχουν δοθεί -μέχρι στιγμής- στη δημοσιότητα.
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου