Νεκρός 46χρονος από μετάλλαξη του ιού Η1Ν1 στο Νοσοκομείο Ρόδου – Τι λένε οι γιατροί

Νικήθηκε από μετάλλαξη του ιού Η1Ν1 46χρονος ο οποίος νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο της Ρόδου. ‘οπως έγινε γνωστό, ο 46χρονος διεκομίσθη πριν λίγες μέρες στο Νοσοκομείο με σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα ύστερα από γρίπη που αντιμετώπιζε...Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασής του διετάχθη η νοσηλεία του στη ΜΕΘ όπου νοσηλευόταν διασωληνωμένος τις τελευταίες ημέρες. Η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε ραγδαία, ο ασθενής παρουσίασε πολυοργανική ανεπάρκεια και απεβίωσε. Όπως αναφέρει ο γραμματέας του ΙΣΡ Ηλίας Τσέρκης, η σοβαρότητα της νόσου μπορεί να μην εξακριβωθεί από την αρχή ενώ η επιδείνωση της νόσου μπορεί να είναι ραγδαία… 
Στον ισότοπο των νοσοκομειακών γιατρών αναρτήθηκε το παρακάτω κείμενο:
Εμβολιασμός, ψυχραιμία, αποφυγή του συγχρωτισμού, τακτικό πλύσιμο των χεριών και άμεση προσφυγή στον γιατρό όταν ενταθούν τα συμπτώματα…Με την τακτική αυτή πρέπει να πορευτούμε το επόμενο δίμηνο, κατά τη διάρκεια του οποίου ο ιός της γρίπης θα πλήξει – όπως κάθε χρόνο – με ένταση τον ελληνικό πληθυσμό.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται αυξητική τάση στα κρούσματα.
Το κύμα εποχικής γρίπης αναμένεται να έχει διάρκεια περίπου τρεις μήνες και δεδομένο ότι έχουμε σχεδόν διανύσει τον πρώτο, τα δύσκολα θα κρατήσουν έως τα μέσα Μαρτίου.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι η γρίπη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, ιδιαίτερα σε άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.
Κατά την περυσινή περίοδο, κατεγράφησαν 329 σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης που είχαν νοσηλευθεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας και από αυτούς τους ασθενείς οι 145 έχασαν τελικά τη ζωή τους.

Στελέχη

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του επιστημονικού προσωπικού του ΚΕΕΛΠΝΟ, αναμένεται στην Ελλάδα η κυκλοφορία στελεχών γρίπης τύπου Α(Η3Ν2), Α (H1N1)pdm09 καθώς και στελεχών τύπου Β.
Το ΚΕΕΛΠΝΟ συνιστά:
Εμβολιασμό για την εποχική γρίπη στις ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού καθ’ όλη την διάρκεια του εφετινού κύματος γρίπης
Στη φετινή ενδημική περίοδο της γρίπης, ιδιαίτερη ανησυχία έχει προκαλέσει το γεγονός ότι το προεξάρχον στέλεχος που ευθύνεται, τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Αμερική, για την υψηλή νοσηρότητα της γρίπης είναι στέλεχος της γρίπης Α (H3N2), που εμφανίζει γενετικές διαφορές από το αντίστοιχο στέλεχος Α(Η3Ν2) που περιέχεται στο κυκλοφορούν εμβόλιο της εποχικής γρίπης.
Αυτό συνέβη διότι, το εποχικό εμβόλιο της γρίπης περιέχει στελέχη της γρίπης που αναμέναμε ότι θα επικρατήσουν φέτος στο βόρειο ημισφαίριο και όχι τον διαφοροποιημένο υπότυπο H3N2, που όλα τα δεδομένα δείχνουν ότι θα αποτελέσει σημαντικό αίτιο της φετινής γρίπης.
Ο υπότυπος αυτός απομονώνεται μέχρι στιγμής σχεδόν στα μισά επιβεβαιωμένα περιστατικά γρίπης στις Ευρωπαϊκές χώρες. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΚΕΕΛΠΝΟ, στην Ελλάδα αναμένεται η κυκλοφορία τόσο του στελέχους γρίπης Α(Η3Ν2), όπως επίσης του στελέχους Α (H1N1)pdm09 και του στελέχους τύπου Β.
Βέβαια, το εμβόλιο παραμένει το καλύτερο προληπτικό μέτρο για τη γρίπη, μιας καλύπτει για τα στελέχη Α(Η1Ν1)pdm09, τα στελέχη γρίπης τύπου Β και ενδεχομένως, μέσω της παραγωγής αντισωμάτων με διασταυρούμενη ανοσία, να προστατεύει από σοβαρή νόσο και επιπλοκές και από το διαφοροποιημένο στέλεχος Α(Η3Ν2).

Συνέχιση

Ως εκ τούτου, συνιστάται η συνέχιση του εμβολιασμού με το υπάρχον αντιγριπικό εμβόλιο καθ’ όλη τη διάρκεια του κύματος της εποχικής γρίπης για τις ομάδες αυξημένου κινδύνου, όπως είναι τα άτομα άνω των 60 ετών, παιδιά και ενήλικες με χρόνια νοσήματα, έγκυες και θηλάζουσες, άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, καθώς και όλοι οι κλειστοί πληθυσμοί σε φυλακές, ιδρύματα, σχολές και ειδικά σχολεία.
Από τη στιγμή διενέργειας του εμβολιασμού ως τη στιγμή που το εμβόλιο θα αρχίσει να παρέχει προστασία, μεσολαβεί ένα χρονικό διάστημα δύο περίπου βδομάδων, ενώ η ισχύς του εμβολίου παραμένει μόνο για την τρέχουσα ενδημική περίοδο.
Για άτομα υψηλού κινδύνου, όπως και για άτομα άνω των 65 ετών, είναι πιθανόν, για τη διατήρηση επαρκούς επιπέδου αντισωμάτων, να χρειαστεί επαναληπτική δόση, κατόπιν συνεννόησης με τον θεράποντα ιατρό.

Μετάλλαξη

Λόγω και της εμφάνισης του διαφοροποιημένου στελέχους γρίπης Α(Η3Ν2) το ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζει ότι είναι αναγκαία:
Η τήρηση των μέτρων υγιεινής των χεριών και αναπνευστικής υγιεινής (κάλυψη του βήχα και του φτερνίσματος).
Επισημαίνεται η ανάγκη οικειοθελούς απομόνωσης (από το σχολείο και την εργασία) για τα άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης για την αποφυγή μετάδοσης του ιού.
Η έγκαιρη χρήση των αντι – ϊικών φαρμάκων κατά της γρίπης με τις πρώτες εκδηλώσεις (μέσα σε 48 ώρες) κατά την κρίση των θεραπόντων ιατρών, ακόμη και χωρίς την εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.
Υπενθυμίζεται ότι η σωστή χρήση των αντιϊικών στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού και σε άτομα με σοβαρή νόσο προστατεύει από τις επιπλοκές.
Τα αντιϊικά φάρμακα κατά της γρίπης μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την πρόληψη της εμφάνισης συμπτωμάτων γρίπης, κατά τη κρίση του θεράποντα ιατρού και σύμφωνα με τις οδηγίες του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.
Υπενθυμίζεται ότι τα αντιϊικά φάρμακα χορηγούνται με απλή ιατρική συνταγή.
Η αναζήτηση ιατρικής συμβουλής σε περίπτωση παρατεταμένων ή σοβαρών συμπτωμάτων γρίπης ακόμη και σε άτομα που δεν ανήκουν σε ομάδα αυξημένου κινδύνου για σοβαρή γρίπη και επιπλοκές.
Λόγω επιστημονικών αναφορών για αυξημένη παθογένεια στελεχών γρίπης Α(Η3Ν2), καθώς και συσχέτισης του διαφοροποιημένου στελέχους με θανατηφόρα περιστατικά στις ΗΠΑ, οι ιατροί καλούνται να είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι για την έγκαιρη χορήγηση αντι-ϊικής θεραπείας στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού και σε άτομα με σοβαρή νόσο.

Ευπαθείς

Οι ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή νόσο και επιπλοκές από γρίπη παραμένουν οι ίδιες:
Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω. Παιδιά και ενήλικες που παρουσιάζουν έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω επιβαρυντικούς παράγοντες ή χρόνια νοσήματα:
  • Σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα.
  • Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες
  • Χρόνια νεφροπάθεια.
  • Καρδιακή νόσο με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές.
  • Ανοσοκαταστολή (κληρονομική ή επίκτητη εξαιτίας νοσήματος ή θεραπείας).
  • Μεταμόσχευση οργάνων
  • Δρεπανοκυτταρική νόσο (και άλλες αιμοσφαιρινοπάθειες).
  • Νευρομυϊκά νοσήματα.
  • Έγκυες γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας κύησης.
  • Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία, με δείκτη μάζας σώματος ≥ 40kgm/m2.
  • Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια (νόσος Kawasaki, ρευματοειδής αρθρίτιδα) για τον πιθανό κίνδυνο εμφάνισης συνδρόμου Reye μετά από γρίπη.
  • Άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με βρέφη κάτω των έξι μηνών ή φροντίζουν άτομα με υποκείμενο νόσημα, τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.
  • Οι κλειστοί πληθυσμοί (προσωπικό και εσωτερικοί σπουδαστές γυμνασίων – λυκείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, ειδικών σχολείων ή σχολών,τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων).
  • Εργαζόμενοι σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας (ιατρονοσηλευτικόπροσωπικό και λοιποί εργαζόμενοι με κλινικό έργο).
Τα τελευταία χρόνια, με την επανεμφάνιση του ενδεχόμενου πανδημικής γρίπης, η ευαισθητοποίηση τόσο της κοινότητας όσο και των γιατρών είναι αυξημένη.

Επιφυλακή

Η παγκόσμια επιφυλακή για την αποφυγή της πανδημικής γρίπης οδήγησε σε καλύτερη ενημέρωση του πληθυσμού και αυξημένη λήψη των ενδεδειγμένων προληπτικών, διαγνωστικών και θεραπευτικών μέτρων.
Θα πρέπει να γίνει συνείδηση ότι η γρίπη αποτελεί ένα σοβαρό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας που κάθε χρόνο με μικρότερη ή μεγαλύτερη ένταση θα μας απασχολεί. Εκατοντάδες ζωές χάνονται κάθε χρόνο, ενώ παράλληλα οι οικονομικές επιπτώσεις επιβαρύνουν τόσο το Σύστημα Υγείας της χώρας μας όσο και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.
Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα τουΚΕΕΛΠΝΟ.
http://www.drasisnews.gr/
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου