Παγωμένη η αγορά, τσουνάμι λουκέτων μετά τις γιορτές


ΜΕΙΟΝ ΤΑ ΠΟΡΤΟΦΟΛΙΑ

Ανοικτά σήμερα τα καταστήματα, αλλά μόνο σούπερ μάρκετ και καταστήματα δώρων έχουν κίνηση. Σε απόγνωση οι έμποροι δεν ελπίζουν ούτε στις εκπτώσεις...
Στο μοτίβο του χιονόνερου και των χαμηλών θερμοκρασιών, κινείται η αγορά της Ρόδου, όπως άλλωστε αναμενόταν. Λίγος ο κόσμος στους δρόμους και πολύ λιγότερος στα καταστήματα. Και φυσικά για την υποτονική κίνηση δεν ευθύνεται το χιονόνερο, αλλά η κακοκαιρία που πλήττει με καταιγιστική χιονοθύελλα διαρκείας τις τσέπες και τα πορτοφόλια των καταναλωτών, όπου οι θερμοκρασίες είναι κυριολεκτικά πολικές!
Αλλά το πιο δυσμενές είναι ότι όλοι βλέπουν συνέχιση της ίδιας κατάστασης όλη την εορταστική περίοδο. Οι έμποροι είναι όχι απλώς επιφυλακτικοί, αλλά απογοητευμένοι και έχουν καταθέσει το «πακέτο» των ελπίδων. Το «πακέτο», λένε, άδειασε, οι ελπίδες εξανεμίσθηκαν.
Το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων δεν αλλάζει την κατάσταση- άλλωστε όταν οι καταναλωτές είναι με άδειες τσέπες, όσες ώρες κι’ αν μείνουν ανοιχτά τα καταστήματα, η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει.
Μειωμένη είναι η κίνηση σε όλα τα καταστήματα, αλλά ορισμένων κατηγοριών δεν κάνουν ούτε σεφτέ. Σε καλά επίπεδα κινούνται τα σούπερ μάρκετ, αφού το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι ούτως ή άλλως θα στρωθεί, έστω και με ελλείψεις.
Τα καταστήματα ρούχων και παπουτσιών, ειδικά αυτά με τις φίρμες και τις τσουχτερές τιμές, βρίσκονται σε περιβάλλον ψύξης. Κάπως κινούνται όσα ομοειδή καταστήματα έχουν προσφορές έστω και σε μη φιρμάτα είδη. Ακόμα και τα κινέζικα έχουν κάνει βουτιά στις πωλήσεις και τώρα πια είναι φανερή. Το κυνήγι των χαμηλών τιμών έχει γίνει πλέον, κατ’ ανάγκη, συνείδηση – κατ’ εντολή των «βασανισμένων» πορτοφολιών.
Επιπτώσεις στην αγορά έχει και το γεγονός ότι χιλιάδες ξενοδ/λοι παραμένουν απλήρωτοι. Αλλά και όλοι οι άλλοι που πληρώθηκαν, ξενοδ/λοι και μη, μαζί με το κουτσουρεμένο δώρο, έχουν τόσες άλλες τρύπες να κλείσουν, όπως το χαράτσι στη ΔΕΗ, τα τέλη κυκλοφορίας, λίγη χαρά στα παιδιά με κάποια παιχνίδια, τηλέφωνα, ηλεκτρικό ρεύμα και άλλα ων ουκ έστιν αριθμός.
Επομένως, με άδεια πορτοφόλια, πώς είναι δυνατό να κινηθεί η αγορά; Οι έμποροι δεν ελπίζουν να δουν φως στο ταμείο τους και η αισιοδοξία τους εξαντλείται στο να καλύψουν τα τρέχοντα έξοδά τους. Έτσι, άρχισαν ήδη να εναποθέτουν τα υπολείμματα των ελπίδων τους στις εκπτώσεις που θα αρχίσουν αμέσως μετά τις γιορτές.
Η πλέον δυσοίωνη πρόβλεψη που κάνουν πολλοί, αναφέρεται στο ορατό ενδεχόμενο, ότι μετά τις γιορτές και τις εκπτώσεις, έρχεται τσουνάμι λουκέτων. Είναι πολλοί οι έμποροι που άρχισαν τα ξεπουλήματα ακριβώς γιατί ετοιμάζονται να κλείσουν!
Σήμερα Κυριακή τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά. Αλλά τι θα αλλάξει; Τίποτα φυσικά, αφού τα πορτοφόλια των καταναλωτών δεν θα γεμίσουν σε μια νύχτα, ούτε και οι υποχρεώσεις θα μειωθούν!..

Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου