Βλήματα, «φαντάσματα», αλλά και «νέες προοπτικές» για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις


Tα δικά σου δικά μου και τα δικά μου – πάλι – δικά μου… Κάπως έτσι βλέπουν πολλοί τουρκοι αξιωματούχοι αλλά και αναλυτές τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο Αιγαίο...
Μια απόδειξη των – ίσως καλών προθέσεων – άρθρο γνώμης του  του  κ. Yavuz Baydar στην Todays Zaman με τίτλο “Greece and Peace”. Θέμα του οι  νέες προοπτικές που δημιουργεί η οικονομική κρίση για τον επαναπροσδιορισμό των ελληνοτουρκικών σχέσεων αναφέρεται άρθρο γνώμης.
Ο αρθρογράφος υποστηρίζει ότι εσφαλμένα ορισμένοι θεωρούν ότι η Τουρκία αποτελεί απειλή για την Ελλάδα. Η διένεξη που εκκρεμεί μεταξύ των δύο χωρών έχει λειτουργήσει προς όφελος εξοπλιστικών λόμπυ και έχει διογκωθεί από πλευράς εθνικιστικών media. Ωστόσο, έχει έρθει η ώρα να δοθεί ένα τέλος σε όλα αυτά. Σύμφωνα με πληροφορίες η Ελλάδα προετοιμάζεται για μεγάλης κλίμακας στρατιωτική άσκηση στα ανοικτά της Κρήτης εντός των προσεχών ημερών. Είναι αδιανόητο η Ελλάδα να κάνει τέτοιες κινήσεις σε εποχή οικονομικής κρίσης. Είναι καιρός να πάψουν οι αλόγιστες στρατιωτικές δαπάνες και η στρατιωτική παρουσία «που τρομάζει τους τουρίστες» και να αρχίσουν συζητήσεις για την άνευ στρατιωτικής παρουσίας οικοδόμηση εμπιστοσύνης στο Αιγαίο και τη σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών σε επιχειρηματικό επίπεδο. Ο ρεαλισμός και όχι ο εθνικισμός θα δώσει τη λύση, υποστηρίζει ο Baydar, καταλήγοντας ότι είναι καιρός τα ΜΜΕ και των δύο χωρών και ιδιαίτερα της Ελλάδας να χαμηλώσουν τους τόνους και να ενισχύσουν την προσέγγιση των δύο χωρών.
Προσέξτε τώρα τα λάθη ή τα σκόπιμα λάθη :
-Μιλάει για »διένεξη», ενώ έχουμε μονομερή διεκδίκηση από την Τουρκία στο Αιγαίο.
- Φουσκώνει μια απλή εκπαιδετική δραστηριότητα  λίγων ωρών όπου θα ριφθούν τρία (3) κατευθυνόμενα βλήματα και την παρουσιάζει ως »μεγαλη άσκηση» που τρομάζει, δήθεν τους τουρίστες!
-Ξεχνά ότι μόλις πριν λίγες ημέρες η Τουρκία ήταν αυτή που έκανε δύο (2) πολυήμερες άσκήσεις – η μία αποβατική – στο Αιγαίο. Μάλιστα η μία διαφημίστηκε ως η μεγαλύτερη άσκηση της περιοχής Βαλκανίων αν όχι …Ευρώπης!
-Ξεχνά ότι η Ελλάδα κάνει πάντα αμυντικές ασκήσεις και όχι επιθετικές. Και τέλος
-Ξεχνά ότι το σχέδιο Βαριοπούλα με επιθέσεις στον Έβρο και καταλήψεις στα νησιά δεν το σχεδίασαν Έλληνες αλλά Τούρκοι στρατηγοί  και τώρα κάθονται στο »σκαμνί».
ΥΓ.Ας στείλει η τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα την απάντησή μας στον κ.  Yavuz Baydar στην Todays Zaman.
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου