Θραύση κάνει και στη Ρόδο η ουσία «το αέριο του γέλιου» επειδή δεν υπάγεται στα ναρκωτικά

Με μια νέα απειλή «το αέριο γέλιου», βρίσκεται αντιμέτωπo και το νησί της Ρόδου ενώ οι αστυνομικές αρχές δεν μπορούν να παρέμβουν καθώς η ουσία δεν περιλαμβάνεται στον...
κατάλογο των ναρκωτικών,  παρά την επικινδυνότητά του.
Το «αέριο γέλιου» πωλείται έναντι 3 έως 5 ευρώ στους τουρίστες σε κέντρα του Φαληρακίου και της Bar Street της οδού Ορφανίδου κι αν καταναλωθεί σε συνδυασμό με αλκοόλ ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι για το χρήστη.
Το «αέριο του γέλιου» ή «hippy crack», όπως είναι γνωστό, κυκλοφορεί νόμιμα. Είναι γνωστό και ως ιλαρυντικό αέριο, νίτρο ή NOS, ο χημικός τύπος του είναι Ν2Ο και ανήκει στα οξείδια του αζώτου. Σε θερμοκρασία δωματίου είναι άχρωμο, μη εύφλεκτο αέριο, με πολύ απαλή, γλυκιά μυρωδιά και γεύση.
Σε υψηλές θερμοκρασίες το υποξείδιο του αζώτου είναι ισχυρό οξειδωτικό, παρόμοιο με το μοριακό οξυγόνο.
Δεν εμπίπτει σε καμία νομοθεσία ενώ δεν μπορεί να ενταχθεί στα ελεγχόμενα φάρμακα ή στον περί ναρκωτικών νόμο καθώς το βρίσκει κανείς σε σωληνάριο σαντιγής για γλυκά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης facebook κυκλοφορούν πολλές φωτογραφίες τουριστών που κάνουν χρήση του αερίου σε νυχτερινά κέντρα της πόλη της Ρόδου και του Φαληρακίου ενώ μάλιστα υπάρχει και διαφήμιση σε flyers μπαρ που διαφημίζεται η διάθεσή του έναντι 3 ευρώ (ΝOS BALLOONS)!
Η επίσημη ονομασία του «αερίου του γέλιου» είναι «πρωτοξείδιο του αζώτου» ή «ιλαρυντικό αέριο» και είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια για τη χαλαρωτική επίδρασή του.
Το «αέριο του γέλιου» εισπνέεται πάντοτε μέσα από ένα μικρό μεταλλικό κουτί ή ακόμη καλύτερα, από ένα μπαλόνι για να έχει προλάβει να ζεσταθεί επειδή είναι παγωμένο όταν βγαίνει από το δοχείο.
Πού χρησιμοποιείται:
• Οι οδηγοί αγώνων αυτοκινήτου το ρίχνουν στο ντεπόζιτο της βενζίνης για να ενισχύσουν την απόδοση του κινητήρα τους.
• Οι σεφ ζαχαροπλαστικής το βάζουν στην κρέμα σαντιγί για να τη φουσκώσουν.
• Οι αναισθησιολόγοι το αναμειγνύουν με οξυγόνο στις ναρκώσεις τους.
Οι χρήστες του, αναφέρουν πάντως ότι το «αέριο γέλιου» έχει την ίδια επίδραση με μία γραμμή κοκαίνης, με τη διαφορά ότι δεν είναι παράνομο.
Το υποξείδιο του αζώτου διαλύεται στην κυκλοφορία του αίματος, μειώνοντας την ποσότητα του οξυγόνου που ρέει στον εγκέφαλο και άλλα ζωτικά όργανα. Αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες, προκαλώντας εγκεφαλικά επεισόδια, συσκότιση, επιληπτική κρίση και καρδιακή προσβολή.
Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος ασφυξίας, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη του εγκεφάλου, ή θάνατο από ασφυξία. Ιατρικά γνωστή ως «υποξία», συμβαίνει όταν κάποιος σταματά την αναπνοή, ή αναπνέει πολύ αμυδρά για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του οργανισμού του σε οξυγόνο – συνήθως επειδή είναι σε κατάσταση μέθης από την κατασταλτική δράση του υποξειδίου του αζώτου.
Iατροί προειδοποιούν ότι η εισπνοή του μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλικά, παραισθήσεις, κρίσεις, ακράτεια, επιβάρυνση της καρδιάς, χρόνια κατάθλιψη, ακόμα και βλάβες στον μυελό των οστών.
Σημειώνεται μάλιστα ότι η χρήση του  πρόσφατα απαγορεύτηκε στη Βρετανία.
Το «αέριο του γέλιου» έχει συνδεθεί άλλωστε με θανάτους σε Αγγλία, Ελβετία, Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία.
Από τις 26 Μαΐου όσοι συλληφθούν στη Βρετανία να διαθέτουν ή να καταναλώνουν «αέριο του γέλιου» κινδυνεύουν με φυλάκιση που μπορεί να φτάσει ακόμα και τα επτά χρόνια. Γι’ αυτό, ίσως, στις εκτός Ηνωμένου Βασιλείου διακοπές τους οι Βρετανοί τού… δίνουν και καταλαβαίνει!
Το αέριο πλασαρίστηκε από τους εμπόρους του ως η εναλλακτική λύση στη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, καθώς είναι πολύ φτηνότερο. Οι κάθε λογής dealers, που είχαν ρίξει το βάρος τους στη Βρετανία, παραμύθιαζαν τους υποψήφιους «πελάτες» τους λέγοντάς τους ότι θα νιώσουν όπως οι VIPs! Παρέλειπαν, βεβαίως, να πουν ότι η διάρκεια της επίδρασής του δεν ξεπερνά τα 30 δευτερόλεπτα, αλλά οι συνέπειες από τη χρήση του μπορεί να είναι σοβαρές.
Είναι ενδεικτικό ότι οι συντάκτες της τελευταίας παγκόσμιας έκθεσης για τα ναρκωτικά (Global Drug Survey 2015), όπου συμπεριλήφθηκε το «αέριο του γέλιου», επισημαίνουν τις κόκκινες γραμμές χρήσης του πρωτοξειδίου του αζώτου.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι όποιος εμμένει στη χρήση του πρέπει να αποφεύγει τη λήψη του απευθείας από το φιαλίδιο της συσκευασίας του και να μην το χρησιμοποιεί παράλληλα με άλλες εξαρτησιογόνες ουσίες ούτε με αλκοόλ. Επιπλέον, η εισπνοή πέντε μπαλονιών είναι το ανώτατο όριο και θα πρέπει να υπάρχει χρονικό κενό ανάμεσα στη χρήση καθενός από αυτά, ενώ θεωρούν απαραίτητο να υπάρχει επαρκής αερισμός στον χώρο όπου γίνεται η εισπνοή.
Το «αέριο του γέλιου» εξολοθρεύει τη βιταμίνη Β12, γι’ αυτό απαιτείται αναπλήρωσή της με πρωτεϊνούχα τρόφιμα, όπως κρέας, ψάρι, αβγά και τυρί, ή συμπληρώματα για τους vegeterians, προκειμένου να αποφευχθούν οι επιπτώσεις από την έλλειψή της.


 Πηγή:www.dimokratiki.gr
Share on Google Plus

About Ποσειδωνία Ρόδος

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου