Ρόδος: Τσιγγάνοι επιτέθηκαν και τραυμάτισαν δύο πυροσβέστες που πήγαν να σβήσουν φωτιά

Τους... αθίγγανους με τα μάτια τους είδαν δύο πυροσβέστες στη Ρόδο, όταν πήγαν σήμερα το απόγευμα να σβήσουν φωτιά σε ξερά χόρτα  που βρίσκονταν σε εξέλιξη, στον πρόχειρο καταυλισμό που είχαν στήσει στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων κοντά στο υδραγωγείο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσαν στη ΡΟΔΙΑΚΗ αυτόπτες μάρτυρες, ήταν λίγο μετά τις 5 το απόγευμα, όταν η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ρόδου δέχθηκε κλήση για φωτιά που βρίσκονταν σε εξέλιξη στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων.
Στο σημείο έσπευσε όχημα της ΠΥΡ Ρόδου με τρεις άνδρες οι οποίοι ξεκίνησαν αμέσως το έργο της κατάσβεσης. Για άγνωστους λόγους, ομάδα των αθίγγανων που ήταν στο σημείο, επιτέθηκε και χτύπησε τους πυροσβέστες την ώρα που έσβηναν τη φωτιά, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν οι δύο από αυτούς, ηλικίας 33 και 31 ετών! Μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο για την παροχή πρώτων βοηθειών.
Αμέσως, ειδοποίησαν το κέντρο της υπηρεσίας τους, ενώ στο σημείο κλήθηκαν και έφθασε ισχυρή αστυνομική δύναμη, προκειμένου να εντοπίσει και να συλλάβει τους δράστες.
Το περιστατικό δεν είναι το μοναδικό, Πολλές φορές οι Πυροσβέστες που σπεύδουν να σβήσουν φωτιές, έχουν δεχθεί επιθέσεις από ομάδες των ΡΟΜΑ που βρίσκονται στους καταυλισμούς. Σε όλες σχεδόν τις επιχειρήσεις (οι οποίες είναι συχνές πυκνές) το κλιμάκιο των πυροσβεστών συνοδεύουν και αστυνομικοί. Αυτή τη φορά, πιθανόν επειδή δεν γνώριζαν οι Πυροσβέστες ότι στο σημείο υπήρχαν αθίγγανοι, δεν κλήθηκε η αστυνομία.
Η έρευνα βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ έχει ενημερωθεί και ο αρμόδιος εισαγγελέας υπηρεσίας Ρόδου.
ΤΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕ Η ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε απόψε λίγο μετά τις 9 το βράδυ η Πυροσβεστική Υπηρεσία αναφέρει για το περιστατικό:
"Την 3/5/2016 και ώρα 16.25΄ η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ρόδου κλήθηκε  για κατάσβεση πυρκαγιάς στην συνοικία των Αγίων Αποστόλων Ρόδου, στο σημείο που υπήρχε παλαιά  καταυλισμός των ρομά. Στο συμβάν επενέβη  πυρ/κό όχημα με διμελές πλήρωμα, το οποίο όταν έφθασε στον τόπο του συμβάντος διαπίστωσε ότι υπήρχαν συσσωρευμένες ξύλινες παλέτες και άλλα υλικά που καιγόντουσαν και ότι η φωτιά ήταν σε σημείο επικίνδυνο  να εξαπλωθεί σε ξηρά χόρτα, θάμνους και εν συνεχεία σε παρακείμενη δασική έκταση. Είναι πάγια τακτική της Υπηρεσίας να ζητείται η συνδρομή περιπολικού της ΕΛ.ΑΣ. σε ανάλογα συμβάντα στον γνωστό καταυλισμό των ρομά στην περιοχή του Κορακόνερου αλλά επειδή ο καταυλισμός των Αγίων Αποστόλων θεωρείται εγκαταλειμμένος  και επειδή την ώρα εκείνη ήταν μόνο ένας ρομά στο σημείο, οι πυροσβέστες επιχείρησαν να σβήσουν την φωτιά. Τότε, σε ελάχιστο χρόνο από την γύρω περιοχή συγκεντρώθηκε πλήθος από 15 περίπου ρομά και άρχισαν να βρίζουν και να δέρνουν ομαδικά τους πυροσβέστες. Το αποτέλεσμα ήταν να εκδιωχθούν κακήν κακώς οι πυροσβέστες από το σημείο και αφού ενημέρωσαν την Διοίκηση, επέστρεψαν στην Υπηρεσία. Κατόπιν, επειδή σε όλο το σώμα είχαν μώλωπες και εμφανή σημάδια ξυλοδαρμού μεταφέρθηκαν με βοηθητικό υπηρεσιακό όχημα στο Γ.Ν. Νοσοκομείο Ρόδου για τις Πρώτες Βοήθειες."
ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ
Σε ανακοίνωσή τους οι εκπρόσωποι του συνδικαλιστικού σωματείου των Πυροσβεστών αναφέρουν για το περιστατικό:
"Η Ένωσή μας καταδικάζει απερίφραστα τον ξυλοδαρμό των δύο συναδέλφων μας που κλήθηκαν για κατάσβεση πυρκαγιάς στην περιοχή του υδραγωγείου στους Αγίους Αποστόλους στην πόλη της Ρόδου. Συγκεκριμένα σήμερα 03/05/2016 και περί Ω/16:25' πυροσβεστικό όχημα με δύο άνδρες πλήρωμα κλήθηκε και μετέβη για κατάσβεση πυρκαγιάς στη συνοικία Αγίων Αποστόλων Ρόδου σε σημείο που υπήρχε παλαιότερα καταυλισμός των Ρομά. Με την άφιξή του το πλήρωμα διαπίστωσε πυρκαγιά σε συσσωρευμένες ξύλινες παλέτες και σε σημείο επικίνδυνο να εξαπλωθεί σε ξηρά χόρτα και σε παρακείμενο δάσος. Στην προσπάθειά τους να σβήσουν την πυρκαγιά συγκεντρώθηκε πλήθος δεκαπέντε περίπου Ρομά οι οποίοι άρχισαν να εξυβρίζουν και να ασκούν σωματική βία σε αυτούς. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκδιωχθούν οι συνάδελφοι από το σημείο και αφού επέστρεψαν στην Υπηρεσία τους, μεταφέρθηκαν με βοηθητικό υπηρεσιακό όχημα στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου για προληπτικό έλεγχο λόγω του ότι έφεραν εμφανή σημάδια ξυλοδαρμού.
Οι αντιξοότητες που υφίστανται οι υπάλληλοι της Π.Υ. Ρόδου όταν κληθούν και επεμβαίνουν για πυρκαγιά σε καταυλισμούς Ρομά, είτε στην περιοχή Καρακόνερο είτε στην περιοχή των Αγίων Αποστόλων, έχουν ως αποτέλεσμα να κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα. Σήμερα με αυτό που έγινε το ποτήρι ξεχείλισε, πολλές φορές στο παρελθόν είχαμε προειδοποιήσει για τους κινδύνους που εγκυμονούν όχι μόνο στους πυροσβεστικούς υπαλλήλους αλλά και στα οχήματα, που τις περισσότερες φορές επιστρέφουν με φθορές από πέτρες από τα σημεία των καταυλισμών.
Κρούουμε των κώδωνα του κινδύνου στους αρμόδιους φορείς Εισαγγελία Ρόδου, Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Δήμο Ροδίων και τους καλούμε επιτέλους να δώσουν λύση σε αυτό το σοβαρό χρόνιο θέμα που απασχολεί όχι μόνο την Υπηρεσία μας αλλά ολόκληρη την κοινωνία γενικότερα.
Αυτή τη φορά είχαμε ευτυχώς να αντιμετωπίσουμε μόνο σωματικές κακώσεις των συναδέλφων μας. Την επόμενη φορά θα είμαστε τόσο τυχεροί ;
Ευχόμαστε στους δύο συναδέλφους μας ταχεία ανάρρωση και τους περιμένουμε να επιστρέψουν σύντομα στην Υπηρεσία τους υγιείς."

Ο Γεν. Γραμματέας                                                                                                 Ο Πρόεδρος
Δημητρακόπουλος  Ιωάννης                                                                                     ΧατζηκυριάκοςΙωάννης

Οι φωτογραφίες του Αργύρη Μαντικού, που φανερώνουν τα χτυπήματα που δέχθηκαν οι πυροσβέστες, είναι ενδεικτικές... http://www.rodiaki.gr/
Share on Google Plus

About Ποσειδωνία Ρόδος

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου