Τριτοκοσμικές καταστάσεις στο νησί από την έλλειψη νερού!

Σε μείζον θέμα για όλο το νησί εξελίσσεται πλέον η λειψυδρία, η οποία απειλεί ακόμα και την συνοχή της πλειοψηφίας, αφού η μια δημοτική κοινότητα μετά την άλλη ξεμένει από νερό και η μόνιμη δικαιολογία που επικαλείται η ΔΕΑΥΡ, είναι η υπερκατανάλωση!

Η πραγματικότητα είναι ότι τα αποθέματα του νερού στερεύουν και ο Αύγουστος φαντάζει εφιαλτικός αν δεν βρει άμεση λύση η ΔΕΥΑΡ είτε με νέες γεωτρήσεις είτε, για να κερδίσει χρόνο, να γεμίσει άμεσα με νερό δεξαμενές που έχουν «στεγνώσει».
Το πρόβλημα από την μία άκρη του νησιού ως την άλλη εντείνεται μέρα με την ημέρα και η κατάσταση πλέον θυμίζει άλλες εποχές, τότε που οι υδροφόρες ήταν απαραίτητες για την υδροδότηση των χωριών, με τον κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα ο τουρισμός. Τα παράπονα πέφτουν βροχή αλλά δυστυχώς η κατάσταση δεν βελτιώνεται.
Ξεσηκωμός
 στους Πεύκους
Δεν πρόλαβε να περάσει ένα 24ωρο από το ρεπορτάζ της «δημοκρατικής» για τους Πεύκους και η περιοχή έμεινε ξανά από νερό για ώρες, με τα πράγματα πλέον να είναι οριακά. Αγανακτισμένοι τουρίστες συνωστίζονται στις ρεσεψιόν των ξενοδοχείων ζητώντας πίσω τα χρήματά τους και την άμεση μεταφορά τους σε άλλα ξενοδοχεία, οι υπάλληλοι και οι ιδιοκτήτες βρίσκονται υπόλογοι χωρίς να φταίνε και χωρίς να μπορούν να κάνουν τίποτα και η ΔΕΥΑΡ επικαλείται την υπερκατανάλωση χωρίς να δίνει λύση. Οι ξενοδόχοι και οι επαγγελματίες της περιοχής ζητούν από την ΔΕΥΑΡ να κάνει τα αδύνατα δυνατά να δώσει λύση, πριν τιναχθεί ο τουρισμός στον αέρα, θέτοντας παράλληλα και μία άλλη παράμετρο. Όπως λένε, από την εφαρμογή του ενιαίου τιμολογίου της ΔΕΥΑΡ καλούνται να πληρώνουν 80% επιπλέον για έργα και 50% επιπλέον για τον ΒΙΟΚΑ, εκτινάσσοντας στα ύψη τους λογαριασμούς, την ίδια στιγμή που οι επισκέπτες της περιοχής δεν μπορούν να κάνουν μπάνιο ούτε να χρησιμοποιήσουν την τουαλέτα! Οι ξενοδόχοι μιλούν για τριτοκοσμικές καταστάσεις, ξεκαθαρίζοντας ότι η δικαιολογία της υπερκατανάλωσης δεν ευσταθεί και απαιτούν λύσεις εδώ και τώρα. «Οι πελάτες μας, ζητούν αποζημιώσεις για την ταλαιπωρία τους και έχουν δίκιο. Τις αποζημιώσεις όμως δεν πρέπει να τις ζητούν από εμάς, αλλά από την ΔΕΥΑΡ που φέρει ακέραια την ευθύνη γι αυτό που συμβαίνει στους Πεύκους και απειλεί να τινάξει στον αέρα την σεζόν».
Στα όριά τους οι Αφαντενοί – Τ. Σπανός: απαιτείται πολιτική απόφαση τώρα
Προκειμένου να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες των Κολυμπίων, μεγάλος όγκος νερού κατευθύνεται εκεί από τα Αφάντου, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται πρόβλημα στις περιοχές που βρίσκονται στα υψηλότερα σημεία αλλά και το πότισμα των καλλιεργειών να γίνεται με το σταγονόμετρο. Ο δημοτικός σύμβουλος και μέλος του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΡ κ. Τάσος Σπανός, που ζει και δραστηριοποιείται επαγγελματικά στην περιοχή και γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα, κατέθεσε στο δημοτικό συμβούλιο, μία πρόταση για άμεση λύση του προβλήματος της υδροδότησης των Κολυμπίων η οποία ταυτόχρονα όμως θα λύσει και το πρόβλημα υδροδότησης στα Αφάντου.
Μιλώντας προς την «δ», έκανε λόγο για ρεαλιστική και άμεσα εφαρμόσιμη λύση ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω ταλαιπωρία των κατοίκων αλλά και των επισκεπτών της περιοχής. «Είναι αδιανόητο να περνά ο αγωγός του Φράγματος του Γαδουρά, μέσα από τα διοικητικά όρια του Δήμου μας, έξω από το Ιδρυμα των Κολυμπίων όπου απέναντι υπάρχει μια δεξαμενή νερού και για 450 μέτρα σωλήνα, να μην μας δίνεται η δυνατότητα να συνδεθούμε. Με τον τρόπο αυτό θα λυνόταν αυτόματα το πρόβλημα των Κολυμπίων και άρα, το νερό αυτό που σήμερα φεύγει από τα Αφάντου για να υδροδοτηθούν τα Κολύμπια, θα έμενε στην περιοχή και θα καλύπτονταν στο έπακρο οι ανάγκες. Θα πρέπει ο δήμαρχος Ρόδου και ο περιφερειάρχης να συνεργαστούν ώστε να βρεθεί τρόπος να υδροδοτηθεί η περιοχή των Κολυμπίων από το Φράγμα Γαδουρά, διαφορετικά θα ξεσηκωθούν οι Αφαντενοί. Εξάλλου το έργο για το Φράγμα του Γαδουρά έχει τίτλο “Υδροδότηση νήσου Ρόδου” και όχι υδροδότηση πόλεως Ρόδου. Δεν μπορούμε να περιμένουμε την Β΄φάση όποτε αυτή γίνει και όποτε ολοκληρωθεί για να πάρει νερό η περιοχή. Απαιτείται πολιτική απόφαση και περιμένουμε να ληφθεί άμεσα», λέει ο κ. Σπανός, ο οποίος κατέθεσε την ίδια πρόταση και στο συμβούλιο της ΔΕΥΑΡ. Όπως λένε, οι καλά γνωρίζοντες, η συγκεκριμένη πρόταση είναι η μόνη που θα δώσει λύση στο πρόβλημα της περιοχής, το οποίο εντείνεται χρόνο με τον χρόνο.
Επίσης στις δημοτικές κοινότητες Λαέρμων και Αγίου Ισιδώρου έχει σημάνει συναγερμός καθώς εκτιμάται ότι είναι θέμα χρόνου να ξεμείνουν από νερό.
Η λιμνοδεξαμενή 
του Σκολωνίτη
Την ώρα που οι δημοτικές κοινότητες Γενναδίου και Λαχανιάς καλύπτουν τις ανάγκες τους με το σταγονόμετρο, η λιμνοδεξαμενή του Σκολωνίτη, η οποία είναι γεμάτη, παραμένει ανεκμετάλλευτη και χρησιμοποιείται πόσιμο νερό για την κάλυψη των αναγκών της άρδευσης! Η λιμνομεξαμενή παραμένει ανενεργή εδώ και αρκετά χρόνια, καθώς απαιτούνται εργασίες για την αντικατάσταση του δικτύου και είναι απορίας άξιον, πώς τόσο καιρό δεν έχουν ξεκινήσει οι απαιτούμενες εργασίες ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της ευρύτερης περιοχής για άρδευση από την λιμνοδεξαμενή αντί να χρησιμοποιείται πόσιμο νερό. Οι κάτοικοι της περιοχής, ζητούν να δρομολογηθούν άμεσα οι εργασίες για να μπορούν να χρησιμοποιήσουν το νερό της λιμνοδεξαμενής στις καλλιέργειές τους και να μην σπαταλιέται το πόσιμο νερό.
Ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας της Λαχανιάς, καταβάλλει προσπάθειες για τη λειτουργία της λιμνοδεξαμενής, όμως μέχρι στιγμής δεν βρίσκει καμία ανταπόκριση.
Χάνεται πολύτιμο νερό από το Φράγμα 
της Απολακκιάς
Η αποκατάσταση του δημοτικού δικτύου άρδευσης Απολακκιάς, το οποίο καταστράφηκε από την πυρκαγιά της 18ης Ιουνίου 2016 έχει ολοκληρωθεί σε ένα μεγάλο ποσοστό. Όμως, χάνεται πολύτιμο νερό από το Φράγμα Απολακκιάς, λόγω των ζημιών που έχει υποστεί το δίκτυο δικαιοδοσίας του ΤΟΕΒ (Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων) από την πυρκαγιά και δεν έχει διατεθεί μέχρι στιγμής ούτε ένα ευρώ για την αποκατάστασή τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας Απολακκιάς κ. Στάθη Διαμαντή που μίλησε στην «δ», μπορεί με την αποκατάσταση του δικτύου άρδευσης να γίνεται χωρίς πρόβλημα πλέον το πότισμα των καλλιεργειών της περιοχής, όμως την ίδια ώρα χάνονται μεγάλες ποσότητες νερού από το Φράγμα εξαιτίας των ζημιών του δικτύου δικαιοδοσίας του ΤΟΕΒ, ο οποίος ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και μέχρι στιγμής δεν έχει ενδιαφερθεί κανείς για καταγραφή των ζημιών και την επιδιόρθωσή τους.
Τα σοβαρότερα προβλήματα υδροδότησης, αντιμετωπίζουν οι δημοτικές κοινότητες Αφάντου, Λίνδου, Νότιας Ρόδου και Αταβύρου με τις προοπτικές ενόψει του Αυγούστου που η ζήτηση για νερό θα αυξηθεί κατακόρυφα, να είναι δυσοίωνες.
Σημ.:  Θυμίζουμε ότι σε ανύποπτο χρόνο η «δ» είχε απευθυνθεί δημοσίως προς τον δήμαρχο, τονίζοντας την ανάγκη να προβεί  σε άμεσες διοικητικές αλλαγές στην ΔΕΥΑΡ, γιατί, αλλιώς θα μας περιμένουν πολύ δύσκολες ημέρες.
Ομως, ο δήμαρχος, «αγρόν ηγόρασεν».


 Πηγή:www.dimokratiki.gr
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου