Βούλιαξε η Ρόδος χάρτινα τα …έργα!

ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΡΙΞΟΥΝ ΤΟ ΦΤΑΙΞΙΜΟ ΣΤΟ...ΘΕΟ
Υπάρχουν ευθύνες κι’ ας μην τις ρίχνουν οι υπεύθυνοι στα καταραμένα καιρικά φαινόμενα. Τα κακότεχνα οδικά έργα αποδεικνύονται θανάσιμες παγίδες για τους πολίτες και τις περιουσίες τους

Χρειάσθηκε ένα εικοσιτετράωρο βροχοπτώσεων για να αποδειχθεί για μια ακόμη φορά, ότι η Ρόδος σε ολόκληρη την έκτασή της, είναι σοβαρά ανάπηρη από πλευράς έργων υποδομής σε περίπτωση που συμβούν καιρικά φαινόμενα, κάπως ισχυρότερα από τα …συνηθισμένα, ή αυτά που θέλουμε εμείς και οι αρμόδιοί μας για να κοιμόμαστε όλοι ήσυχοι.
Οι χθεσινές βροχοπτώσεις απέδειξαν ότι ειδικά στο οδικό δίκτυο και στα τεχνικά έργα, εκείνα που βασιλεύουν είναι οι κακοτεχνίες, οι παραλείψεις και οι αμέλειες. Και μάλιστα σε έργα που κόστισαν πολλά εκατομμύρια ευρώ, καθώς κατασκευάζονται και ξανακατασκευάζονται με την πρώτη νεροποντή – την τελευταία φορά ήταν πριν δύο χρόνια.
Οι ζημιές που προκλήθηκαν έστω και σ’ αυτά τα ανάπηρα έργα υποδομής είναι μεγάλες, αλλά πολύ μεγαλύτερες είναι εκείνες που υπέστησαν πολίτες οι οποίοι είδαν σπίτια, καταστήματα, αγροτικές καλλιέργειες και άλλα περιουσιακά τους στοιχεία να πλημμυρίζουν από νερό και λάσπη.
Σήμερα θα γίνει επίκληση του επιχειρήματος ότι επρόκειτο για θεομηνία και για ακραίο καιρικό φαινόμενο, οπότε οι ευθύνες ανήκουν στον Ύψιστο και στην κακή μας μοίρα! Είναι η συνήθης δικαιολογία την οποία χρησιμοποιούν εκείνοι που είναι υπεύθυνοι για τα κακότεχνα έργα οδοποιίας, που παρά το τεράστιο κόστος τους, μια φορά δεν μπορούμε να πετύχουμε την καλή ποιότητά τους.
Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η περιβόητη πλέον εθνική οδός Ρόδου – Λίνδου η οποία κάθε χειμώνα μετατρέπεται σε ποτάμι, αφού δεν υπάρχουν οι έξοδοι για τα νερά της βροχής, με αποτέλεσμα να λιμνάζουν και να φθάνουν μέχρι το ύψος των τοιχείων στα πρανή – και από κει να εφορμούν ακάθεκτα σε παράπλευρους δρόμους και στη συνέχεια να καταλήγουν σε αυλές, υπόγεια, ισόγεια και να προκαλούν τεράστιες ζημιές. Δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό, αλλά είναι χρήσιμη η επισήμανση ότι τα παθήματα δεν γίνονται μαθήματα. Αυτό το είδαμε και χθες και θα το δούμε και στο μέλλον, διότι είναι βέβαιο ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα.
Στη Δυτική πλευρά του νησιού είναι γνωστά τα επικίνδυνα σημεία, αλλά ποτέ δεν γίνονται οι αναγκαίες παρεμβάσεις ώστε τα νερά να έχουν διεξόδους προς την θάλασσα και παράλληλα η κατασκευή έργων αντιστήριξης για να αποφεύγονται οι κατολισθήσεις. Και βέβαια δεν χρειάζεται καμιά θεομηνία να κυλήσουν προς το οδόστρωμα, χώματα, βράχοι και δένδρα, αφού βρίσκονται σχεδόν στον αέρα. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι τα επικίνδυνα αυτά σημεία δημιουργήθηκαν από τις διαπλατύνσεις των δρόμων και επομένως η στήριξή τους θα έπρεπε να αποτελούν μέρος του κάθε οδικού έργου. Αλλά αυτά είναι ψηλά γράμματα.
ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ με την καθαριότητα να βρίσκεται στον πάτο και τα σκουπίδια να είναι ξεχειλισμένα από τους κάδους, τα βρόχινα νερά τα παρασύρουν όλα στο πέρασμά τους, τα φρεάτια βουλώνουν και έτσι σχηματίζονται χείμαρροι, μετατρέποντας τα χαμηλότερα επίπεδα σε λίμνες, προκαλώντας και σ’ αυτή την περίπτωση καταστροφές περιουσιακών στοιχείων των πολιτών.
Στις Κάτω Πέτρες το πρόβλημα με τους αιωρούμενους βράχους είναι γνωστό και «αντιμετωπίζεται» εδώ και χρόνια. Και κάθε φορά που βρέχει σημαίνει συναγερμός, διότι οι κατολισθήσεις είναι το αναπόφευκτο αποτέλεσμα όχι μιας θεομηνίας, αλλά και μιας συνηθισμένης βροχόπτωσης. Το ίδιο ισχύει και για τον δρόμο από την περιοχή Μήδεια μέχρι τη Φανερωμένη.
Την ίδια στιγμή πολλά από τα ποτάμια της Ρόδου έχουν μετατραπεί σε καλαμιώνες, τα τελευταία χρόνια δεν γίνεται κανένας καθαρισμός τους και έτσι τα νερά φουσκώνουν και παροχετεύονται σε αγροτικές καλλιέργειες και εξοχικά σπίτια.
Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το σκηνικό που δημιουργήθηκε χθες σε όλο το νησί της Ρόδου. Και πάνω σ’ αυτό το σκηνικό ήρθε ως κερασάκι στην τούρτα η …δραματική απόφαση του Περιφερειάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη να κηρύξει τη Ρόδο «σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τοπικής εμβέλειας», λες και θα μπορούσε να κηρυχθεί το νησί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης παγκόσμιας εμβέλειας!.. Και φυσικά έγιναν οι απαραίτητες συσκέψεις, ίσως γίνουν και σήμερα, ώστε να δοθούν δραματικοί τόνοι και να αποτινάξουν τις ευθύνες από πάνω τους εκείνοι οι οποίοι είναι οι κατ’ εξοχήν υπεύθυνοι και για τα χθεσινά και για τα προπέρσινά και για τα μελλούμενα!
Rodosalarm
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου