«Θα καθαρίσουμε τη Ρόδο σε έναν μήνα»


Σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται οι σχέσεις της δημοτικής αρχής με τους εργαζόμενους της διεύθυνσης Καθαριότητας, με αιχμή του δόρατος την ανάθεση σε ιδιώτη το 30% της καθαριότητας του νησιού σε ιδιώτες.

Η απόφαση της δημοτικής αρχής να φέρει το θέμα της ιδιωτικοποίησης μέρους της καθαριότητας στο δημοτικό συμβούλιο μέχρι το τέλος του μήνα, άνοιξε και πάλι τον ασκό του Αιόλου στο δημαρχιακό μέγαρο.
Η διάσταση απόψεων που συνεχίζει να ταλανίζει τη δημοτική αρχή και τους εργαζόμενους στο μείζον θέμα της ιδιωτικοποίησης μέρους της καθαριότητας φάνηκε από τις δηλώσεις που έγιναν χθες από τον νέο αντιδήμαρχο Καθαριότητας- Περιβάλλοντος και Πρασίνου Γιάννη Περδίκη και τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων της Καθαριότητας Γιάννη Ντελλάκη.
Παρά τις όποιες επιφυλάξεις φέρεται να εξέφρασε στο παρελθόν ο κ. Περδίκης για το θέμα της ανάθεσης μέρους της καθαριότητας σε ιδιώτες, χθες ξεκαθάρισε ότι η εισήγηση θα έρθει προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο μέχρι το τέλος του μήνα. Παράλληλα διαμήνυσε στους εργαζόμενους, οι οποίοι αντιδρούν ότι ο ίδιος θα εγγυηθεί τις θέσεις εργασίας τους.
Πάντως η νέα ηγεσία της αντιδημαρχίας Καθαριότητας – Περιβάλλοντος και Πρασίνου, ο κ. Περδίκης και οι εντεταλμένοι δημοτικοί σύμβουλοι Ηλίας Μπούκλας και Βασίλης Ψυλλάκης, σήκωσε από χθες τα μανίκια και έπιασε δουλειά, δείχνοντας την διάθεση που υπάρχει για να γίνει πιο αποτελεσματική η λειτουργία της διεύθυνσης Καθαριότητας με στόχο τη βελτίωση της εικόνας της του νησιού. Στο πλαίσιο αυτό, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ρόδου Στάθη Κουσουρνά τον πρώην εντεταλμένο δημοτικό σύμβουλο υπεύθυνο για την καθαριότητα Δημήτρη Καρατζιά και τον διευθυντή της Νίκο Ρόδη.
Αχίλλειος πτέρνα η καθαριότητα
Με δηλώσεις του ο κ. Περδίκης παραδέχτηκε ότι η καθαριότητα αποτελεί την «Αχίλλειο πτέρνα» του. «Αναγνωρίζω και νιώθω ότι το φορτίο είναι πολύ βαρύ. Οι προσδοκίες της δημοτικής αρχής στο πρόσωπό μου είναι πολύ μεγάλες για μια καλύτερη εικόνα της πόλης στον τομέα της καθαριότητας. Είναι η ‘‘Αχίλλειος πτέρνα’’ του δήμου μας η καθαριότητα, το γνωρίζουμε και πρέπει να ξεκινήσουμε αμέσως δουλειά προκειμένου να δείξουμε άμεσα δείγματα γραφής, αλλάζοντας την εικόνα προς το καλύτερο σε συνεργασία με τους εργαζόμενους της καθαριότητας».
Η πρώτη εντολή
Τη βούλησή του να μπει τάξη στη λειτουργία της καθαριότητας έδειξε ο κ. Περδίκης με το… καλημέρα. Όπως ο ίδιος έκανε γνωστό, έδωσε χθες εντολή στον κ. Ρόδη να στείλει έγγραφο προς τους χωρικούς αντιδημάρχους και τους εντεταλμένους δημοτικούς σύμβουλους υπεύθυνους για τις δημοτικές ενότητες, με το οποίο θα γίνεται σαφές ότι όλο το προσωπικό και ο στόλος που υπάγεται στη διεύθυνση καθαριότητας θα ανήκει πλέον σε αυτή και οι προαναφερόμενοι δεν θα έχουν τον πρώτο λόγο.
«Θα πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι η καθαριότητα αφορά όλο το νησί και όταν υπάρχουν προβλήματα θα πρέπει η μία ενότητα να βοηθά την άλλη, κυρίως την περίοδο που δεν έχουν μεγάλο όγκο απορριμμάτων πρέπει να βοηθούν την πόλη» κατέληξε ο κ. Περδίκης.

Διαβεβαιώσεις προς τους εργαζόμενους

Ο νέος αντιδήμαρχος Καθαριότητας δεσμεύτηκε ότι σε ένα μήνα, τα αποτελέσματα των προσπαθειών που θα γίνούν από την αντιδημαρχία της οποίας προΐσταται θα είναι ορατά. «Οι εργαζόμενοι της καθαριότητας πρέπει να μην ανησυχούν για την ανάθεση του 30% της καθαριότητας του νησιού σε ιδιώτες. Εγγυούμαι εγώ προσωπικά τις θέσεις εργασίας τους. Δεν είμαστε θαυματοποιοί, έχουμε όμως εντοπίσει τα προβλήματα και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο. Υπόσχομαι ότι θα έχουμε ορατά αποτελέσματα στην πόλη τον επόμενο μήνα», υπογράμμισε ο κ. Περδίκης.
Παράλληλα διέψευσε τον κ. Ντελ- λάκη για το θέμα της ανταποδοτικότητας, ο οποίος νωρίτερα κατήγγειλε ότι τα χρήματα που εισπράττονται από τον δήμο, δεν διατίθενται για την αναβάθμιση των υπηρεσιών καθαριότητας προς τους πολίτες.
«Η ανταποδοτικά στην καθαριότητα ισχύει σε μεγάλο βαθμό και όπως ενημερώθηκα τα έσοδα είναι πολύ μειωμένα, λόγω των ανείσπραχτων λογαριασμών της ΔΕΗ εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Το κονδύλι που απαιτείται για την καθαριότητα είναι πολύ μεγάλο και δεν καλύπτεται από τα τέλη καθώς για να λειτουργήσει στο ιδεατό το νησί χρειάζονται 15 εκατ. ευρώ ενώ σήμερα διατίθενται 11 εκατ. ευρώ. Αντιλαμβάνεσθε ότι η απόκλιση είναι πολύ μεγάλη. Θα πρέπει όλοι να βάλουμε κάτω τα κεφάλια, να δουλέψουμε για να έχουμε παραγωγικότητα και η μείωση των μισθών δεν αποτελεί δικαιολογία για να μην αποδίδεις».

Προειδοποίηση Ντελλάκη: «Θα είμαστε εκεί»

Σαφές μήνυμα προς τη δημοτική αρχή ότι οι εργαζόμενοι της διεύθυνσης Καθαριότητας δεν πρόκειται να μείνουν με σταυρωμένα τα χέρια και θα δεν θα αφήσουν να περάσει η ιδιωτικοποίησή της από το δημοτικό συμβούλιο, έστειλε ο κ. Ντελλάκης.
«Αν εμείς έχουμε την ένδειξη ότι θα συζητηθεί το θέμα της ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας στο δημοτικό συμβούλιο θα είμαστε εκεί ακόμη και αυθόρμητα. Σε περίπτωση που ανατεθεί το 30% σε ιδιώτες ο πολίτης δεν θα έχει διαφορετικές υπηρεσίες. Η ορθή διαδικασία για την αντιμετώπιση του προβλήματος των σκουπιδιών είναι να γίνει σωστή διαχείρισή τους. Η ιδιωτικοποίηση θα φέρει απολύσεις, επιπλέον τιμολογήσεις στους πολίτες και δεν θα αλλάξει τίποτα» ανέφερε ο πρόεδρος των εργαζομένων.
Σχολιάζοντας την απόφαση του κ. Κουσουρνά για τη σύσταση της αντιδημαρχίας Καθαριότητας- Περιβάλλοντος και Πρασίνου ο κ. Ντελλάκης υπογράμμισε: «Για εμάς είναι θετικό που υπάρχει πλέον αντιδημαρχία καθαριότητας, η οποία ενοποιείται με το πράσινο, δείχνοντας την έμφαση που δίνει η δημοτική αρχή στους τομείς αυτούς. Πιστεύω ότι για να έχουμε αποτελέσματα στον τομέα της καθαριότητας δεν εξαρτάται από τα πρόσωπα άλλα από τις διαδικασίες που έχουν οδηγήσει σε αδιέξοδο τον δήμο προκειμένου να ανταποκριθεί στην καθαριότητα».
proodos.
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου