Ιδρύεται τελικά το κοινωφελές φιλανθρωπικό ίδρυμα «Τάσος Μαραβέλιας»

«Σάρκα και οστά» παίρνει η απόφαση του αείμνηστου επιχειρηματία Τάσου Μαραβέλια να ιδρύσει κοινωφελές φιλανθρωπικό ίδρυμα, μετά από...
απόφαση που ελήφθη από τους κληρονόμους του σε συνεργασία με την κηδεμόνα της σχολάζουσας κληρονομίας του, δικηγόρο κ. Εύη Αρνιθενού.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι κληρονόμοι, που είχαν υποβάλει αίτηση ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου για την έκδοση κληρονομητηρίου αποφάσισαν να αφαιρέσουν από το αίτημα ακίνητα, που θα εκχωρηθούν στο ίδρυμα για την επίτευξη των σκοπών του και ταυτόχρονα να κλείσουν την υπόθεση εξωδικαστικά, κινώντας ταυτόχρονα τις διαδικασίες για τη λειτουργία του.
Θυμίζουμε ότι για την  14η Οκτωβρίου 2016 εχει προσδιοριστεί από το Τριμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, η εξέταση της αίτησης ανάκλησης της ιδρυτικής πράξης του κοινωφελούς φιλανθρωπικού ιδρύματος, με την επωνυμία «Τάσος Μαραβέλιας».
Στο δικαστήριο, όπως έγραψε η «δημοκρατική», προσέφυγαν συγγενείς του, που διατείνονται ότι εξαιτίας των προβλημάτων, που ανέκυψαν για την έγκριση της λειτουργίας του Ιδρύματος, ο Τάσος Μαραβέλιας, είχε προβληματιστεί διότι διαπίστωσε ότι η επίτευξη των στόχων του Ιδρύματος με την περιουσία που διέθετε, ήταν αδύνατη.
Δεν υπήρχαν συγκεκριμένα οι πόροι για την επίτευξη έστω και ενός μόνου στόχου και οι κατοικίες δεν ήσαν έτοιμες για στέγαση δεδομένου ότι ήσαν και εξακολουθούν να είναι ημιτελείς και ακατάλληλες για κατοίκηση.
Υποστηρίζεται ότι αποφάσισε να ακυρώσει την ιδρυτική πράξη, εφόσον δεν υπήρχαν οι προϋποθέσεις για την δημιουργία του Ιδρύματος και ζήτησε εγγράφως  να αποσυρθεί  ο φάκελος της υπόθεσης από το Υπουργείο απευθείας από την Υπηρεσία. Εκτοτε είχε  την πεποίθηση ότι η υπόθεση της δημιουργίας του ιδρύματος είχε λήξει.
Εν τω μεταξύ ο ιδρυτής αρρώστησε και τελικά πέθανε στις 29 Οκτωβρίου 2014. Μέχρι την ημέρα του θανάτου του  πίστευε ότι το Ιδρυμα είχε ακυρωθεί και δεν τον  είχε απασχολήσει πλέον, γι αυτό και δεν φρόντισε να εξεύρει και να διαθέσει το χρηματικό ποσό των 250.000 ευρώ.
Της υποθέσεως έχει επιληφθεί η δικηγόρος κ. Εύη Αρνιθενού, που έχει διοριστεί από τον γενικό γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κηδεμόνας στην σχολάζουσα κληρονομία του που πλέον δεν θα ασκήσει αυτοτελή πρόσθετη παρέμβαση ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου, υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.
Σημειώνεται ότι ο αείμνηστος ξενοδόχος είχε αφήσει διαθήκη στην οποία δεν μνημονεύονται περιουσιακά του στοιχεία υπερ του Ιδρύματος και η διαθήκη αυτή είναι μεταγενέστερη της συστατικής πράξης του Ιδρύματος.
Ο Τάσος Μαραβέλιας, με την από 18 Ιανουαρίου 2012 πράξη του συμβολαιογράφου Ρόδου κ. Γεωργίου Ροδίτη, σύστησε αυτοτελές κοινωφελές ίδρυμα, με την επωνυμία «Τάσος Μαραβέλιας» και έδρα τον Δήμο Ρόδου.
Σκοπός του ιδρύματος ήταν:
1. Η υλική ενίσχυση αποδεδειγμένα άπορων και ακτημόνων προσώπων και οικογενειακών.
2. Η ενίσχυση της παιδείας στα Δωδεκάνησα και ειδικότερα η οικονομική ενίσχυση για σπουδές σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης παιδιών άπορων οικογενειών. Η χορήγηση υποτροφιών σε νέους και νέες που έχουν εξαιρετική επίδοση στις σπουδές τους και αδυνατούν να συνεχίσουν για οικονομικούς λόγους.
3. Η προσφορά τροφίμων και ειδών  ένδυσης και υπόδησης σε κατοίκους της Δωδεκανήσου που αποδεδειγμένα πένονται και στερούνται τα στοιχειώδη αγαθά για την επιβίωσή τους.
4. Η δημιουργία πνευματικών κέντρων ή βιβλιοθηκών σε νησιά ή χωριά της Δωδεκανήσου ή η ενίσχυση και εμπλουτισμός με βιβλία ή άλλα εκπαιδευτικά μέσα πνευματικών κέντρων και δημόσιων ,δημοτικών ή σχολικών βιβλιοθηκών.
5. Η χορήγηση χρηματικών βραβείων κάθε χρόνο στον πρώτο τελειόφοιτο μαθητή ή μαθήτρια των δημοσίων σχολείων της Σύμης (δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων).
Μεταξύ άλλων στην περιουσία του Ιδρύματος σκόπευε να συμπεριλάβει ένα συγκρότημα 9 κατοικιών στην Ιαλυσό για τη στέγαση άπορων οικογενειών και χρηματικό ποσό ύψους 250.000 ευρώ περίπου.
Πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία έγκρισης της σύστασης του Ιδρύματος αυτού, εξαιτίας γραφειοκρατικών κυρίως καθυστερήσεων και υπάρξει η έκδοση του προβλεπόμενου από τις διατάξεις του άρθρου 51 παρ. 1 του ν.4182/2013 προεδρικού διατάγματος, το Υπουργείο Οικονομικών, πληροφορήθηκε τον θάνατο του ιδρυτή και τη δημοσίευση της από 24 Μαΐου 2014 δημόσιας διαθήκης του στο Ειρηνοδικείο Ρόδου την 5η Μαΐου 2015.


 Πηγή:www.dimokratiki.gr
Share on Google Plus

About Ποσειδωνία Ρόδος

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου