Εκκληση προς τους καταναλωτές να κάνουν οικονομία στο νερό!

Διαβεβαιώσεις για την ποιότητα του πόσιμου νερού στην Ρόδο (πλην της περιοχής της Κατταβιάς, όπου υπάρχει σοβαρό πρόβλημα) έδωσε χτες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ κ. Δημήτρης Τσίκκης...
Παράλληλα, προέβη σε σύντομη ενημέρωση για την πορεία της δημοτικής επιχείρησης και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την επαρκή υδροδότηση του νησιού.
«Η ΔΕΥΑΡ καταβάλλει προσπάθειες για την ομαλή υδροδότηση ολόκληρου του νησιού. Αυτή η περίοδος ανομβρίας που διανύουμε είναι πολύ δύσκολη. Παρουσιάζεται σοβαρό πρόβλημα σε όλη την λεκάνη της Μεσογείου και δεν εστιάζεται μόνο στην Ρόδο ή στα Δωδεκάνησα. Γι’ αυτό θέλω να επιστήσω την προσοχή στους καταναλωτές μας, ότι πρέπει να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση και να μάθουν να σέβονται όλοι το νερό. Η ΔΕΥΑΡ βγάζει συνεχώς συνεργεία, προσπαθώντας είτε να εντοπίσει παράνομες συνδέσεις, είτε να διορθώσει λάθη που υπήρχαν εν γένει στα δίκτυά της. Πέρσι και πρόπερσι, καταφέραμε και ολοκληρώσαμε πολλά έργα, όπως αυτό του Βιολογικού της Λίνδου, λύσαμε σχεδόν οριστικά το πρόβλημα της υδροδότησης της Νότιας Ρόδου με έναν αγωγό που έγινε με ίδιους πόρους της επιχείρησης (580.000 ευρώ) ενώ γίνονται παρεμβάσεις σε όλες τις κοινότητες του νησιού. Αυτά τα δύο χρόνια έχουμε επενδύσει περί τα 6,5εκ. ευρώ στα δίκτυα και στις υποδομές της ΔΕΥΑΡ. Παράλληλα, στο νέο ΕΣΠΑ καταφέραμε και καταθέσαμε τέσσερις προτάσεις για χρηματοδότηση ύψους 4,7 εκ. ευρώ. Αντιμετωπίσαμε πολλά προβλήματα αυτό το καλοκαίρι με την υδροδότηση. Δώσαμε λύσεις αλλά θέλουμε να δείξει κατανόηση και ο κόσμος και να κάνει κατανάλωση με προσοχή», τόνισε ο κ. Τσίκκης.
Ο κ. Τσίκκης είπε ακόμα ότι η ΔΕΥΑΡ απαριθμεί 200 υπαλλήλους ενώ σύμφωνα με το οργανόγραμμά της θα έπρεπε να έχει 390 άτομα (για τις ανάγκες ολόκληρου του νησιού) οι οποίοι δεν είναι όλοι εργατοτεχνικό προσωπικό.
Σε ερωτήσεις που δέχτηκε ο κ. Τσίκκης σχετικά με την αλόγιστη κατανάλωση του νερού, απάντησε ότι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει τον ‘αστυνομικό’ σε κάθε καταναλωτή, απευθύνοντας έκκληση για να γίνεται οικονομία στο νερό.
Όσον αφορά την ποιότητα του νερού και την οσμή του, που παρατηρείται σε ορισμένες περιοχές του νησιού και υπάρχουν διαμαρτυρίες, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ είπε: «Είμαι απόλυτα κατηγορηματικός: το νερό που διαθέτει η ΔΕΥΑΡ στο δίκτυό της, είναι απολύτως ασφαλές. Είναι ανθρώπινης κατανάλωσης και όπως ορίζει ο νόμος σχετικά με την σύστασή του. Πριν εμείς συνδέσουμε την δεξαμενή των Αγίων Αποστόλων (που τροφοδοτεί μέρος της πόλης της Ρόδου) με το Φράγμα του Γαδουρά, κάναμε όλες τις αναλύσεις στο δικό μας χημείο –που είναι από τα πιο σύγχρονα στην Ελλάδα. Παράλληλα, αναλύσεις έκανε και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, και ο ίδιος ο εργολάβος αλλά έγιναν και σε εξωτερικό εργαστήριο. Γι αυτό είμαστε σε θέση να λέμε ότι το νερό είναι ασφαλές. Υπάρχουν όμως βλάβες στο δίκτυο και σε κάποιους αγωγούς γίνονται καθαρισμοί. Κάποιες φορές μπορεί να περάσει στο δίκτυο λίγο χώμα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι το νερό δεν είναι πόσιμο. Το νερό που διαθέτει η ΔΕΥΑΡ είναι ελεγχόμενο ενώ οι αναλύσεις γίνονται δύο φορές την εβδομάδα».
Εξηγώντας ο κ. Τσίκκης την θολότητα του νερού που παρατηρείται σε μερικές περιοχές, είπε ότι έχει σχέση με την πίεση ή τον εγκλωβισμένο αέρα που βρίσκεται στα δίκτυα.
«Εάν υπήρχε έστω και μία περίπτωση, το νερό να μην είναι για ανθρώπινη κατανάλωση, δεν θα το διαθέταμε. Μόνο στην Κατταβιά το νερό είναι μη πόσιμο. Εμείς έχουμε ενημερώσει τους κατοίκους και γι αυτό το λόγο κάνουμε επιπλέον έκπτωση, ενώ η ΔΕΥΑΡ έχει εγκαταστήσει και συντηρεί εκεί, ένα μικρό μηχάνημα όσμωσης στην πλατεία απ’ όπου κάποιος μπορεί να προμηθευτεί νερό πόσιμο», όπως είπε.
Σε ερώτηση σχετικά με τις γεωτρήσεις, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ είπε ότι ανοίγονται νέες γεωτρήσεις στ’ Αφάντου (Κολύμπια), στα Λάερμα και στον Άγιο Ισίδωρο επειδή είναι περιοχές, όπου οι πηγές στερεύουν.
«Υπάρχουν πάνω από 300 γεωτρήσεις στο νησί. Η ΔΕΥΑΡ διενεργεί ηλεκτρονικά τον έλεγχο των δεξαμενών και των δικτύων της. Με αυτό τον τρόπο ελέγχονται και οι γεωτρήσεις και η ποιότητα του νερού. Ξεκαθαρίζω ότι η ΔΕΥΑΡ είναι υπεύθυνη για να στείλει καθαρό νερό στους καταναλωτές» είπε ο κ. Τσίκκης.


 Πηγή:www.dimokratiki.gr
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου