Ξεμένει από νερό σχεδόν κάθε απόγευμα ο οικισμός των Πεύκων..Σε... περιπολίες υδραυλικών έχει προχωρήσει η ΔΕΥΑΡ για τα προβλήματα σε όλο το νησί

Ζήτημα με την υδροδότηση ακόμη μιας περιοχής της Ρόδου και συγκεκριμένα των Πευκών, προέκυψε την τελευταία εβδομάδα, επαναφέροντας στο προσκήνιο..
τους προβληματισμούς, τις ανησυχίες και τους φόβους για το τι πρόκειται να ακολουθήσει τον Αύγουστο, τον μήνα όπου παραδοσιακά «βουλιάζει» από τουρισμό το νησί μας.
Πιο συγκεκριμένα τις τελευταίες ημέρες, κάθε απόγευμα, περίπου από τις 5 έως και τις 9 το βράδυ, ο παραθεριστικός οικισμός της Λίνδου ξεμένει από νερό, γεγονός που σήμανε και πάλι συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΔΕΥΑΡ, ενώ δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες, ξενοδόχοι και καταστηματάρχες της περιοχής, που βρίσκονται στα πρόθυμα… νευρικής κρίσεως, αφού ουσιαστικά με τις διακυμάνσεις της τουριστικής περιόδου περιμένουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, για να βγάλουν τουλάχιστον τα… σπασμένα!
Σύμφωνα με τους επιχειρηματίες των Πευκών, ναι μεν είναι εποχή που υπάρχουν μεγάλες πληρότητες στα ξενοδοχεία, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία, καθώς συμβαίνει κάθε χρόνο και δεν πρόκειται για κάποιο πρωτόγνωρο γεγονός που να διαφοροποιεί φέτος την κατάσταση.
Παράλληλα όπως επισημαίνουν, αποτελεί υποχρέωση της ΔΕΥΑΡ προς τους πελάτες της, τους ξενοδόχους και τους καταστηματάρχες δηλαδή, να φροντίζει ώστε να υπάρχει επάρκεια νερού σε ένα νησί που φιλοδοξεί να συγκαταλέγεται μεταξύ των ναυαρχίδων του ελληνικού τουρισμού.
Από την άλλη πλευρά πάντως, στελέχη της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης υποστήριζαν χθες για μια ακόμη φορά, ότι το ζήτημα της υπερκατανάλωσης του νερού, σε συνδυασμό με την φετινή ανομβρία στο νησί που δεν θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί, δημιουργεί τα συγκεκριμένα προβλήματα υδροδότησης σε ώρες αιχμής.
Σε ό,τι δε αφορά στα καταλύματα των Πεύκων, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα ξενοδοχεία που είναι συνδεδεμένα στο τέρμα του δικτύου ύδρευσης και άρα απέχουν μεγαλύτερη απόσταση από αυτό, καθώς το δίκτυο στην συγκεκριμένη περιοχή δεν είναι κυκλικό.
Η δεύτερη δεξαμενή
Εξάλλου δεν ήταν λίγοι οι κάτοικοι της περιοχής που γνωρίζουν την ύπαρξη και δεύτερης δεξαμενής στους Πεύκους, η οποία παραμένει ανενεργή και την οποία πρότειναν να λειτουργήσει ξανά, υποβοηθητικά, ώστε να βελτιωθεί η κατάσταση. Σύμφωνα όμως με ανθρώπους της ΔΕΥΑΡ, η συγκεκριμένη δεξαμενή έχει «αποστρατευθεί» καθώς είναι υφάλμυρη. Με λίγα λόγια όπως υπογράμμιζαν χαρακτηριστικά «το νερό από την συγκεκριμένη δεξαμενή δεν πίνεται και δεν πρόκειται να δηλητηριάσουμε τον κόσμο».
Περιπολίες από τους υδραυλικούς της ΔΕΥΑΡ!
Ωστόσο φαίνεται πως το… πάθημα με την έλλειψη νερού σε πολλές περιοχές της Ρόδου, μόλις από τις πρώτες ημέρες της καλοκαιρινής περιόδου, ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά των στελεχών της ΔΕΥΑΡ. «Πλέον κανένας υδραυλικός της ΔΕΥΑΡ δεν κοιμάται τα βράδια», υποστήριξε χθες μιλώντας στην «Ροδιακή» στέλεχος της επιχείρησης. «Όλοι κάνουν περιπολίες ανά περιοχή, για να ελέγχουν την επάρκεια του νερού και αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Επίσης βρίσκονται μπροστά σε υπολογιστές όπου υπάρχουν ενδείξεις σε πραγματικό χρόνο για την κατανάλωση του νερού», κατέληξε.
Είναι δε χαρακτηριστικό ότι στην περίπτωση των Πεύκων, όλες τις προηγούμενες ημέρες πραγματοποιήθηκαν αυτοψίες και μετρήσεις, ακόμη και από την εταιρεία που έχει τοποθετήσει τα αυτόματα συστήματα ελέγχου στις δεξαμενές, χωρίς να εντοπιστεί κάποιο πρόβλημα, πέρα από την υπερκατανάλωση.
Εντούτοις για να σιγουρευτούν στην ΔΕΥΑΡ ότι δεν υφίσταται κάποιο άλλο πρόβλημα, χθες το βράδυ επρόκειτο να στείλουν υδραυλικούς της Επιχείρησης στην περιοχή για… διανυκτέρευση, έτσι ώστε να παρατηρήσουν τις νυχτερινές ώρες την κατανάλωση, τις δεξαμενές ύδρευσης και οτιδήποτε άλλο μπορεί να τους φανεί χρήσιμο για να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα που θα συντελέσει στο να διορθωθεί η κατάσταση!
Ειρήσθω εν παρόδω, σε μια τέτοια επίσκεψη τις προηγούμενες ημέρες στην Κάλαθο, απ’ όπου υδροδοτούνται και οι Πεύκοι, τα αρμόδια στελέχη βρέθηκαν προ εκπλήξεως όταν διαπίστωσαν ότι έσβησε αυτόματα η αντλία εξαιτίας πτώσης της τάσεως του ρεύματος. Αυτό κατά πάσα πιθανότητα οφειλόταν στην λειτουργία μιας… υψικαμίνου. Σε τέτοιες περιπτώσεις, όταν η τάση του ρεύματος πέφτει κάτω από τα 190 βολτ, από τα 230 που θα πρέπει να λειτουργεί, τότε αυτόματα και οι αντλίες ρίχνουν… ασφάλειες.
http://www.rodiaki.gr/
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου