Ούτε οι κατακτητές δεν αμφισβήτησαν τις περιουσίες μας!

Σταμάτησε κάθε επένδυση, αδρανοποιήθηκε κάθε ανάπτυξη, γιατί οι ιδιοκτήτες έπαψαν να είναι ιδιοκτήτες! 5.000 ακίνητα ορέγεται το Δημόσιο... ελλάδα, αγνοώντας ότι το νησί κάηκε στην Κατοχή, πολλοί τίτλοι ιδιοκτησίας καταστράφηκαν και με νόμο του Ελληνικού Κράτους εφαρμόσθηκε η χρησικτησία», δηλώνει με οργή ο πρώην δήμαρχος της Σύμης Μιλτιάδης Σαρρής, με αφορμή την πρόσφατη αποκάλυψη του βουλευτή Μάνου Κόνσολα στη Βουλή, 6.000 ακίνητα του νησιού ανήκουν στο Δημόσιο.

Το νησί ξεκίνησε να κτηματογραφείται με τα πρώτα πιλοτικά προγράμματα, το 1995, και η κτηματογράφηση ολοκληρώθηκε το 2007. Φαίνεται όμως ότι κάποιες συναλλαγές των κατοίκων του τους έφεραν απροσδόκητα αντιμέτωπους με το Δημόσιο, παρά το γεγονός ότι «τα ακίνητα δεν ήταν ούτε εγκαταλειμμένα ούτε δασικές εκτάσεις», όπως σημειώνει ο βουλευτής της Ν.Δ. και προσθέτει: «Το αποτέλεσμα είναι ότι έχει αδρανοποιηθεί κάθε οικονομική ανάπτυξη στο νησί και οι πολίτες δεν μπορούν ούτε να κληρονομήσουν αλλά ούτε και να αξιοποιήσουν τις περιουσίες τους, αν και έχουν πληρώσει φόρους γι’ αυτές. Στην αντιδικία που έχει προκύψει με το υπουργείο Οικονομικών, οι Κτηματικές Υπηρεσίες ζήτησαν σε κάποιες περιπτώσεις τίτλους από το 1885»! Ο κ. Κόνσολας υποστηρίζει ότι εάν στραφούν δικαστικά μπορεί τα δικαστήρια να διαρκέσουν 20 χρόνια, γι’ αυτό και ετοιμάζει, σε συνεργασία με νομικούς, πρόταση νομοθετικής ρύθμισης με σκοπό να κατατεθεί στο επικείμενο νομοσχέδιο για την τροποποίηση της λειτουργίας του Εθνικού Κτηματολογίου. Είναι άγνωστο φυσικά ποια θα είναι η τύχη της.
Από την πλευρά της, η Κτηματολόγιο Α.Ε. υποστηρίζει ότι στην περίπτωση της Σύμης τηρήθηκε όλη η νόμιμη διαδικασία για την κτηματογράφηση μιας περιοχής. Όπως σημειώνουν, οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν εξετάστηκαν από ανεξάρτητη επιτροπή (με τη συμμετοχή δικαστικού, μηχανικού, δικηγόρου), τα συμπεράσματα της οποίας –ως είθισται- χρησιμοποιούνται για να αναμορφωθούν τα προσωρινά κτηματολογικά στοιχεία (κτηματολογικοί πίνακες και διαγράμματα), προκειμένου εν συνεχεία τα στοιχεία αυτά να μεταφερθούν στα κτηματολογικά βιβλία. Με την ολοκλήρωση αυτής της διαδικασίας δεν προβλέπεται η δυνατότητα διοικητικής παρέμβασης για τροποποίηση των στοιχείων, παρά μόνο με δικαστική αμετάκλητη απόφαση. Το ότι η Σύμη, που ανήκει στα Δωδεκάνησα, απελευθερώθηκε μετά την ισχύ του Αστικού Κώδικα (1947), είναι ένα γεγονός που σύμφωνα με το υπουργείο Περιβάλλοντος ίσως να έχει τη δική του σημασία στο τεκμήριο κυριότητας υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου.
«Δεν είχαμε καμία όχληση από κατοίκους της Σύμης γι’ αυτή την εξέλιξη», δηλώνει η διευθύντρια της Νομικής Υπηρεσίας της Κτηματολόγιο Α.Ε. κυρία Ράνια Κουκούτση. Σημειώνει όμως ότι ρυθμιστής της υπόθεσης είναι μόνο το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό θα πρέπει να αποφασίσει εάν θα διατηρήσει το δικαίωμα κυριότητας στις εκτάσεις αυτές ή με κάποια ρύθμιση θα αποκαταστήσει όσους εμφανίζονται ζημιωμένοι. «Το Κτηματολόγιο δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο από το να συμμορφωθεί με τις νέες διατάξεις εφόσον υπάρξουν», καταλήγει η κυρία Κουκούτση.
ΧΘΕΣ ο κ. Μάνος Κόνσολας δήλωσε στο Rodosalarm, ότι ομάδα νομικών επεξεργάζεται εξειδικευμένη εισήγηση για τη Σύμη, προκειμένου να φέρει το θέμα στη Βουλή.
Επιμέλεια:
Rodosalarm
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου