Κι άλλο σοβαρό περιστατικό στη Ρόδο από γρίπη! 52χρονος μεταφέρθηκε στην Κρήτη

Σε νοσοκομείο της Κρήτης μεταφέρθηκε χθες το πρωί ένας 52χρονος άνδρας που είχε νοσήσει πριν λίγες ημέρες από γρίπη...
Η κατάσταση της υγείας του 52χρονου παρά την αγωγή που του δόθηκε παρουσίασε μεγάλη επιδείνωση και έπρεπε να διασωληνωθεί.
Αυτό δεν κατέστη όμως δυνατό γιατί δεν υπήρχε κενό κρεβάτι στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου. Για το λόγο αυτό κρίθηκε αναγκαίο να μεταφερθεί με ελικόπτερο σε νοσοκομείο της Κρήτης προκειμένου να διασωληνωθεί.
«Ο 52χρονος παρουσίασε συμπτώματα οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (Rds) και χρειάστηκε να διασωληνωθεί. Δεν υπήρχε όμως διαθέσιμη κλίνη στη ΜΕΘ και κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του σε νοσοκομείο της Κρήτης. Αυτό είναι το δεύτερο βαρύ περιστατικό που είχαμε», δήλωσε στη «δ» ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών κ. Βασίλης Κινούς.
Να σημειωθεί πως το σύνδρομο της οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας των ενηλίκων χαρακτηρίζεται από αναπνευστικά προβλήματα , μειωμένη μεταφορά οξυγόνου στους περιφερικούς ιστούς, διάχυτες ακτινολογικές διηθήσεις και ελαττωμένη πνευμονική διατασιμότητα (pulmonary compliance). Μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία του εκάστοτε ασθενούς.
Ο κ. Βασίλης Κινούς δήλωσε πως ενδέχεται τις επόμενες ημέρες να σημειωθεί αύξηση των κρουσμάτων γρίπης.
Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η εποχική γρίπη θα ταλαιπωρήσει τον πληθυσμό για περίπου τρεις μήνες.
Φέτος, ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι έχει εμφανιστεί στέλεχος του ιού, το οποίο δεν καλύπτεται από το αντιγριπικό εμβόλιο και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές.
Σύμφωνα με τους γιατρούς όμως, ο εμβολιασμός παραμένει το καλύτερο προληπτικό μέτρο για τη γρίπη, κυρίως για τις ομάδες υψηλού κινδύνου στις οποίες και συνιστάται ιδιαίτερη προσοχή.
«Όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί καλό θα ήταν να το κάνουν αφού συμβουλευτούν και το γιατρό τους, ενώ όσοι έχουν κάνει αντιγριπικό εμβόλιο πιθανόν να χρειαστούν τώρα επαναληπτική δόση. Στο επόμενο χρονικό διάστημα χρειάζεται μεγάλη προσοχή γιατί μπορεί να αυξηθούν τα κρούσματα γρίπης. Πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή στις ευπαθείς ομάδες. Οποιος έχει πάνω από μια ημέρα πολύ υψηλό πυρετό, που δεν υποχωρεί, θα πρέπει να απευθύνεται στο γιατρό του. Επίσης, όταν οι ασθενείς παρουσιάζουν αναπνευστικά προβλήματα που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν, θα πρέπει άμεσα να μεταφέρονται στο νοσοκομείο», δήλωσε ο κ. Βασίλης Κινούς.
Από τις επιπλοκές της γρίπης κινδυνεύουν περισσότερο:
-Άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω.
-Όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη ή άλλο χρόνιο μεταβολικό νόσημα, άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, χρόνια νεφροπάθεια, καρδιακά νοσήματα, νευρομυϊκές παθήσεις, αναιμίες.
-Όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων ή βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή για άλλους λόγους.
– Εγκυες
-Άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία
-Παιδιά που παίρνουν ασπιρίνη μακροχρόνια
-Άτομα που φροντίζουν βρέφη κάτω των 6 μηνών
-Εργαζόμενοι σε υπηρεσίες υγείας
– Οι κλειστοί πληθυσμοί (εσωτερικοί σπουδαστές, τρόφιμοι και προσωπικό ιδρυμάτων κ.ά.).
«Θα πρέπει επίσης να γίνεται και σωστή χρήση των αντιϊικών στις κλινικές ομάδες αυξημένου κινδύνου του πληθυσμού», δήλωσε ο κ. Βασίλης Κινούς.
Τα κενά στις
θέσεις των ιατρών
Συνεχίζονται στο μεταξύ οι προσπάθειες για την κάλυψη των κενών στις θέσεις των ιατρών.
«Έχουν προκηρυχθεί δύο θέσεις αναισθησιολόγων, μια παθολόγου και μια αγγειοχειρουργού. Περιμένουμε να δούμε αν θα εκδηλωθεί ενδιαφέρον από συναδέλφους ιατρούς», δήλωσε ο κ. Βασίλης Κινούς και πρόσθεσε πως δεν μπορεί το νοσοκομείο της Ρόδου να συνεχίσει να λειτουργεί μόνο με τρεις αναισθησιολόγους.
«Το νοσοκομείο της Ρόδου λειτουργεί μόνο με τρεις αναισθησιολόγους και αυτό είναι άκρως επικίνδυνο γιατί δεν καλύπτονται οι εφημερίες και για τα τακτικά περιστατικά. Ήδη δημιουργούνται κενά. Μακάρι να εκδηλωθεί ενδιαφέρουν και να καλυφθούν οι θέσεις», δήλωσε ο κ. Βασίλης Κινούς.
Σε ερώτηση αν υπάρχουν ελλείψεις σε υγειονομικά υλικά ο κ. Βασίλης Κινούς δήλωσε πως είναι νωρίς για να προκύψουν προβλήματα.
«Έχει ξεκινήσει η νέα χρονιά, δόθηκαν τα απαραίτητα κονδύλια και δεν υπάρχουν ιδιαίτερες ελλείψεις. Είναι νωρίς ακόμη για να δημιουργηθούν προβλήματα», δήλωσε ο κ. Β. Κινούς.
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου