Υποχωρεί ο καύσωνας το βράδυ της Δευτέρας

Από το βράδυ της ερχόμενης Δευτέρας που αναμένεται να είναι και η πιο ζεστή μέρα του φετινού καλοκαιριού με θερμοκρασίες ακόμη και 43°C θα αρχίσει να υποχωρεί το...

παρατεταμένο κύμα καύσωνα. Την Τρίτη και την Τετάρτη η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση 8-10 βαθμούς Κελσίου στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Η παρατεταμένη ζέστη που πλήττει τις τελευταίες ημέρες την Ελλάδα σχετίζεται, όπως εξηγούν στα «ΝΕΑ» ειδικοί, με τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη Βορειοδυτική Ευρώπη και με την πρόσφατη κακοκαιρία σε χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης, όπου εκδηλώθηκαν σημαντικές βροχοπτώσεις.
Στην πρώτη περίπτωση, οι θερμές αέριες μάζες που εισέβαλαν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη επιφέροντας συνθήκες καύσωνα στη Νότια Ιταλία και την Ελλάδα οφείλονται σε μια ατμοσφαιρική διαταραχή που εμφανίζεται πάνω από τον Βορειοανατολικό Ατλαντικό Ωκεανό, δηλαδή τα Βρετανικά Νησιά.

ΑΝΩΜΑΛΙΑ. Πρόκειται για μια ανωμαλία στην κίνηση των αερίων μαζών σε ύψος από πέντε έως εννέα χιλιόμετρα στην τροπόσφαιρα. Οι αέριες μάζες παρουσιάζουν μια κυκλωνική κυκλοφορία κινούμενες αντίθετα από τους δείκτες του ρολογιού με αποτέλεσμα, όπως λέει στα «ΝΕΑ» ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς, «να αντλούν πολύ θερμές αέριες μάζες από την Αφρική και να τις στέλνουν στη Νοτιοανατολική Ευρώπη».
Ετσι, δημιουργείται ένα διπολικό σύστημα το οποίο προκαλεί χαμηλές θερμοκρασίες στον πρώτο του πόλο, δηλαδή τη Βορειοδυτική Ευρώπη και αρκετά υψηλές θερμοκρασίες στο άλλο του άκρο, τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
«Η διαφορά θερμοκρασίας ανάμεσα στα δύο άκρα της Ευρώπης είναι πολύ σημαντική καθώς έφθασε πριν από λίγα 24ωρα και τους 20°C κατά μέσον όρο» λέει ο κ. Κολυδάς. «Στη Βρετανία είχαμε θερμοκρασίες 17 - 18 βαθμούς και στην Ιταλία και τη Ελλάδα 40°C».
Τέτοιες μεγάλες διαφορές στη θερμοκρασία παρατηρήθηκαν ακόμη και μεταξύ Βρετανίας και Νότιας Γαλλίας. Αυτό το σύστημα εμφανίζεται συνήθως το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου. Μάλιστα στην πιο ακραία του μορφή παρουσιάστηκε σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα της ΕΜΥ, τον Ιούλιο του 1977, όταν στην Ελευσίνα και το Τατόι οι σταθμοί μέτρησαν τη θερμοκρασία στους 48 βαθμούς.

ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ. Αξιοσημείωτο ωστόσο είναι το γεγονός ότι οι υψηλές θερμοκρασίες που βιώνουμε τις τελευταίες μέρες θα μπορούσε να είναι ακόμη υψηλότερες αν σε χώρες της Κεντρικής και της Ανατολικής Ευρώπης δεν εκδηλώνονταν μέτωπα κακοκαιρίας.
Αυτά τα μέτωπα που προκάλεσαν κακοκαιρία υπό τη μορφή σφοδρών βροχοπτώσεων «έσπασαν» κατά κάποιον τρόπο την ένταση του καύσωνα που επικρατεί στη χώρα μας τις τελευταίες μέρες.

Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου