Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην περιοχή «Κάτω Πέτρες»

Τα σοβαρά προβλήματα σε καίρια σημεία του νησιού αλλά και σε συνοικίες, έβγαλε στην επιφάνεια η έντονη και διαρκής βροχόπτωση της περασμένης εβδομάδας, με...
αποκορύφωμα τις Κάτω Πέτρες που με «το φως της μέρας» διαπιστώθηκε ότι υπάρχει σοβαρό θέμα και πρέπει να γίνει παρέμβαση, ενώ οι Αρχές προβληματίζονται τώρα για το πως θα διοχετευθεί η κυκλοφορία και επιστρατεύονται ειδικοί επιστήμονες όπως ο γνωστός καθηγητής γεωλογίας του Πανεπιστήμιου Αθηνών και φίλος της Ρόδου, κ. Ευθύμιος Λέκας που αναμένεται να πραγματοποιήσει αυτοψία εκεί την ερχόμενη εβδομάδα! 

Τα παραπάνω έκανε γνωστά, χθες, ο Δήμαρχος Ρόδου, κ. Στάθης Κουσουρνάς, ο οποίος το πρωί πραγματοποίησε νέα επίσκεψη στις Κάτω Πέτρες, συνοδευόμενος από τον Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Θεοδόση Κολιάδη. Όπως είπε, τώρα που πέρασαν οι μέρες έχουν μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για διάφορα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. 

Συγκεκριμένα, ενημερώνοντας ο Δήμαρχος για τις ζημιές που είχαμε από τις έντονες και συνεχείς βροχοπτώσεις «που τώρα καταλαβαίνουμε το μέγεθός τους», όπως είπε, δήλωσε: 
«Έχουμε ένα πρόβλημα στις Κάτω Πέτρες το οποίο, στην αρχή, ίσως το θεωρούσαμε ότι δεν ήταν πολύ μεγάλο, όσο περνάνε όμως οι μέρες, διαπιστώνουμε ότι το πρόβλημα είναι αρκετά σοβαρό. 

Είναι μια ιδιαίτερη περιοχή και από άποψη περιβάλλοντος και από άποψη προστασίας αλλά και μοναδικότητας μπορώ να πω ως προς τη χρήση εισόδου και εξόδου από την πόλη της Ρόδου στη δυτική πλευρά, επομένως έχει πολύ μεγάλη σημασία να είναι ανοιχτός ο δρόμος αλλά με ασφάλεια». 
Γι’ αυτό, όλες αυτές τις ημέρες, πραγματοποιούνται αυτοψίες και επεξεργάζονται λύσεις που θα μπορούν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των κατολισθήσεων που έχει προκύψει. 

Σύμφωνα με τον ίδιο, λοιπόν, στο κάτω διάζωμα του δρόμου, αρκετές φορές έχουν γίνει επεμβάσεις αλλά η κατασκευή του είναι πολύ παλιά, μάλλον επί Ιταλοκρατίας, με πρόσθετες παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια των χρόνων και φαίνεται ότι και οι συνθήκες έχουν αλλάξει, η κυκλοφορία γίνεται με πιο βαριά οχήματα αλλά υπάρχει και η κόπωση των υλικών, και έτσι οι λύσεις που δίνονταν παλαιότερα ήταν διαφορετικές. 

«Εμείς θέλουμε να δούμε το πρόβλημα με τη μεγαλύτερη δυνατή τεχνική επάρκεια και σοβαρότητα και την προστασία του περιβάλλοντος που πρέπει να έχει η περιοχή», είπε. 
Έτσι, εκτός από τις αυτοψίες που έχει κάνει ο Δήμος με τις δικές του δυνάμεις, αναζητούν τώρα βοήθεια και από ειδικούς. 

Ήδη, επικοινώνησε με τον κ. Λέκα ο οποίος και θα έρθει την ερχόμενη εβδομάδα (σ.σ. Τρίτη ή Τετάρτη) στη Ρόδο για τον λόγο αυτό, ακριβώς επειδή έχει ασχοληθεί με τις κατολισθήσεις και ξέρει πολύ καλά, ενώ είναι πανεπιστημιακός διεθνούς κύρους και εμβέλειας σε εδαφοτεχνικά και γεωτεχνικά θέματα και ο Δήμαρχος θέλει την άποψή του για την παρέμβαση που μπορούμε να κάνουμε στην περιοχή. Διευκρίνισε ακόμη ότι, εκτός από το γενικότερο πρόβλημα που υπάρχει με την πλαγιά, οι παρεμβάσεις αυτές θα στοχεύουν και στα προβλήματα που έχουν ανακύψει. 

Παράλληλα, ζήτησε και τη βοήθεια του κ. Στέφανου Δράκου που είναι ένας επιστήμονας με εξειδίκευση σε τέτοια θέματα, με τον οποίο αναμένεται να συναντηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, έπειτα από αυτοψία που θα πραγματοποιήσει εκεί, «για να μπορούμε να έχουμε λύσεις που να είναι οι καλύτερες τεχνικά δυνατές», όπως είπε. 

Όσο για το που θα εξευρεθούν τα χρήματα για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, ο Δήμαρχος θεωρεί ότι επειδή προέκυψε από θεομηνία και κηρύχθηκε η περιοχή σε έκτακτη ανάγκη, όπως και τις αρχές του 2011, όταν έχουν την εικόνα του κόστους των έργων, θα αναζητήσουν έκτακτη ενίσχυση και θεωρεί ότι και τα Υπουργεία αλλά και η Περιφέρεια που έχει εκδηλώσει αρχικό ενδιαφέρον, θα βοηθήσουν το Δήμο. 

Διαρκής συνεργασία με την τροχαία Ρόδου 
Το βασικό πρόβλημα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Αρχές μέχρι την επίλυση του προβλήματος είναι, βέβαια, η διοχέτευση της κυκλοφορίας των οχημάτων αφού οι Κάτω Πέτρες είναι κύρια είσοδος της πόλης από τη δυτική πλευρά, και αυτή πρέπει να είναι ασφαλής. 

Για τον λόγο αυτό, συνεχής είναι, τις τελευταίες ημέρες, η συνεργασία Δήμου και Τροχαίας και, μάλιστα, χθες πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο γραφείο του Δημάρχου με τον Διοικητή της Τροχαίας Ρόδου κ. Γιώργο Στέργου, τον Αντιδήμαρχο κ. Μιχάλη Χριστοδουλου και τον κ. Κολιάδη. 

Σύμφωνα με τον κ. Κουσουρνά, έκλεισαν το κάτω διάζωμα από την αρχή αλλά και μετά από ένα ατύχημα που υπήρξε και η κυκλοφορία των οχημάτων διοχετεύθηκε στο πάνω διάζωμα που ήταν μονόδρομος και τώρα έγινε διπλής κατεύθυνσης. 

Όμως, επειδή έχουν συνηθίσει οι οδηγοί ότι το πάνω είναι μόνο είσοδος της πόλης και έχει στενέψει το εύρος της κυκλοφορίας στο μισό, δημιουργούνται προβλήματα και ο διαχωρισμός που κάνουν με κώνους κινδυνεύει-μάλιστα, όπως έκανε γνωστό, κάθε μέρα σπάνε 15 με 20 κολωνάκια, τα μισά απ’ ότι βάζουν αφού πολλά αυτοκίνητα είτε λόγω εύρους είτε λόγω συνήθειας, χτυπούν πάνω σ’ αυτά, θεωρώντας ότι όλο το εύρος του δρόμου είναι δικό τους. 

Όπως είπε, εξέτασαν τι πρέπει να κάνουν για το κάτω διάζωμα, υπάρχουν διάφορες απόψεις ωστόσο συμφώνησαν ότι για το Σαββατοκύριακο θα παραμείνει η κατάσταση ως έχει, για να παρατηρήσουν και τη συμπεριφορά των εδαφών και των κατολισθήσεων που έχουμε στο κάτω διάζωμα και τη Δευτέρα θα αποφασίσουν ξανά τι θα κάνουν. 

Μία λύση είναι να δοθεί και το κάτω διάζωμα στην κυκλοφορία μόνο για ΙΧ αυτοκίνητα όμως και όλα τα άλλα (σ.σ. βαριά οχήματα, λεωφορεία, φορτηγά πάνω από ορισμένους τόνους), να πηγαίνουν από το Μήδεια-Φανερωμένη. «Είναι μία λύση που ίσως την εφαρμόσουμε την επόμενη εβδομάδα», είπε ο Δήμαρχος, αφού παρατηρήσουν πρώτα τη συμπεριφορά των πρανών και αυτό αποφάσισαν από κοινού με τον Διοικητή της τροχαίας. 

Αποκλεισμένο το «Λαγουμάκι» 
Σοβαρό πρόβλημα, όμως, αντιμετωπίζει και ο οικισμός «Λαγουμάκι» στα Κοσκινού όπου διαμένουν περίπου 150 κάτοικοι ο οποίος παρουσίαζε πρόβλημα εδώ και τρία χρόνια, δεν είχε γίνει ακόμα κάποια παρέμβαση και με τις τελευταίες βροχοπτώσεις, αποκλείστηκε αφού το οδόστρωμα υποχώρησε!

Για τον λόγο αυτό, μάλιστα, χθες είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο αντιπροσωπεία των κατοίκων οι οποίοι του εξέθεσαν το σοβαρό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν και εφόσον δεν δοθεί λύση δηλώνουν αποφασισμένοι ακόμα και για κινητοποιήσεις! 

Όπως είπε ο Δήμαρχος, το πρόβλημα στην περιοχή αναδείχθηκε από το 2011, έκαναν γεωτρήσεις και πλήρης μελέτη, και έχουν μία λύση πιο ακριβή και μία πιο φθηνή. 
Επειδή, όμως, το πρόβλημα επιδεινώθηκε ύστερα από τις βροχοπτώσεις, θα γίνει και εκεί νέα διερεύνηση για να δουν αν οι λύσεις που είχαν ετοιμάσει μπορούν να εφαρμοστούν με τα σημερινά δεδομένα. 

Εάν μπορούν, ήδη το έργο έχει ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα, θα δοθεί ανάθεση για μία από τις δύο λύσεις που έχουν ετοιμάσει διότι, υπογράμμισε, κινδυνεύει ένα μέρος της περιοχής να μείνει χωρίς πρόσβαση και είναι κατοικημένη περιοχή που δεν έχει άλλη πρόσβαση. «Επομένως, πρέπει να δράσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά», κατέληξε ο Δήμαρχος. 

Μία δραματική κατάσταση περιέγραψε ο εκπρόσωπος των κατοίκων κ. Ηλίας Διακομανόλης, ο οποίος πάντως χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Δήμαρχο καλή και τους υποσχέθηκε ότι θα κοιτάξει το θέμα και θα προχωρήσει άμεσα τη μελέτη των εκατό χιλιάδων ευρώ, της φθηνής λύσης δηλαδή. 

Ο ίδιος χαρακτήρισε το πρόβλημα πολύ οξύ εκεί, αφού έχει κοπεί ο δρόμος στη μέση, δεν μπορεί να περάσει ούτε ασθενοφόρο, ούτε πυροσβεστικό όχημα, ούτε βυτιοφόρο κτλ. αλλά ακόμα και ΙΧ αυτοκίνητο διέρχεται μετά δυσκολίας. Επίσης, τα λύματα έχουν ξεχειλίσει από αρκετούς δρόμους, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα. 

Όπως είπε, το πρόβλημα αυτό της περιοχής μετράει ήδη τρία χρόνια και μόνο υποσχέσεις έχουν αποσπάσει. Έτσι, θα περιμένουν να δουν τι θα γίνει αλλά εάν δεν γίνει τίποτα, είναι αποφασισμένοι να κλείσουν το δρόμο στο ύψος της “Euromedica”, και από πάνω και από κάτω και δεν θα έχει κανένας πρόσβαση. 

Όπως λένε οι κάτοικοι, τα σπίτια τους δεν είναι αυθαίρετα και πληρώνουν υψηλά πληρώνουν δημοτικά τέλη για αποχέτευση…που δεν έχουν, για δημοτικό φωτισμό που δεν έχουν και για την αποκομιδή των απορριμμάτων που δεν γίνεται! 
Σημειώνεται ότι, στον οικισμό, υπάρχουν παιδιά αλλά και ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας. «Είμαστε ίσοι πολίτες, θέλουμε άμεση λύση», κατέληξε. 

Γέφυρα Κρεμαστής 
Πρόβλημα, όμως, εντοπίστηκε και στη γέφυρα Κρεμαστής καθώς δύο πέδιλα θέλουν ενίσχυση και, όπως είπε ο Δήμαρχος, ο Δήμος έκανε τη μελέτη, την ανέλαβε τεχνικός του και τη δαπάνη θα την αναλάβει η Περιφέρεια διότι η γέφυρα ανήκει στο επαρχιακό δίκτυο. 

Μάλιστα, με αφορμή αυτό, ενημέρωσε ακόμη ότι, με πράξη νομοθετικού περιεχομένου που βγήκε 31/12 οι αρμοδιότητες που έπρεπε από 1η Ιανουαρίου 2013 να έρθουν σε όλους τους Δήμους, τόσο αυτές για το σύνολο τις χώρες όσο και για τις νησιώτικες περιοχές, δεν έρχονται τελικά επειδή το ζήτησαν σχεδόν όλοι οι Δήμοι, ειδικά οι νησιωτικοί, διότι οι προϋποθέσεις για να έρθουν αυτές δεν είχαν πραγματοποιηθεί, δηλαδή οι πόροι, το αναγκαίο προσωπικό και ο απαραίτητος εξοπλισμός. 

Επομένως, τόνισε, καλώς η κυβέρνηση αναστέλλει τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων και εξουσιοδοτείται ο Υπουργός Εσωτερικών με καθ’ ύλην αρμόδιους Υπουργούς, όταν ωριμάσουν οι συνθήκες, να μεταφέρονται αυτές.


Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην περιοχή «Κάτω Πέτρες»
Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην περιοχή «Κάτω Πέτρες»
Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στην περιοχή «Κάτω Πέτρες»
Rodiaki.
Share on Google Plus

About ΡΟΔΟΣ ΝΕΑ

    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου