Βίντεο: Η ναυαρχίδα του λιμενικού σώματος στη Ρόδο

Τη Ρόδο επισκέφθηκε η ναυαρχίδα του λιμενικού σώματος, το περιπολικό σκάφος ανοιχτής θαλάσσης «Γαύδος» το οποίο βρέθηκε στο νησί μας στο πλαίσιο της επιχειρησιακής του δραστηριότητας...

Πρόκειται για το πιο σύγχρονο σκάφος που διαθέτει σήμερα η χώρα μας στον τομέα της έρευνας και διάσωσης  το οποίο εντάχθηκε στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του λιμενικού σώματος το Δεκέμβριο του 2015.

Αποστολή του είναι η θαλάσσια αστυνόμευση, καθώς και η έρευνα και η διάσωση εντός των ελληνικών – ευρωπαϊκών χωρικών υδάτων. Βάση των επιχειρήσεων του σκάφους είναι η περιοχή του ανατολικού Αιγαίου και ειδικά τα νησιά της Δωδεκανήσου.http://www.rodiaki.gr/
Το σκάφος «Γαύδος», το οποίο ναυπηγήθηκε στα ολλανδικά ναυπηγεία της εταιρίας «Damen» παραγγέλθηκε προ διετίας, συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Εξωτερικών Συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με περίπου 82,5%, ενώ το υπόλοιπο ποσό αποτελεί εθνική συμμετοχή.

Το συνολικό κόστος ναυπήγησης του περιπολικού ανήλθε σε περίπου 29 εκατομμύρια ευρώ. Το «Γαύδος» είναι ένα σύγχρονο ταχύπλοο σκάφος με 27 άτομα πλήρωμα, μήκος 57,52 μέτρα, πλάτος 9,55 μέτρα και μέγιστη ταχύτητα 32 κόμβων. Φέρει τα διακριτικά «ΛΣ 090»

Η εμβέλεια του πλοίου, με μέγιστη ταχύτητα φτάνει τα 1.000 ναυτικά μίλια και η αυτονομία του, τις 21 ημέρες.
Το πλοίο είναι εξοπλισμένο με δύο λέμβους εκ των οποίων η μία βρίσκεται σε μια κλίνη στην πρύμνη του σκάφους έτοιμη για την πραγματοποίηση αποστολής έρευνας και διάσωσης ή νηοψίας.

Το DAMEN STAN PATROL 5509 έχει δυνατότητα διατήρησης πλεύσης υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες, η γάστρα του είναι κατασκευασμένη από χάλυβα, η υπερκατασκευή του από κράματα αλουμινίου, ενώ οι ναυπηγικές γραμμές της έχουν βελτιστοποιηθεί για υψηλή απόδοση με την ειδικά σχεδιασμένη πλώρη τύπου AxeBow (πέλεκυ).

Το σκάφος δεν διαθέτει οπλισμό μπορεί όμως να λάβει μια τηλεχειριζόμενη πλατφόρμα οπλισμού στην πλώρη όπου υπάρχει και η κατάλληλη υποδομή
Το Π.Α.Θ. 090 «ΓΑΥΔΟΣ» κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά στις 26 Οκτωβρίου του 2015 και έκτοτε συμμετέχει σε αποστολές έρευνας και διάσωσης μεταναστών/προσφύγων.

Η ένταξή του στο ΛΣ ενισχύει την κεντρική στόχευση της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και την ισχυροποίηση της φύλαξης των συνόρων της Ελλάδος και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με τις διεθνείς και ευρωπαϊκές συμβάσεις.

H αποστολή του συγκεκριμένου σκάφους από το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος στην ευαίσθητη περιοχή της Δωδεκανήσου και ειδικά του Καστελλορίζου αποτελεί όπως δείχνουν τα πράγματα μία σωστή επιλογή που προκαλεί ικανοποίηση και στην τοπική κοινωνία.

Share on Google Plus

About Ποσειδωνία Ρόδος

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου