Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεται για τον κορωνοϊό και τις πιθανότητες να κολλήσει το κατοικίδιο σας.Από τη στιγμή που έγινε γνωστό πόσο εύκολα μπορεί να κολλήσει κάποιος τον κορωνοϊό γεννήθηκαν πολλά ερωτήματα. Ένα από αυτά ήταν το αν μπορούν τα κατοικίδια να γίνουν φορέας του ιού. Στη συνέχεια υπήρξαν δημοσιεύματα που μιλούσαν για έναν σκύλο που είχε βρεθεί θετικός στον ιό στο Χονγκ Κονγκ. Τότε ήταν που ξεκίνησε και η παραπληροφόρηση για το τι ισχύει.
Η γνωστή κτηνίατρος, Έφη Ρόζη, παραχώρησε συνέντευξη στη σελίδα menshouse.gr και απάντησε σε όλα τα κρίσιμα ερωτήματα που έχουν να κάνουν με τον κορωνοϊό και τα κατοικίδια συντροφιάς. Ακολουθεί αναλυτικά η συνέντευξη:
Έφη μου επικρατεί ένα χάος εκεί έξω με τις απόψεις περί μετάδοσης του ιού στον άνθρωπο από τα ζώα και αντίστροφα. Τι πραγματικά ισχύει;
Πράγματι, προέκυψε δυστυχώς μια σύγχυση μετά από ένα μεμονωμένο περιστατικό στο Hong Hong. Πιο συγκεκριμένα, ενας σκύλος ράτσας Pomeranian, βρισκόταν σε καραντίνα στο διαμέρισμα του μαζί με τον 60χρονο ιδιοκτήτη του λόγω της νόσησης του τελευταίου από την COVID-19.
Ο σκύλος δεν αντιμετώπιζε κανένα πρόβλημα υγείας ή σύμπτωμα την δεδομένη χρονική στιγμή (ούτε εμφάνισε στο μέλλον) αλλά για χάριν «επιστημονικής περιέργειας», παρθήκαν δείγματα προς αναζήτηση του SARS-COV-2 από την άκρη της μύτης και τη στοματική κοιλότητα του σκυλου. Τα αποτελέσματα βγήκαν θετικά! Εντοπίστηκε δηλαδή ο SARS-COV-2 και εκεί ξεκινάει η όλη παραπληροφόρηση.
Ποια παραπληροφόρηση υπήρξε στο συγκεκριμένο γεγονός;
Ο ιός θα απομονωνόταν είτε γινόταν λήψη του δείγματος από το τραπεζάκι της κουζίνας, είτε από το τηλέφωνο, είτε από οποιαδήποτε άλλη επιφάνεια του σπιτιού του 60χρονου ιδιοκτήτη. Εφόσον ο άνθρωπος νοσούσε, επιμόλυνε και τον χώρο στον οποίο διέμενε, με ό,τι συνεπάγεται αυτό!
Το ότι εντοπίστηκε ο ιός πάνω στον σκύλο δηλαδή, δεν σημαίνει πως νοσούσε ο σκύλος όπως ειπώθηκε από κάποιους. Επίσημα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατέληξε ότι η συγκεκριμένη περίπτωση ήταν τυχαίο εύρημα περιβαλλοντικής επιμόλυνσης του ζώου από τον άνθρωπο και ότι τα εως τώρα δεδομένα δείχνουν πως ο σκύλος δεν μπορεί να νοσήσει από τον SARS-COV-2.
Πώς μπορεί ένα ζωάκι να μεταφέρει τον ιό και να τον κολλήσει ο άνθρωπος;
Ένα ζωάκι μπορεί να μεταφέρει τον ιό μόνο αν γίνει μηχανικός μεταφορέας του. Θα πρέπει δηλαδή να «λειτουργήσει ως επιφάνεια». Να μολυνθεί από κάποιον φορέα ή μολυσμένο αντικείμενο και μέσα στο διάστημα που ο ιός παραμένει ζωντανός στο εξωτερικό περιβάλλον, να τον μεταδώσει στον άνθρωπο.
Μπορεί ο άνθρωπος να κολλήσει τον ιό στο σκύλο του;
Ο σκύλος δεν νοσεί από τον SARS-COV-2.
Οι γάτες μένουν μέσα στο σπίτι και δεν χρειάζεται να βγουν για την ανάγκη τους. Τι συμβαίνει όμως στην περίπτωση των σκύλων; Τι προστασία πρέπει να έχουμε στις βόλτες τους;
Οι σκύλοι που έχουν την «τύχη» να μένουν σε σπίτι με κήπο, καλό θα ήταν να αποφύγουν αν είναι δυνατόν και τελείως τις βόλτες μέχρι να ηρεμήσει η κατάσταση και να περιοριστούν στους κήπους. Οι υπόλοιποι που η βόλτα είναι «βασική ανάγκη» καλό θα ήταν:
- να περιοριστούν όσο το δυνατόν σε διάρκεια (για να μειωθεί έτσι και ο χρόνος πιθανής έκθεσης στον κίνδυνο)
- να γίνεται σε μέρη που δεν υπάρχει πολύς κόσμος ή αλλά κατοικίδια
- να μην αφήνουμε τους σκύλους μας να έρχονται σε επαφή με άλλα ζώα κατά την διάρκεια της βόλτας
- να μην χαϊδεύουμε-παίζουμε ούτε εμείς με άλλα ζώα
- να καθαρίζουμε τα πατουσάκια και το τρίχωμα του σκύλου μας μετά την βόλτα (μια καλή λύση είναι ειδικά αντιβακτηριδιακά μαντηλάκια ή ξηρό σαμπουάν με μικροβιοκτόνο δράση)
- πλένουμε πολύ καλά κι εμείς τα χέρια μας μετά από την βόλτα
Αυτό σημαίνει πως πρέπει να κρατάμε τις αποστάσεις μας από άλλα ζώα και ανθρώπους;
Ακριβώς! Καλύτερα καχύποπτοι και επιφυλακτικοί για ένα μικρό διάστημα και θα έχουμε όλο τον χρόνο μπροστά μας για κοινωνικές επαφές με άλλους ανθρώπους και τα ζωάκια τους!
Το #menoumespiti ισχύει και τα ζωάκια μας; Πρέπει να τα έχουμε όσο το δυνατόν μέσα στο σπίτι;
Όπως εξηγήσαμε και νωρίτερα, είναι πολύ σημαντικό να συμπεριλάβουμε τα κατοικίδια μας στον προγραμματισμό πρόληψης-αντιμετώπισης της κατάστασης.
Όσοι έχουν κήπο και τα κατοικίδια τους βρίσκονται κάποιες ώρες της ημέρας σε αυτόν, με ποιον τρόπο μπορεί να μεταφέρουν τον ιό;
Μόνο αν έρθουν σε άμεση επαφή με κάποιον φορέα της νόσου, ή έμμεσα με μικροσταγονίδια (αν για παράδειγμα φταρνίστηκε ή έβηξε κοντά τους), ή μετά από επαφή με μολυσμένο αντικείμενο. Οπότε όπως καταλαβαίνεις, θα πρέπει κάτι απ’ όλα αυτά να βρίσκεται στον κήπο μας για να μολύνει και πάλι «επιφανειακά» τα κατοικίδια μας κι εκείνα μετά να μας φέρουν εμάς τον ιό. Είναι λοιπόν εξαιρετικά δύσκολο!
Τα περισσότερα σκυλάκια χρειάζονται βόλτα και εκτόνωση. Τι κάνουμε τώρα που βρίσκονται περισσότερο μέσα στο σπίτι παρά έξω; Υπάρχουν τρόποι που μπορούν να μας βοηθήσουν να κρατήσουμε τον σκυλάκο μας απασχολημένο ενώ παράλληλα εκτονώνεται και μέσα στο σπίτι.
Για παράδειγμα, μπορούμε:
- Να παίξουμε το παιχνίδι των κρυμμένων λιχουδιών
- Να χρησιμοποιήσουμε κάποιο από τα παιχνίδια που είναι «κούφια» στο εσωτερικό και γεμίζουν με λιχουδιές (τα κρατάνε απασχολημένα για ώρες προσπαθώντας να τις βγάλουν)
- Να του μάθουμε μια νέα εντολή (τι πιο δημιουργικό;) ή να ξεχωρίζει τα ονόματα των αγαπημένων του παιχνιδιών να δέχεται με υπομονή το grooming ή το βούρτσισμα των δοντιών (οι συνήθειες αυτές θα αποδειχθούν ιδιαίτερα χρήσιμες στο μέλλον).
- Δεν χρειάζεται ιδιαίτερο κόπο! Απλά λίγη φαντασία και υπομονή για να περάσει όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα και γρήγορα όλο αυτό και να επιστρέψουμε στις αγαπημένες μας συνήθειες!
Υπάρχει εμβόλιο κατά του κορωνοϊού για τα κατοικίδια;
Όπως είπαμε και προηγουμένως, το νέο στέλεχος SARS-COV-2 δεν μεταδίδεται στα κατοικίδια.Ο κορωνοϊος που τα αφορά είναι ο CCoV για τον σκύλο (προκαλεί γαστρεντερικά συμπτώματα), και ο FCoV για την γάτα (προκαλεί από ήπια διάρροια έως και περιτονίτιδα). Και για τα δυο στελέχη υπάρχουν εμβόλια, των οποίων όμως η αποτελεσματικότητα είναι διφορούμενη.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου